Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Barna și Cioloș au lansat la Sibiu „Manifestul pentru Europa viitorului”. Ce înseamnă acest lucru

Barna și Cioloș au lansat la Sibiu „Manifestul pentru Europa viitorului”. Ce înseamnă acest lucru

Liderii Alianței 2020 USR-PLUS au lansat, miercuri, 8 mai, la Sibiu, cu o zi înaintea Summitului UE și în ajunul Zilei Europei, un apel către forțele pro-europene, numit „Manifestul pentru Europa viitorului”.

Dan Barna și Dacian Cioloș au prezentat principalele viziuni ale Alianței 2020 pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, menționând că optează pentru „o singură Uniune, de la est la vest”. Potrivit celor doi politicieni, în aceste alegeri se confruntă două viziuni despre viitorul Uniunii Europene: una care vrea întărirea Uniunii și alta care dorește slăbirea ei și întoarcerea în trecut.

„Facem apel către toate forțele pro-europene pentru definirea unei viziuni comune despre Europa viitorului, despre Europa noastră. Ne dorim o singură Uniune, de la est la vest și de la sud la nord, o Uniune Europeană a tuturor cetățenilor săi, o Europă a inovării, competitivă la nivel global și o Europă care își protejează cetățenii”, se menționează în preambulul manifestului care evidențiază cele patru viziuni principale asupra cărora promit să se concentreze candidații USR-PLUS care vor ajunge în Parlamentul European.

Dacian Cioloș a vorbit despre primele două direcții: „O singură Uniune, de la est la vest” și „O Uniune Europeană a tuturor cetățenilor săi”. Pe scurt, e vorba despre reîntregirea Europei printr-un proces real și profund de integrare a țărilor central și esteuropene. „Altfel, această lipsă de armonizare între est și vest, între statele membre „noi” și statele membre „vechi” va continua să provoace tensiuni ce șubrezesc progresul proiectului european în ansamblul său”, a explicat Cioloș.

De asemenea, membrii Alianței 2020 USR PLUS spun că resping orice tentativă de creare a unei Uniuni Europene à la carte, în care fiecare stat membru alege ce vrea, ca mod de organizare a UE. „Orice model de integrare și regrupare a unor state membre care vor să avanseze mai rapid în anumite domenii poate să fie o formă de inițiere și consolidare de etapă, benefică pentru proiectul european cu condiția asigurării accesului deschis și sprijinului pentru cei care vor să se alăture acestui proces pe parcurs”, a adăugat Dacian Cioloș, care a precizat că Alianța 2020 propune „crearea unui mecanism de consultare structurată între instituțiile europene, cele naționale și cetățeni, care să conducă la integrarea reală a rezultatelor acesteia în deciziile Uniunii”.

”Din păcate, au trecut 12 ani de la aderare. 12 ani în care România nu a profitat așa cum ar fi trebuit de avantajele si oportunitățile pe care le avem la dispoziție ca membri ai Uniunii Europene. Am ajuns astăzi la cel mai jos nivel al relației noastre cu Europa, într-un moment în care am fi putut să ne afirmăm și să devenim o țara cu adevărat importanta în UE având în vedere președinția pe care o exercitam la Consiliul Uniunii Europene. Aceste alegeri europene sunt despre o mare alegere pentru Romania: vrem să fim o țară europeană care să conteze în UE sau vrem să continuam să fim o țară periferică, la marginea Europei. Prin Manifestul pe care l-am prezentat astăzi propunem tuturor forțelor pro-europene o nouă agendă pentru Europa”, a declarat Dacian Cioloș, președinte PLUS și copreședinte al Alianței.
Dan Barna, la rândul său, a vorbit despre „O Europă a inovării, competitivă la nivel global” și despre „O Europă care își protejează cetățenii”.

„Europei îi lipsește infrastructura digitală strategică și nu reușește suficient să faciliteze o tranziție ușoară a inovației către piață. De aceea, noi credem că avem nevoie de măsuri care să asigure că Uniunea se consolidează ca lider în avangarda revoluției industriale 4.0. Sunt necesare investiții majore pentru a crea o infrastructură digitală strategică europeană care să asigure independența Europei în domeniul stocării, utilizării și prelucrării datelor, securității cibernetice, precum și al inovării în domeniul inteligenței artificiale și răspândirii acesteia la scară largă”, crede Dan Barna.

Liderii Alianței 2020 spun că susțin întărirea unei Uniuni Europene pentru Apărare, care să consolideze totodată prezența și capacitatea NATO pe teritoriul Europei. „În același timp, credem că este nevoie de întărirea capacităților de răspuns și sprijin european în situația în care un stat membru este confruntat cu dezastre naturale sau cauzate de om, terorism, atacuri cibernetice sau atacuri hibride. De asemenea, credem că Europa trebuie să aibă o politică comercială pragmatică, în paralel cu dezvoltarea unei politici europene de urmărire a investițiilor directe străine (non-UE) care să țină cont de interese europene și naționale strategice (e.g. terenuri agricole, energie, infrastructura critică, resurse naturale, etc.)”, a explicat Barna.

”În aceste zile, Sibiul se află în centrul atenției în plan european. Ne aflăm în fața celui mai important moment de la aderarea României la UE și ar trebui să fie o încununare a integrării noastre europene. Din păcate, însă, astăzi suntem în fața unei Președinții a României la Consiliul UE care eșuează lamentabil. Nu doar că s-a dovedit a fi o Președinție a Consiliului de pluton, în care am ratat toate oportunitățile pe care le aveam dar cei care au avut de gestionat acest proiect s-au dovedit a fi adversari ai Uniunii și ai parcursului european al României. Azi la Sibiu lansăm acest document pentru a construi o alternativă solidă pe care nu doar românii să o aibă, ci întreaga Uniune Europeană. Avem nevoie de o majoritate politică pentru care valorile europene să nu fie doar lozinci utilizate doar când e nevoie. Avem nevoie de oameni care să demonstreze că Uniunea Europeană contează pentru ei”, a declarat Dan Barna, președintele USR și copreședinte al Alianței 2020 USR PLUS.
Textul manifestului USR PLUS poate fi consultat aici.

Comentarii

5 comentarii

chivuta din teleorman

Acum 2 ani

Povesti ardelenesti!
Raspunde

Ciuciu

Acum 2 ani

5000 mai valoroase ca cele din VALAHIA
Raspunde

Relucu Giupana

Acum 2 ani

Soros likes this.
Raspunde

...

Acum 2 ani

„O singură Uniune, de la est la vest” , eu cred ca ne imbatam cu apa rece, electorala. De fapt, ca sa reflecte realitatea, ar trebui sa fie „O singură Uniune, de la vest la est” - adica de la cap la coada (unde am fost si suntem noi de fapt)
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Parca-s Lolek si Bolek !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus