Duminică,
24.10.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

Fostul președinte al Parlamentului European, la Sibiu: Nu există țări mici și mari. UE nu înseamnă toată Europa

Fostul președinte al Parlamentului European, la Sibiu: Nu există țări mici și mari. UE nu înseamnă toată Europa

Hans-Gert Pöttering, reprezentantul pentru afaceri externe al Konrad-Adenauer-Stiftung și fostul președinte al Parlamentului European, a deschis a doua zi a conferinței internaționale „Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane”, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Acesta și-a amintit că a fost prima dată în Sibiu în anul 2008, la invitația primarului de atunci, Klaus Iohannis. „Am fost atât de impresionat să fiu aici, în Sibiu; am avut onoarea să fiu întâlnit cu onoruri militare, alături de primarul de atunci și președintele de acum, KIaus Iohannis. Eram impresionat că președintele Germaniei nu a putut s-o facă, dar a făcut-o președintele Parlamentului European”.

Pöttering a vorbit despre momentele prin care a trecut Uniunea Europeană în ultimii ani, dar și despre provocările prin care trece comuntiatea europeană: menționând despre divizarea Europei, a Germaniei, apoi despre realizarea a „ceea ce părea un vis doar” - aderarea la UE a o serie de țări în anul 2004, apoi a României și Bulgariei în anul 2007. „Pe continentul european orice e posibil spre bine, dar la fel și spre rău. De aceea, trebuie să avem puterea și spiritul să mergem înainte și să credem în viitorul continentului european. Să găsim ceea ce ne unește. Din păcate, Marea Britanie ne părăsește - este o mare dezamăgire, cred eu. E lecția Brexit pe care trebuie s-o învățăm - dacă cineva vorbește de rău UE, la ce te poți aștepta ca oamenii să voteze? Să vorbim de bine despre Bruxelles, despre UE, dar asta nu înseammnă să nu criticăm. Poți critica lucrurile la Bruxelles, dar să fim cinstiți cu Europa. Desigur că avem interese, dar ceea ce ne unește este demnitatea fiecărui om, indifirent că e creștin, evreu sau ateu”, a spus fostul președinte al Parlamentului European.

Hans-Gert Pöttering crede că UE se confruntă cu o serie de provocări atât în interiorul acesteia (populismul), cât și în exterior („Rusia a luat Crimeea fără a respecta tratatele internaționale”; „în SUA este un președinte american care pune la îndoială unificarea continentului nostru și care a fost buuros pentru Brexit”; „Controlul în China al new media”). „UE nu înseamnă toată Europa. Trebuie să vedem că există un război în afara UE, dar avantajul mare al Uniunii e că noi discutăm problemele și provocările poate mai mult decât le rezolvăm, dar o facem legal, în numele legii”, a menționat fostul politician german. „Cred că UE nu e paradisul pe pământul, dar e partea mai bună a globului”, a adăugat acesta.

La Sibiu, Pöttering a mai vorbit despre migrație: „Cred că nu trebuie să punem la îndoială că trebuie să-i ajutăm pe cei care suferă de regimuri politice sau pe cei care fug de război. Dar trebuie să fie clar că noi nu putem accepta migrația ilegală. Nu putem rezolva probleme sociale și economice din Africa pe continentul European. Trebuie să fie o ordine legală pentru proglemele ilegale. O prioritate este ca să facem hotarele noastre sigure”.

„Suntem acum 28 de țări, dacă mai socotim Marea Britanie - cred că trebuie să-i ținem aproape, dar ei decid unde vor să meargă. Dacă ne părăsesc, atunci suntem 27 de țări. E minunat că președintele Iohannis aduce alături liderii acestor țări și șefii celor mai importante instituții europene și că ei sunt aici în Sibiu. Sper cu adevărat că vor vota o rezoluție despre lucrurile despre care am vorbit”.
Fostul șef al Parlamentului de la Bruxelles a mai spus că UE nu trebuie să închidă ușa altor țări care astăzi nu fac parte din blocul comunitar: „Nu trebuie să vorbim despre națiuni mici și mari. Trebuie să dezvoltăm o politică ce să prevadă că dacă o țară nu face parte din uniune azi, poate adera mâine. Nu trebuie să excludem nicio țară”.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 2 ani

"Nu putem rezolva probleme sociale și economice din Africa pe continentul European", asa este insa sunt curios de ce uitam total de strabunicii dvs. care au avut colonii pe acolo prin Africa, de unde au adus resurse valoroase pe preturi de nimic si chiar sclavi. De ce nu se pot acum implica fostele imperii in bandajarea problemelor din Africa? Si nu vreau sa se ocupe UE, pentru ca ea acum include si tari care nu au avut astfel de practici in trecut. Sa plateasca fostele puteri coloniale pentru ridicarea Africii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus