Vineri,
13.09.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Vocea lumii de la summit: de la ”impresionat că aveți magazine” la ”un eveniment pentru Iohannis”

Vocea lumii de la summit: de la ”impresionat că aveți magazine” la ”un eveniment pentru Iohannis”

De la Dubai la Londra, de la Japonia la Suedia, toate regiunile și țările importante ale lumii au avut jurnaliști trimiși la Sibiu, săptămâna trecută, pentru a relata despre summit-ul liderilor europeni. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu jurnaliști care au descoperit, cu nedisimulată surprindere, că aici avem și ”mall-uri”, dar și cu oameni de presă care participă la astfel de summit-uri de 30 de ani.

Peste 2.000 de persoane au fost înscrise pe listele cu cei acreditați din partea instituțiilor de presă la summit-ul de la Sibiu, fapt care a făcut ca, la propriu, orașul de pe Cibin să devină pentru câteva zile un subiect tratat în presa relevantă din întreaga lume.

Till Rüger, jurnalist al televiziunii germane de stat ARD, a venit cu o întreagă echipă după el pentru a relata despre summit-ul de la Sibiu, al treilea eveniment major european de acest gen pe care îl acoperă (după reuniunile similare de la Sofia și Salzburg). ”M-am simțit foarte bine în Sibiu. Este un oraș care te face să te simți confortabil, iar summit-ul a fost organizat foarte bine”, apreciază Till Rüger.

Despre mesajul summit-ului arată că acesta a fost clar influențat de campania electorală pentru Parlamentul European, care se desfășoară acum în toate țările Uniunii. ”De aceea au încercat, cu toții, să creeze o imagine pozitivă, să scoată la înaintare doar lucruri frumoase și plăcute. Au fost date declarații «soft», nu au insistat asupra temelor conflictuale. A fost un summit «soft» pentru că peste două săptămâni încep alegerile și toți președinții și premierii prezenți la summit trec prin aceste alegeri, prin partidele din țările lor. Deci nimeni nu a dorit vreo confruntare mare”, este punctul de vedere al jurnalistului german.

Till Rüger (al treilea de la stânga la dreapta) și o parte din echipa cu care a venit la Sibiu Till Rüger (al treilea de la stânga la dreapta) și o parte din echipa cu care a venit la Sibiu

El apreciază că Declarația de la Sibiu va fi un document ”cu greutate” deoarece indică perspectivele UE pe următorii cinci ani. ”De exemplu, au fost declarații cât se poate de clare că se dorește progresul în domeniul combaterii schimbărilor climatice generate de poluare, în securizarea Uniunii Europene, în susținerea și pe viitor a valorilor care au stat și stau la baza UE. Deci există un plan pentru Uniune pe următorii cinci ani, dincolo de scenariul Brexit-ului”.

Dacă tot a venit în România – și a mai fost aici de multe ori, inclusiv în Brașov, Sighișoara sau Timișoara, dar prima dată la Sibiu - Till Rüger a mai realizat și un articol separat, pentru una din emisiunile televiziunii naționale ARD. Iar subiectul reportajului său a fost corupția din țara noastră în contextul schimbărilor legislative în domeniul penal, promovate de actualul guvern. Cazul de corupție tratat de cei de la ARD a fost cel din Dosarul Maricuța, iar schimbările din zona penală au fost cele care l-ar favoriza și pe actualul președinte PSD, Liviu Dragnea. ”Pentru un jurnalist străin corupția nu este principalul subiect atunci când vine vorba de România. Dar am în vedere confruntările politice pe această temă, cum ar fi și cele de la Bruxelles, având-o drept subiect pe Codruța Kovesi, cu un Dragnea care, în calitate de lider al PSD, este supus presiunilor de celelalte grupuri politice europene. În acest context, cei de la Bruxelles se tem că, după Ungaria și Polonia, și România va începe să urmeze această direcție a nerespectării statului de drept, iar acest lucru este o amenințare reală”, explică jurnalistul german importanța subiectului ”corupției” din țara noastră.

Veteranul summit-urilor

Noureddine Fridhi este originar din Tunisia, dar stă de mulți ani la Bruxelles, de unde conducere redacția europeană a televiziunii Al Arabiya, care își are sediul principal în Dubai.

Este pentru a doua oară în România și pentru prima dată în Sibiu. ”Îmi pare rău că nu am avut, până acum, timp să vizitez mai mult orașul. Voi mai prinde ceva ore mâine dimineață și sper să îl descopăr cât mai mult, căci pare un oraș tare frumos. Și oamenii de aici îmi par foarte primitori, din ce am văzut până acum”.

Noureddine Fridhi relateaza despre summit-uri europene de mai bine de 30 de ani Noureddine Fridhi relateaza despre summit-uri europene de mai bine de 30 de ani

Pentru Fridhi, subiectul pe care l-a urmărit la summit a fost cel al politicilor de afaceri externe promovate de UE în ceea ce privește Iranul, în special, și mai ales în ceea ce privește posibilitatea ca Iranul să renunțe la a mai fi parte la Tratatul de neproliferare nucleară. ”Este un subiect foarte, foarte important”, subliniază Noureddine Fridhi.

”Din punctul meu de vedere a fost un summit de succes, deoarece a fost foarte bine organizat, cu oameni foarte politicoși. Chiar și cei din sistemul de securitate, au fost foarte stricți, dar, în același timp, foarte politicoși. Cred că este unul din cele mai bine organizate summit-uri în afara Bruxelles-ului. Și, da, am o experiență de 30 de ani în ceea ce privește participarea la evenimentele de la vârful Uniunii Europene. Repet, este vorba de cele din afara Bruxelles-ului, căci în cazul celor de acolo, belgienii le organizează foarte bine, doar acolo se desfășoară totul”, Noureddine Fridhi, șeful redacției europene a rețelei de televiziune Al Arabiya
Jurnalistul lumii arabe, dar și cu pașaport european, este de părere că discuțiile despre corupție fac parte din zona ”problemelor locale”. ”România este o țară la care și numai dacă te uiți la detaliile din exterior - la case, la ziduri – îți dai seama că se petrece ceva bine aici. Există reforme și lucrări de reabilitare, oamenii sunt politicoși și plini de viață, te poți întâlni cu ei la o cafea. Dar, problemele zilei din domeniul politicii sunt locale. Nu doar România are astfel de probleme precum fenomenul corupției, statul de drept, independența mass-media, ci și Bulgaria, Polonia, Ungaria și așa mai departe. Eu am și pașaport european și în calitate de european consider că în cazul ungurilor este cel mai rău. Chiar așa vă rog să consemnați, că din punctul meu de vedere, cazul premierului Ungariei este cel mai grav, este cel mai dăunător Uniunii Europene”, spune Noureddine Fridhi.

”Aveți mall. Nu mă așteptam”

Takeshi Tsuchiya locuiește în Viena și lucrează pentru o agenție japoneză de știri – Kyodo News, pentru care a mai relatat și despre summit-ul din Salzburg, de exemplu. Este prima lui vizită în România, iar remarcile lui la adresa Sibiului sunt destul de surprinzătoare. ”Este un oraș foarte frumos, cu case frumoase. Mici, dar frumoase. Și am rămas surprins de dezvoltare. Am descoperit multe magazine, chiar și mall, este ceva ce la care nu mă așteptam. Credeam că Sibiul este foarte mic, dar este foarte bine dezvoltat, cu multe magazine. Iar oamenii sunt foarte prietenoși”.

Takeshi Tsuchiya este corespondent al unei agenții de presă japoneze Takeshi Tsuchiya este corespondent al unei agenții de presă japoneze

Lui, personal, summit-ul european de la Sibiu i s-a părut un pic plictisitor. ”Mă așteptam la ceva declarații noi, cele lansate acum par din același registru de declarații folosite până acum. Summit-ul de la Salzburg a fost mai interesant, deoarece acolo a participat și Theresa May, premierul Marii Britanii, iar Brexit-ul era un subiect mult mai discutat atunci”, spune japonezul care trăiește în Viena.

Este de părere că, în continuare, principalul subiect internațional legat de România rămâne situația statului de drept. ”Doar că pentru cititorii de presă din Japonia este destul de greu de explicat ceea ce se întâmplă aici. Iar un alt subiect interesant cred că ar fi evoluția României în ultimii 30 de ani, de când a avut loc Revoluția, dar și referendumul pregătit în același timp cu alegerile pentru Uniunea Europeană”, adaugă Takeshi Tsuchiya

Un cadou pentru Iohannis

Christoffer Wendick a mai fost acum patru ani în România și este responsabil din partea televiziunii suedeze de stat SVT de tot ceea ce se întâmplă la Bruxelles, inclusiv summit-uri europene. ”Pentru mine, Declarația de la Sibiu are formulări puternice. E ca într-o căsătorie, în care, din când în când, îți reînnoiești jurămintele. Așa și aici, putem face o paralelă de acest gen. Dar, totodată, dacă te uiți la formulările Declarației de la Sibiu, pare un pic ciudat că au simțit nevoia să sublinieze ceea ce este deja evident. Democrația și statul de drept sunt principii de bază ale Uniunii Europene, asta e clar, dar iată că liderii simt nevoia de a sublinia încă o dată acest lucru. Poți găsi ușor ciudat asta”, apreciază jurnalistul SVT.

Christoffer Wendick, jurnalist al televiziunii suedeze de stat SVT Christoffer Wendick, jurnalist al televiziunii suedeze de stat SVT

Fiind vorba de un summit informal, comparativ cu altele, cel de la Sibiu nu este atât de important, deoarece aici nu se iau decizii, subliniază Christoffer Wendick. ”Dar, cu toate acestea, summit-ul de la Sibiu a fost influențat și de Brexit. Dacă acesta nu ar fi fost amânat, cred că importanța evenimentului de la Sibiu ar fi fost cu mult mai mare. Acum, fiind și în campanie electorală, nu au apărut multe elemente noi. Evident, este Declarația de la Sibiu, un lucru nou și interesant în lumea politicii europene, dar importanța rămâne redusă. Este dificil de spus dacă și care vor fi amprentele pe care summit-ul acesta le va lăsa asupra Sibiului. Orașul a fost Capitală culturală europeană acum câțiva ani și cred că acel an a influențat cu mult mai mult viitorul orașului. Mulți europeni își aduc aminte de Sibiu din acea perioadă. Dar, acum, e destul de dificil de estimat. Poate va conta Declarația de la Sibiu, care va avea o viață mai lungă”.

Despre organizarea summit-ului de la Sibiu nu are nimic de reproșat, decât faptul că a fost cam mare gălăgia din cortul pentru presă în care a lucrat. ”Ca jurnalist de televiziune e destul de greu să lucrezi în astfel de condiții, cu atâta lume în jur. Este destul de solicitant. Dar, în rest, organizarea a oferit servicii extraordinare, de la o conexiune foarte bună la internet, până la mâncare bună”.

Florian Eder este ”managing editor” pentru Politico, ediția europeană a rețelei de ziare și reviste lansată din Statele Unite. Este pentru prima dată în Sibiu, dar nu prima dată în România, așa că nu l-a surprins orașul ”foarte drăguț” pe care l-a descoperit aici. ”Se presupunea că acest summit urma să fie unul «moale», mai mult pentru discuții și pregătirea unor decizii. În cele din urmă au fost multe subiecte interesante discutate. Iar despre acest lucru ne-am putut da seama numai după conferințele de presă, care au dezvăluit o parte din negocierile purtate pentru viitorii lideri europeni, de exemplu. Deci nu a fost atât de plictisitor pe cât ar fi putut fi”, spune Florian Eder , care din negocierile pentru viitori înalți funcționari a făcut principalul subiect transmis de la Sibiu.

Florian Eder, jurnalist la Politico, este una din cele mai cunoscute voci din presa de la Bruxelles Florian Eder, jurnalist la Politico, este una din cele mai cunoscute voci din presa de la Bruxelles

Din punctul lui de vedere, România are alte probleme decât cele ale Poloniei (unde este vorba de reformele judiciare) sau Ungariei (unde principalele probleme sunt legate de independența presei și despre libertatea academică). ”Aici, în România, este vorba în principal despre corupție, deci – din punctul meu de vedere – sunt trei țări cu probleme diferite. Ceea ce este interesant este în fiecare țară avem de-a face cu partide diferite, deci iată că fiecare grup politic european are probleme, asta mi se pare interesant”.

Cu toate că summit-ul a fost bine organizat și a avut concluzii interesante, jurnalistul nu crede că acest lucru va și influența în vreun fel imaginea României în ochii europenilor. ”Da, orașul este frumos, am avut imaginile acelea calme cu lideri europeni discutând, dar nu cred că va ajunge să schimbe imaginea țării voastre. Aș spune mult mai clar că ceilalți lideri europeni, prin tot acest summit, i-au făcut mai degrabă un cadou președintelui vostru, în lupta sa cu actualul guvern: au venit în orașul în care s-a născut Iohannis, în care a fost primar. A fost cu siguranță un gest frumos și intenționat din partea celorlalți lideri europeni”, mai apreciază Florian Eder.

Citește și Summitul de la Sibiu, în presa străină: Mesaje de unitate înainte de turbulențele care urmează

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Neanderthalman

Acum 5 ani

Aveti malluri,chiar ziaristi??O casa mai mare ptr poza de grup, nu??Numai sub cerul liber ca pestera e stramta.
Raspunde

BauBau

Acum 5 ani

Trecand peste faptul ca unii prezinta o cultura generala extrem de scazuta, incultura crasa, tocmai de la japonez ''case mici''. Ei, care stau in sertare!
Raspunde

sibianul realist

Acum 5 ani

Si acesti dni se cheama jurnalisti? informeaza lumea atata timp cat nu stiu ca in hypermarketurile si mall-urile din Romania vine marffa de mana a treia chiar din patriile lor? halal! Cu asemenea jurnalisti nici n-as sta de vorba... ca suntem o tara lipsita de importanta e una, dar sa nu te documentezi cand pleci undeva?! Vai steaua lor de jurnalisti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus