Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

„Legionarii romani” de la Sibiu. Pasionați de istoria antică, vor s-o reconstituie într-un festival unic în județ

„Legionarii romani” de la Sibiu. Pasionați de istoria antică, vor s-o reconstituie într-un festival unic în județ

Un grup de studenți și absolvenți de Istorie din Sibiu au decis să le povestească oamenilor despre civilizațiile demult apuse și să-i facă să înțeleagă istoria antică a ținuturilor în care locuiesc. Aceștia își doresc să creeze un Festival antic în județul Sibiu care să fie mult peste festivalurile de reconstituire istorică ce se organizează în diverse orașe din țară.

Asociația „Veteres Milites” Sibiu se numește organizația înființată în anul 2018 de către mai mulți absolvenți și studenți ai Facultății de Științe Socio-Umane a ULBS, din cadrul Departamentului de Istorie și Patrimoniu. În traducere înseamnă „soldat veteran”. Membrii asociației au fost inițial membri în prima Asociație de reconstituire istorică din România, Terra Dacica Aeternae Cluj. Am vorbit cu Augustin Ungureanu, președintele Asociației „Veteres Milites” Sibiu, istoric și arheolog, despre scopul înființării acesteia și despre activitățile pe care le fac cei care își dedică timpul cercetării istorice.

augustin ungureanu veteres milites

„«Noi suntem ceea ce alții visează a fi». Este o vorbă care ne-a alimentat pofta de muncă, care ne dă încredere că ceea ce facem devine un vis, o dorință pentru cei din jur. Tot ce am învățat despre istoria antică, astăzi încercăm să le împărtășim și celorlalți. Și am găsit maniera perfectă pentru a face asta: arheologia experimentală și reconstituirea istorică. Suntem 14 tineri activi care ne lăsăm ghidați în viață de pasiune. Pasiune pentru trecut, pentru istorie”, ne spune Augustin Ungureanu.
Totul a pornit în toamna anului 2013, când trei tineri absolvenți de Istorie s-au decis să înființeze o trupă care să facă reprezentații de istorie antică pentru cei din jur. Cristian Ciomaga, Augustin Ungureanu și Alexandru Bornea sunt cei trei inițiatori ai trupei „Veteres Milites”: „Alături de noi au mai venit și alți pasionați de istorie ca Elvis Ciurea, Ionuț Mantea, Cătălin Cornici (decedat), Bogdan Păduraru, Traian Fanuț, Florin Nicula, Ion Alexandru Jugravu, Robert Cazacu, Tudor Urea, Ștefan Popa, Mihai Ghintuială, Robert Mercurean, Iustin Piso, Alexandru Belciu, Daniel Ciomaga, Ioan Bârsan, Daniel Șerban și ultimul intrat în asociația noastră Răzvan George Bobârnac”.

„În timpul ședințelor Cercului de Arheologie și Istorie din cadrul Departamentului de Istorie un coleg a construit un gladius - spadă romană -, apoi altul a reconstituit părțile unui echipament militar, după care am început să reproducem un echipament de hoplit grec - un echipament de dac, roman și celt. Așadar, rând pe rând, am început să adunăm echipamente de soldați din perioada războaielor romane, lucru care ne-a îndemnat să trecem la un alt nivel mai târziu. în tot acest timp, am contat pe sprijinul lectorului universitar, dr. Silviu Purece”, își amintește Ungureanu cum a pornit aventura „legionarilor romani” din Sibiu.

veteres milites 2

De fapt, Asociația reconstituie legiunea romană a VI-a Ferrata.

„Legiunea a VI Ferrata a participat și ea la războaiele pe care le-au avut romanii cu dacii în timpul lui Traian, o vexilație (detașament) a Legiunii a VI-a Ferrata a participat la asediul capitalei Dacice Sarmizegetusa Regia, avem un bloc de piatră pe care apare numele legiunii. De altfel, putea fi oricare altă legiune, știm că trei sferturi din legiunile Romei au participat la războaiele dacice și bineînțeles a fost o legiune ce a devenit parte a armatei permanente a împăratului Augustus. A continuat să existe în secolul al IV-lea. Legio VI Ferrata a luptat în războaiele civile republicane romane din anii 40 și 30 î.e.n. Trimisă în provincia Iudeea, a rămas acolo pentru următoarele două secole. Legiunea a fost cunoscută și sub numele de Fidelis Constans, adică "loială și fermă". Nu este clar când acest titlu a fost dat, dar mai multe surse indică faptul că acesta a fost în secolul I e.n. Simbolul pentru Legio VI Ferrata a fost taurul. De asemenea, a purtat și ca simbol lupoaica cu Romulus și Remus”, a explicat Augustin Ungureanu motivația membrilor asociației de a alege anume această legiune pentru reconstituire.

veteres milites 3

Acesta spune că scopul principal al organizației este educarea. „Să le povestim oamenilor despre civilizațiile demult apuse, pe care în școală nu au avut ocazia să le afle. Încurajarea cunoașterii Istoriei și promovarea elementelor civilizațiilor dacică, romană și nu numai, dorim și implicarea tineretului în acțiuni practice sub formă de ateliere didactice în care pot învăța despre cum se bătea moneda, cum se făceau tăblițele cerate, cum se îmbrăcau, ce mâncau strămoșii noștri și multe alte aspecte”.

Unde pot fi întâlniți „legionarii romani” din Sibiu

Cel mai des - la festivalurile de profil, dar și în școli. „În Sibiu doar în școli ne pot vedea, unde participăm la ore de "Istorie Vie" prin programul "Școala Altfel". În rest, la majoritatea festivalurilor de profil din țară și străinătate - “Festivalul Roman Apulum“ de la Alba Iulia, “Transilvania History Day“ de la Cluj, Festivalul “Tomis” de la Constanța, Festivalul de la Porolissum”, acestea fiind câteva din festivalurile la care au participat, spune președintele asociației. Trupa „Veteres Milites” mai susține și o lecție de istorie vie la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea, tot cu sprijinul directorului de Departament de la facultate, Silviu Purece, dar colaborează și cu Muzeul de Istorie din Craiova. De asemenea, membrii acesteia au participat la Noaptea Muzeelor, la Festivalul DacFest, Festivalul Cetăților-Dacice, Festivalul de la Ulpia Traiana, Germisara, țin lecții de istorie vie la Ocna Sibiului în cadrul șantierului școală al Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie protestantă, coordonatorul acestui șantier fiind conf. univ. dr. Silviu Purece, iar ultimul eveniment la care au participat a fost Festivalul de la Alba Iulia din acest an, dar și Noaptea Cercetătorilor. În străinătate sunt invitați în Italia, Elveția, Spania, Germania și Bulgaria.

„Bineînțeles că ne mai pot vedea și în filmul pe care l-am realizat în colaborare cu Asociația Nova Polaris Sibiu, întitulat «141 A.D. - Misiune în Dacia»”. Filmul poate fi văzut aici.

Festival antic, la Sibiu

Augustin Ungureanu spune că membrii asociației și-ar dori să organizeze un festival cu tematică antică la Sibiu, datorită patrimoniului bogat de care dispune județul. „Este păcat să nu-l scoatem în evidență prin ceea ce facem noi. Inclusiv la Sibiu așezarea romană Cedonia la Ocna Sibiului, unde sunt trei așezări romane, la Tilișca unde e cetate dacică. Ne dorim să facem un festival în care să se prezinte cele două civilizații, dacică și romană. Dorim să avansăm cu un proiect de festival pentru Sibiu, dar totul ține de autoritățile locale, dacă sunt de acord și putem primi finanțare pentru acest lucru. Mă gândesc pentru anul viitor să depunem acest proiect. În județ avem doar festivaluri medievale, dar din punctul meu de vedere este necesar să avem măcar unul cu tematică antică, crede Augustin Ungureanu.

veteres milites 4

Echipamentele și obiectele folosite de membrii asociației „Veteres Milites” sunt create de aceștia, iar munca nu este deloc ușoară. „Muncim mult ca să fie cât mai contemporane cu perioada antică. Primul echipament de legionar roman l-am creat după un an de studiu. Pentru fiecare element în parte a trebuit să facem documentație, certificare, ca să fie contemporan cu perioada războaielor daco-romane. Noi descoperim o grămadă de piese, dar trebuie să le încadrezi cronologic. Am ajuns până la nivelul în care și numele noastre de scenă, numele romane, sunt luate după o listă în care cel mai probabil legionarii pe care i-am luat noi au trăit în acea perioadă, probabil chiar au stat în aceeași baracă - până acolo mergem cu reconstituirea”, a mai explicat președintele asociației.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

marius

Acum 2 ani

Succes pe mai departe! Bravo!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 2 ani

Cum băi, fără sași? Klaus știe?
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 2 ani

Sasii n-au fost niciodata problema, dar dobitoci ca tine intotdeauna. Din cauza tantalailor e romania cu 200 de Km statul paralel cu celelalte state ale UE
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

rosu

Acum 2 ani

Are dreptate Zexe. Sasii, de la Huet, cel de la care isi are numele piata, si (se spune) pana la Brukenthal, erau convinsi ca sunt urmasii dacilor. Pana can or venit altii, canu, ca ei...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus