Luni,
20.03.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Ziua în care ”ochii Sibiului” au albit. Foto și video

Ziua în care ”ochii Sibiului” au albit. Foto și video

În cadrul măsurilor de securitate implementate pe perioada summit-ului, celebrii ”ochi ai Sibiului” au fost sigilați. Acei ”ochi” care nu au fost acoperiți cu materiale de culoare albă, au fost folosiți de lunetiști.

Tot ceea ce înseamnă infrastructură municipală de pe traseele folosite de înalții invitați la summit-ul de la Sibiu a fost verificat și sigilat în zilele premergătoare evenimentului internațional. De la capace de canal, la firidele pentru rețelele electrice sau sistemele de panotaj outdoor, totul a fost verificat și sigilat. Cu atât mai mult, în centrul Sibiului, unde s-a desfășurat propriu-zis summitul, măsurile de securitate au fost și mai ample. Toate clădirile au fost verificate, iar podurile caselor, la fel, au fost sigilate. În cazul celebrilor ”ochi ai Sibiului”, acțiunea de sigilare a presupus și acoperirea golurilor cu materiale de culoare albă. Iar la acele ferestre unde nu au fost amplasate astfel de materiale, pe parcursul summit-ului s-au poziționat luptători anti-tero, dotați cu arme cu lunetă și binocluri.

Invitații la summit au fost supravegheați din poduri de lunetiști Invitații la summit au fost supravegheați din poduri de lunetiști

”Oriunde te vei plimba prin Sibiu, vei simţi că eşti urmărit, că cineva de sus, de pe acoperişurile caselor te priveşte atent....sunt «ochii oraşului», ferestre mici (lucarne) care mai de care mai diferite, toate sub forma unor ochi. Acestea au fost costruite la început cu un rol practic, şi anume de a asigura ventilaţia în podurile caselor, însă cu timpul au devenit un adevărat simbol al oraşului. Sunt ochii larg deschişi ce veghează asupra localnicilor”, Asociația județeană de turism Sibiu

Pentru siguranța participanților la summit au fost mobilizate ample forțe de ordine, care au acționat nu doar la sol, ci și în aer. ”Pentru summit-ul de la Sibiu, au fost luate măsuri de securitate ale spațiului aerian. Vor fi folosite aeronave al MApN, MAI și SRI, precum și o dronă pentru monitorizarea din aer a zonei centrale a orașului”, au informat oficialii în ziua de 9 mai. Sibiul a fost monitorizat și video, la nivel stradal, cât și pentru detectarea unor comunicații neobișnuite.

Lunetiștii au stat inclusiv în turnul bisericii romano-catolice din Piața Mare Lunetiștii au stat inclusiv în turnul bisericii romano-catolice din Piața Mare

În plus, la peste nouă kilometri peste oraș zbura o aeronavă AWACS a NATO. Acest tip de avion militar este folosit pentru misiuni de patrulare inclusiv în cazul unor evenimente de mare importanță, cum sunt reuniunile liderilor mondiali ori mari evenimente sportive. ”Avioanele NATO AWACS asigură o capabilitate extraordinară şi suntem mândri că putem veni în ajutorul organizării acestui eveniment. Această acţiune demonstrează cooperarea strânsă dintre NATO şi Uniunea Europeană”, a declarat comandantul de bridagă al Forţelor Aeriene al SUA, generalul Andrew Hansen, locţiitorul şefului Statului Major al Comandamentului Forţelor Aeriene Aliate, cu sediul în Ramstein, citat de Mediafax.

O aeronavă AWACS a survolat Sibiul la o înălțime de peste nouă km O aeronavă AWACS a survolat Sibiul la o înălțime de peste nouă km

Prin intermediul sistemelor radar, de la altitudini de peste 9.000 de metri aeronavele AWACS pot scana și reda imagini video cu mașini, avioane, tancuri sau nave aflate la sol.

Summit-ul european de la Sibiu a fost cel mai important eveniment internațional găzduit, până acum, de oraș. Au participat 27 de președinți de stat și de guvern din cadrul UE, principalii lideri ai construcției europene, peste 400 de înalți oficiali și demnitari, alte câteva sute de invitați ale unor evenimente organizate în marja summit-ului și peste 2.200 de angajați ai instituțiilor de presă din întreaga lume.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Wadim Korneliu

Acum 3 ani

In alta ordine de idei, la sediul PSD jale mare, dragneash a fost facut un nimic in fata si aproape scuipat, rovana mercur cupru pluumb aproape ca a luat bataie la mitingul partidului, postacii pesede cauta infrigurati imodium ca le scapa matele pe dinafara.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

....

Acum 3 ani

Ești penibil !
Raspunde

Pb

Acum 3 ani

Pai or lucra sus la aeroport și s-au intoxicat, ca acolo în halele alea se lucrează cu plumb.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus