Duminică,
05.02.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Candidații USR-PLUS au povestit cum pot tinerii să-și facă o carieră europeană. „Sibiul poate deveni un Davos al estului Europei”

Candidații USR-PLUS au povestit cum pot tinerii să-și facă o carieră europeană. „Sibiul poate deveni un Davos al estului Europei”

Cunoașterea drepturilor europene și atragerea investițiilor au fost două teme principale despre care doi dintre candidații Alianței 2020 USR PLUS - Nicu Ștefănuță și Daniela Șerban - le-au vorbit tinerilor din Sibiu. Pe 18 aprilie, aceștia au organizat evenimentul „Cariere europene pentru tineri și provocările politicii externe a Uniunii Europene”, urmat de o conferință de presă.

Potrivit președintelui USR Sibiu, Adrian Echert, candidații USR PLUS au cumulat peste 302 ani de studii universitare, dintre care 76 de ani de studii în străinătate, peste 76 de ani de experiență în instituții europene și peste 16 ani de ani de experiență la guvernare, iar media de vârstă este de 38 de ani.

„Sibiul poate deveni un Davos al estului Europei”

Ștefănuță și Șerban le-au spus tinerilor sibieni de ce vor să ajungă în Parlamentul European și de ce candidații celor două formațiuni ale Alianței 2020 le solicită votul.

Nicu Ștefănuță a spus că de la începutul campaniei a insistat pe o singură temă: drepturile europene ale cetățenilor români. „Mă gândesc la faptul că în acești 12 ani românii au fost cetățeni ai UE, dar n-au știut, n-au fost informați, ajutați să-și cunoască drepturile care vin cu această cetățenie. Pentru mine tema aceasta este foarte importantă, pentru că vreau să ajut mii de români să conștientizeze drepturile pe care le au - cele materiale, cele de pe piața muncii în Europa, drepturile pentru transportatori care se văd câteodată discriminați în alte state europene și nu în ultimul rând drepturi pentru tineri. Pentru tineri înțeleg mai multe aspecte: unul dintre ele se referă la primul job pe care îl obțin. Tinerii din generația actuală trec prin stagii neplătite după stagii neplătite și ajung cu greu la un job care să le recunoacă practic calificările”, a menționat Nicu Ștefănuță. El s-a referit la echivalarea mai rapidă a diplomelor prin intermediul bacalaureatului european, precum și la sporirea burselor Erasmus astfel încât „bursele europene să nu fie pentru copiii de bani gata, ci pentru cei care sunt mai defavorizați în societate și care să-i ajute să crească în viața lor profesională ca măsuri ce pot fi luate în viitor.

Diplomatul european a ținut să transmită prioritățile pe care le are pentru Sibiu în calitate de europarlamentar: „De exemplu, aș vrea să ajut foarte mult Universitatea să realizeze schimburi academice utile pentru studenții lor și pentru baza lor materială. Bineînțeles, voi deschide un birou parlamentar, dacă voi fi ales, care să nu fie o placă goală unde nu funcționează nimic, ci un centru unde oamenii sunt ajutați să-și cunoască drepturile europene, tinerii să fie ajutați să obțină burse, oamenii să fie ajutați să știe despre fonduri; să fie un centru funcțional pentru comunitate”, a explicat Nicu Ștefănuță.

Stefănuță: Aderarea la Spațiul Schengen este importantă pentru Zona Industrială Vest a Sibiului

Politicianul sibian s-a referit și la subiectul aderării României la Spațiul Schengen, afirmând că acest lucru este „o prioritate foarte importantă pentru Zona Industrială a Sibiului”. „La fel cum am obținut niște date de la Dacia Mioveni care pierde 300 de euro în fiecare zi pe camion de stat în vamă și de făcut formalități, la fel și Continental și alte firme irosesc o grămadă de bani, practic irosesc potențialul economic al Sibiului pentru că nu suntem în Schengen. E un lucru la care trebuie să lucrăm accelerat și programul alianței cuprinde acest element”, a spus Nicu Ștefănuță. Acesta crede că despre termenii aderării se poate discuta după următoarele alegeri parlamentare.

La finalul discursului său, Ștefănuță a comentat și despre Summitul UE de pe 9 mai, precum și modul în care este prezidată conducerea Uniunii Europene de la București.

„Summitul este o mare șansă de a redresa o președinție care a fost defensivă și slabă. Guvernul a decis în loc să promoveze interese importante pentru România, să urmeze traiectoria antijustiție. Și succesul Summitului de la Sibiu este un semnal enorm de important că totuși România și Sibiul au un rol și o viziune pentru  viitor. În viitor, eu cred că Sibiul poate deveni un Davos al estului Europei, un loc al întâlnirilor politice, diplomatice de înalt nivel, și nu doar o fostă capitală culturală europeană. Mi se pare că un pic din aura anului 2007 s-a șters și nu mai avem o viziune de viitor”, a concluzionat Nicu Ștefănuță.
La rândul ei, Daniela Șerban a spus că dacă va ajunge în Parlamentul European se va concentra asupra atragerii de investiții în România. Daniela Șerban are o experiență de peste 12 ani în piața de capital, presă și consultanță, 7 ani în cadrul Bursei de Valori București, 2 ani la The Money Chanel.

„Trebuie să creștem mediul antreprenorial”

„România a atras foarte puține fonduri din planul Juncker de investiții, de peste 300 de milioane de euro. Cu siguranță, putem mai mult, dar trebuie să creștem mediul antreprenorial - fie că vorbim de Start-up Diaspora, prin care propunem proiecte de susținere a românilor plecați în străinătate, dar care vor să se întoarcă și să-și deschidă o afacere, fie că vorbim de educația antreprenorială”, a explicat Daniela Șerban.

Candidata USR-PLUS crede că fondurile europene pe care România le-a atras în ultimii 12 ani „nu se văd”: „Nu se văd în autostrăzi, nu se văd în spitale, nu se văd în calitatea educației. Ne-am propus în planul nostru asigurarea fondurilor europene, dar și atragerea lor în direcțiile majore și de necesitate maximă: autostrăzile nu mai sunt doar o comoditate, ne împiedcă să fim o destinație atractivă pentru investiții, calitatea sănătății publice este una foarte proastă, ne propunem construcția a noi spitale”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

Tica Racean

Acum 3 ani

So-ros! So-ros! Hai si voi in spate: So-ros!
Raspunde

Sile

Acum 3 ani

Nicusor Stefanuta nu este asistentul lui Iacob Ridzi de la PDL? Acesta este omul nou care defileaza pentru USR? La ditamai apartamantul din Bruxelles, care nu a putut fi finantat precum studiile sale de catre parinti, este nevoie de un salariu gras de europarlamentar! Individul nu a avut nimic pe mana pana acum, macar parintii lui au devalizat Avicola...
Raspunde

Cetățean arogant

Acum 3 ani

Și asta vorbește de copii de bani gata!
Raspunde

cititor 13

Acum 3 ani

In momentul in care in calitate de candidat la europarlamentare, refuzi sa raspunzi la intrebari pertinente referitoare la activitatea si cariera profesionala atunci avem o problema...........asta e f grav !
Raspunde

votantul

Acum 3 ani

Niste ipocriti!
Raspunde

Doru

Acum 3 ani

Da, e tare usor sa-ti faci o "cariera" cand ai parinti campioni... Baiat fain, asa, n-ai ce zice, dar sa lase el prelegerile, ca de nu era ma-sa, lucra agent comercial.
Raspunde

Ion ionescu

Acum 3 ani

Mama sa care a facut avere doar ca bugetar.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Nu mai fiți cârcotași : atata a reușit sa producă Sibiul , Transilvania , România ; vă așteptați sa apără Cipariu( nu Sandu , celălalt ! ) , Goga , Goldis , Lucaciu ... Tu ce ai făcut ?
Raspunde

Daniel

Acum 3 ani

Ca de obicei, comentatorii de pe forumuri critica in mod gratuit orice li se prezinta in fata ochilor. Nimeni nu este suficient de bun in ochii lor. Cu asa popor, asa conducere. Babele din Teleorman vor inclina din nou balanta. Ele nu au mofturi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus