Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
0°C

Calculele FDGR: cum au ales, între Alianța 2020, PMP și PNL, să susțină liberalii la europarlamentare

Calculele FDGR: cum au ales, între Alianța 2020, PMP și PNL, să susțină liberalii la europarlamentare

Alianța 2020 USR Plus nu are, încă, o familie europeană, cei de la PMP sunt la limita pragului electoral și îl au pe Băsescu cap de listă, iar PSD și Alde se exclud de la bun început din discuție din cauza guvernării. De cealaltă parte, PNL are o familie europeană și a anunțat că îl sprijină în continuare pe Klaus Iohannis pentru președinție. Câteva din calculele FDGR care au determinat formațiunea care l-a propulsat pe Iohannis în politică să își anunțe sprijinul electoral pentru liberali.

După un comunicat emis în numele organizație, președintele FDGR, Paul Porr, a revenit într-o conferință de presă alături de Raluca Turcan, președinte al PNL Sibiu și prim-vicepreședinte la nivel național, pentru a detalia calculele care au determinat Forumul să își anunțe sprijinul electoral pentru PNL, pentru alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare.

Reprezentanții FDGR susțin că, în primul rând, este importantă prezența la vot. “S-a văzut la ultimele alegeri parlamentare din 2016 ce consecințe poate avea absența de la vot“, a afirmat Paul Porr.

În acest context, actualul lider al formațiunii condusă mai bine de zece ani de Klaus Iohannis a enumerat și calculele politice făcute în contextul în care FDGR nu are candidați pentru europarlamentare. Susținerea pentru PSD și Alde nu a fost văzută în niciun moment ca o posibilă variantă. “Această coaliție, în ultimii doi ani și jumătate, a dus țara de râpă: politic, economic, financiar, nu mai vorbesc juridic, ca imagine, mai ales în aceste șase luni când toți sunt cu ochii pe noi, în contextul președinției Consiliului UE. În al doilea rând, reprezentanții acestei coaliții ne-au denigrat constant și o fac în continuare, suntem defăimați ca organizație postnazistă etc. Și mai este și un motiv pragmatic: aceste două partide, PSD și ALDE, vor fi date afară din fracțiunile lor din Parlamentul European. Au fost amenințate deja amândouă și acest lucru nu s-a întâmplat încă tot din motive pragmatice, căci încă este nevoie de voturile lor. Dar, probabil că după alegeri, acest lucru se va întâmpla. Deci reprezentanții acestor două partide în Parlamentul European nu vor avea nici un cuvânt de spus, deoarece nu au pe nimeni în spate. E ca și cum aceste locuri nu ar fi ale României“, susține Porr.

Pentru FDGR contează faptul că liberalii și-au anunțat sprijinul, în continuare, pentru Klaus Iohannis la președinția României. Iar strict în ceea ce privește alegerile europarlamentare, etnicii germani consideră că liberalii au valoare și prin apartenența la PPE în Parlamentul European. “Ne-am hotărât să sprijinim PNL deoarece este singurul care a declarat că va face parte, după cum a făcut-o și până acum, din familia partidelor populare, care e cea mai mare fracțiune din Parlamentul European și probabil va rămâne și în continuare. Dacă va fi așa, PNL îl va propune drept candidat pe Manfred Weber pentru președinția Parlamentului European, care este un proeuropean bine cunoscut, deci un garant împotriva partidelor de naționaliști extremiști care, la aceste alegeri, probabil că își vor spori numărul membrilor“.

Pe de altă parte, Paul Porr a arătat și de ce nu a fost aleasă, de exemplu, Alianța 2020 USR Plus pentru alegerile de săptămâna viitoare. “După ultimele informații, se pare că ei vor forma o nouă fracțiune, ALDE nu va rămâne în formatul în care este până acum. Macron lucrează foarte mult să fie o formațiune asemănătoare partidului său, En Marche, și deja au fost declarații din partea acestei Alianțe că vor susține această inițiativă. Au și fost întâlniri, aici la Sibiu, între Dacian Cioloș și Macron, iar Alianța 2020 probabil că va face parte din această fracțiune. Deci trebuie să se hotărască ei între ei și, deocamdată, nu putem ști ce intenții vor avea“.

FDGR a mai fost alături de USR, în cadrul campaniei Fără Penali, din primăvara anului trecut, când a doua semnătură dată pentru această campanie a fost a lui Paul Porr, după cea a lui Dan Barna, liderul USR. “Sprijinul nostru pentru inițiativa respectivă rămâne în continuare. Sprijinul electoral pentru 26 mai este cu totul altceva, iar am explicat deja de ce Alianța 2020 ridică niște semne de întrebare. Căci nici ei nu știu încă ce vor face. Acum au început, iarăși, să se certe între ei. Deci sunt niște semne de întrebare, care la PNL nu sunt“, a declarat Porr.

În campania românească pentru europarlamentare, liderul FDGR se declară cel mai încântat de sloganul celor de la PMP – “Uniți în Europa“ -, care, din punctul lui de vedere, este singurul care face referire la Uniunea Europeană. “Restul sloganurilor fac referire la România, nu la Europa, pentru care alegem acum parlamentarii. Nu e sigur că PMP va intra în Parlamentul European, va fi undeva la limita de 5%, și dacă intră, va intra Băsescu, cel care este pe primul loc. Băsescu este demontat în ultimele zile, cu chestii care se știau și acum un an și acum doi ani, că a fost colaborator al Securității. Dar, exact acum, la alegeri, este demontat“, a concluzionat Porr.

“Suntem conștienți că acest referendum nu va avea nicio valoare juridică, nu va putea schimba nici Constituția, nici alte consecințe. Dar este un indicator al opiniei publice. Răspundem, în principiu, la întrebarea: vrem o țară care să respecte valorile europene, un stat de drept, o Justiție funcțională și corectă sau nu? Dacă referendumul va fi boicotat semnificativ înseamnă că majoritatea dorește să locuiască, în continuare, într-o țară condusă de «patrihoți». Adică niște hoți care fură patria“, Paul Porr, președintele FDGR

Raluca Turcan: “este un parteneriat bazat pe încredere“

Deputatul Raluca Turcan, liderul PNL Sibiu, a arătat că susținerea oferită de FDGR este continuarea unui parteneriat de durată între cele două formațiuni. “Între FDGR și PNL există un parteneriat bazat pe încredere. Este un parteneriat clădit cu migală în ultimii ani. Un parteneriat testat în mai multe situații dificile și pe care nu puțini au încercat să îl saboteze. Acest parteneriat este guvernat de valori comune și de credința că viitorul României nu poate fi decât unul european, bazat pe lege, pe muncă, pe toleranță și pe respect reciproc. Astăzi la Sibiu, PNL și FDGR afirmă că efortul de a menține România pe drumul european este comun“, a declarat Raluca Turcan.

În contextul creșterii tensiunilor dintre liberali și reprezentanții Alianței 2020 USR Plus, Raluca Turcan a reiterat ideea “formațiunilor europene puternice“, din care PNL face parte. “Este extrem de important ca votul celor care vor o Românie europeană să nu fie irosit cu susținerea unor partide și formațiuni care nu au forța să negocieze și să facă lucruri pentru România. Ca membru al familiei populare europene, PNL este partidul cu cea mai mare forță de negociere la nivelul Parlamentului European. Susținerea de astăzi a FDGR este o recunoaștere a acestei forțe și un îndemn către oameni ca aceștia să voteze PNL și să nu-și irosească votul pe diverse experimente care nu vor avea vreodată forța să negocieze pentru România“, a mai spus Raluca Turcan.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Dumi

Acum 2 ani

Calculele cui??? Asa a fost ordinul! Se executa nu se discuta!
Raspunde

!!!

Acum 2 ani

#...Psd și Alde vor fi date afara din facțiunile lor din parlamentul european.# dar nu acum ca au nevoie de voturile lor,ca număr, nu ca neapărat pe cine votează !
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

Rusine pentru alegerea facuta... Sper ca cei de etnie si mai ales sustinatorii acestui partid de buzunar indiferent de originea lor sa voteze cu oamenii si partidele care nu au probleme cu justitia si mai ales cu Oameni noi, tineri care vor cu adevarat sa scoata tara asta din mocirla... Cat despre FDGR, am vazut "performantele" pe care le-au obtinut de cand au pus-o pe Danicila 2 primarita la Sibiu sic are este incapabila sa faca ceva in acest oras: strazile sunt pline de gropi, circulatia este un haos, politia locala este platita degeaba, constructiile se realizeaza dupa cat de bogati si de multe pile au cei care le fac, transportul in comun este ineficient, politia nu isi face datoria in trafic (doar de Summit a fost bine asa cum ar trebui sa fie mereu) altfel spus ineficienta este maxima
Raspunde

Ionut

Acum 2 ani

Membrii Fdgr sunt in varsta(bunici) si fac ce li se spune de sus!
Raspunde

S

Acum 2 ani

@anonymus Politia rutiera tine de ministerul de interne, nu de ptimarie Lasa ca nu e asa rău. Fodor e mai nașpa, restul nu. Fdgr contribuie mult și la venirea investitorilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus