Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Cinci greșeli în traficul sibian văzute prin ochii unei femei instructor auto

Cinci greșeli în traficul sibian văzute prin ochii unei femei instructor auto

Să fii instructor auto nu e ușor. Cu atât mai mult când ești femeie și te lovești de prejudecăți de genul „femeile nu ar trebui să conducă” sau „feriți-vă de femei în trafic”. Însă, Alina Toader dovedește că se poate. Este instructor de aproape doi ani de zile și inițiază zi de zi tineri și vârstinici deopotrivă în tainele șofatului. În Sibiu, spune ea, șoferii fac multe greșeli în trafic, majoritatea cauzate de lipsa disciplinei. Ba crede că în intersecții ar trebui să fie prezente mai multe echipaje ale Poliției, ca în perioada Summit-ului UE, de exemplu.

Alina Toader locuiește în Avrig și are 38 de ani. De aproape doi ani de zile a luat decizia care i-a schimbat viața la 180 de grade. După o carieră în farmaceutică, unde a fost asistentă, a simțit că e timpul pentru o schimbare. Astfel, și-a luat inima în dinți și a făcut toate demersurile pentru a deveni instructor auto.

Din domeniul medical, la volan

Venită dintr-o familie în care soțul e instructor auto, Alina a decis să se alăture și ea micii afaceri de familii.

„Soțul era instructor și mi-a propus să devin și eu. Am zis să vedem dacă o să-mi placă. La început, nu am fost de acord pentru că am zis că sunt femeie și că nu o să am elevi. Însă, cu timpul a început să-mi placă foarte mult și acum nu aș vrea să mă mai las. E frumos ceea ce fac, îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii”, povestește intructorul auto.

Alina toader instructor auto

A luat carnetul de conducere acum 17 ani. Atunci i s-a părut greu, însă mărturisește că forma de examinare de atunci era mai bună decât cea de acum.

„Atunci se dădea și sala și orașul în aceeași zi. Acum, din păcate, nu mai este aceeași situație. Era mai bine atunci pentru că era pregătirea mult mai aproape de examen. Acum, ajungi după doi luni să dai orașul”, spune Alina.

„Ce dacă suntem femei?”

Deși la începutul acestei meserii a fost puțin sceptică, feedback-ul pe care l-a primit din partea celorlalți participanți la trafic a fost unul pozitiv.

„Foarte rar mi s-a întâmplat să fiu subapreciată pentru că sunt femeie. În trafic, mi se întâmplă să mă întâlnesc cu diverse persoane și să-mi spună „wow, sunteți instructor”. Până la urmă este o meserie ca oricare alta, iar dacă îți place și te dedici în tot ceea ce faci este totul perfect. De ce să nu încercăm și noi? Ce dacă suntem femei?”, crede ea.

Ba mai mult, faptul că este femeie a ajutat-o. Mulți elevi au apelat la serviciile ei tocmai din acest motiv. „Mă opresc persoane în trafic care-mi spun că vor să facă școala cu mine și se bucură că este o femeie instructor. Noi femeile avem mai multă răbdare decât bărbații. Mai ales cu tinerii din ziua de azi, care vor să să aibă pe cineva calm și răbdător în dreapta. Nu am avut niciodată probleme cu elevii, că nu au vrut să vină pentru că sunt femeie”, explică instructorul auto ce are elevi atât femei cât și bărbați.

5 greșeli în traficul sibian

Întrebată de neregulile pe care le-a observat de-a lungul timpului în trafic, mai ales că își petrece o mare parte din zi pe străzi, acestea - spune ea, sunt destul de multe. Însă majoritatea sunt cauzate de grabă și lipsa disciplinei. Dacă ar fi să facem un top 5 al greșelilor din traficul sibian acesta ar suna cam așa:

1. Lipsa disciplinei

2. Graba

3. Neacordarea de prioritate

4. Neatenția

5. Lipsa unei colaborări dintre șoferi, pietoni și bicicliști

„În primul și în primul rând ar trebui mai multă disciplină în trafic. Acum, odată cu Summit-ul s-a văzut diferența. Am rămas surprinsă de câtă ordine e în intersecții. Nu se mai grăbea lumea, toți erau calmi. Cel puțin în zonele în care noi am avut traseele cu elevii. S-a văzut că trebuie mai multă mișcare în intersecții, poate mai multe echipaje de Poliție. În al doilea rând, șoferii sunt neatenți, se grăbesc, sunt mereu pe fugă. Claxoane, înjurături. În trafic ar trebui să ai mai multă răbdare. Nu se acordă prioritate în interesecții, șoferii se grăbesc și dacă văd că merge și așa continuă. Însă, și pietonii fac greșeli. Când văd că intersecțiile sunt aglomerate, ar putea să se grăbească un pic când traversează starda. Nu să se uite la ceas, să vorbească la telefon. Din partea tuturor ar trebui să vină un ajutor. Ar trebui să existe o colaborare între șoferii autoturismelor, a pietonilor și a bicicliștilor deopotrivă”, este de părere Alina.

Ba mai mult, aceasta mărturisește că de multe ori este criticată în trafic. „De cele mai multe ori, noi, cei cu școala, suntem înjurați de ceilalți participanți la trafic pentru că respectăm regulile de circulație”, spune instructorul auto.

Alina lucrează full-time și are zilnic patru învățăcei. În Sibiu, la ora actuală mai există o singură femeie instructor auto.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

13 comentarii

maria

Acum 3 ani

Adevarat!
Raspunde

Cipi G

Acum 3 ani

Cei mai buni instructori din județ! Recomand!
Raspunde

Carburean Claudiu

Acum 3 ani

Bună ziua, școala de șoferi ar trebui să fie INTERZISĂ PRIN LEGE să circule prin oraș dimineața și la orele de vârf, obligarea acestor instructori să conducă cu elevii în zonele unde este mai puțină circulație mai ales când sunt ore de vârf, doar încurcă.
Raspunde

Iooo

Acum 3 ani

Daca nu fac scoala in aceste intervele orare, cum cezi tu sau in cat timp crezi tu ca s-ar acomoda la traficul din oras!? Nu dai de ei in timpul scolii, dar ii intalnesti dupa, cu consecinte mai grave. Eu zic sa obtina permisul stand pe canapea si privind formula 1.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Daniela

Acum 3 ani

Tu cand ai facut scoala de șoferi pe unde ai învățat să conduci ? Chiar sunt curioasă
Raspunde

Florin

Acum 3 ani

Pleaca si tu mai repede de acasa !
Raspunde

Aly

Acum 3 ani

Carburean Claudiu, daca se inerzice scoala de soferi sa se faca in orele de varf sau unde e mai putina circulatie, atunci elevii dupa ce au permis nu stiu ce sa faca in aceste situatii. A da, nu o sa conduca pentru ca e aglomerat si "nu au fost dusi in timpul scolii " prin locuri aglomerate.
Raspunde

Toni Abrudan

Acum 3 ani

Sa conduca prin zonele aglomerate si pe strazile circulate dar sa conduca cu viteza la care se deplaseaza traficul nu cu maxim 30 km/h la ora asa cum fac majoritatea instructurilor. Drum liber in fata dar el merge cu 20 - 30 km/h si tine coloana de 1 km in spate. Cand respectivii vor obtine permisul vor conduce tot cu max 30 km/h pentru ca asa au invatat in scoala de soferi
Raspunde

Mircea

Acum 3 ani

Am crezut ca doamna va semnala probleme specifice ale traficului din Sibiu, nu generic. Cum ar fi unele giratorii prost instalate, unde ar trebui sa existe semafoare. Lipsa semafoarelor in anumite intersectii unde se impun. Unele sensuri unice facute total aiurea (Adica sensuri unice, fara sens :))
Raspunde

Radu

Acum 3 ani

Da, ai dreptate, daca le da la general atunci trebuia sa scrie: 5 greseli in trafic. Asa cum a scris, trebuia particularizat la circulatia din Sibiu.
Raspunde

hmhm

Acum 3 ani

Cu vreo 10 ani in urma am facut si eu scoala de soferi in alta tara, iar cand am venit la Sibiu am vrut sa practic putin, asa ca m-am inscris la o scoala sibiana. Instructorul imediat a inceput sa urle la mine ca merg prea repede, vreo 45/h, m-a facut vitezomana nebuna, dar am putut sa-i raspund frumos inapoi ca in alte tari trebuie sa conduci cu viteza regulamentara ca altfel tii traficul pe loc si nu este ok, ca trebuie sa te adaptezi traficului. Am avut noroc ca a inteles si a fost apoi totul ok. Iar anul acesta am indraznit sa conduc in Romania, iar in Sibiu am observat destula disciplina in trafic, semnele sunt foarte clare, la giratorii nu ar strica niste sageti pe sosea ca sa directioneze mai bine traficul. Daca s-ar crea si mai multe parcari, ar fi minunat, asa nu ar mai parca toata lumea pe sosea. In afara localitatii este altfel, depasirile neregulamentare si viteza excesiva sunt mai dese. Iar Romania inca este pe primul loc la pericolul in trafic si accidente.
Raspunde

Justin

Acum 2 ani

Toate bune și frumoase, dar instructor prin definiție ar trebui sa fie cineva cu experienta în domeniu. Problema în România e ca reconversia profesionala e înțeleasă greșit. Croitorii s-au apucat sa pună faianță învățând de la o cunoștință, taximetriști sunt unii de 20 de ani care au permis de vreo 2 luni și asa mai departe. Sa te faci instructor sau orice în ziua de azi e ușor ca nu mai sunt criterii clare. Apropo de ce nu se fac și instructori de parașutism? Aici e problema ca acolo chiar trebuie sa ai experiență. Unii instructori chiar fac orice sa le treacă ora, primul exemplu e mersul încet ținând coloana pe sens unic. Din cauza unora ca ei chiar s-a interzis accesul la anumite ore pe inelul central.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus