Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Cum sunt ajutați bătrânii și cei cu venituri mici de către preoții din bisericile din Sibiu

Cum sunt ajutați bătrânii și cei cu venituri mici de către preoții din bisericile din Sibiu

Zeci de bătrâni, persoanele bolnave, tinerii studenți și elevii în situație de risc social sau cu venituri mici din Sibiu primesc zilnic câte o masă caldă la inițiativa Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului. Bucatele sunt pregătite la Cantina „Sfântul Stelian”, fiind distribuite ulterior de către preoți și voluntari la persoanele aflate în dificultate.

Vorbim despre proiectul „Fericiți cei milostivi” inițiat în acest an de ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului, prin parohiile din Sibiu cu scopul „de a cultiva dragostea față de semeni, de aduce un aport favorabil în comunitate prin voluntariat, implicare socială, responsabilitate și răspândire a exemplelor de ajutorare a comunității și persoanelor defavorizate”.

„Prin acest proiect se asigură reducerea stării de criză, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială și creșterii calității vieții, cu care se confruntă anumite persoane vârstnice, cu/fără aparținători care nu îi pot sprijinii, persoane cu probleme de sănătate și nevoi speciale, persoane cu handicap, persoane lipsite de posibilitatea de a-și asigura hrana zilnică de pe raza parohiilor din cadrul Protopopiatului Sibiu”, ne explică preotul Adrian Roman, consilier al Departamentului social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului.
Proiectul a fost inițiat în anul 2019, principalul argument fiind dorința de a implica și mai mult credincioșii și preoții la nivel comunitar prin distribuirea unei mese calde, respectiv prevenirea marginalizării sociale.

Pentru identificarea bătrânilor care au nevoie de ajutor, anume a celor care au venituri mai mici de 900 de lei, sunt implicați peste 50 de voluntari în Sibiu. „Masa caldă este furnizată zilnic pentru persoanele incluse în proiect, fiind distribuită prin parohii cu ajutorul unei persoane desemnate de către preotul paroh, pentru un număr de 60 de beneficiari/zi, avându-se în vedere respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare. Bucătăria cantinei în care se prepară mâncarea, este dotată cu mijloacele necesare pregătirii mesei zilnice (aragaz, aparatură electrocasnică, veselă etc.) în vederea asigurării condițiilor optime desfășurării acestei activități, precum și a garantării pregătirii și furnizării mesei calde într-un interval scurt de timp pentru toți beneficiarii. În același timp, spațiul destinat depozitării alimentelor nepreparate este dotat astfel încât să asigure păstrarea calității acestora în perioada premergătoare preparării”, ne explică Adrian Roman.

Prin acest proiect se mai oferă și alte servicii, precum consiliere socială și religioasă: „se oferă sprijin și suport emoțional, moral și religios de către preotul paroh în cadrul serviciului prin oficierea, în funcție de caz, a Sfintelor Taine sau a altor slujbe. Aducerea mesei calde mijlocește o apropiere între enoriași. Au loc discuții și diferite activități cu caracter religios sau social-cultural la care participă beneficiarii”.

În total, lunar se oferă aproape 1.500 de porții de mâncare. Totodată, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a Arhiepiscopiei Sibiului, prin serviciul licențiat „Masa pe roți” distribuie din anul 2017 săptămânal zeci de porții exclusiv persoanelor vârstnice.

„Este vorba de dragoste, de a un motiv în plus de a-l căuta pe cel de lângă noi, de a vedea în fapta noastră, a celui care oferă, o faptă făcută în numele lui Hristos care se identifică cu cei aflați în nevoie. Dăruiți! Ca și Liturghia, care oferă la un nivel superior comuniune cu Dumnezeu și comuniune între cei care participă și un prânz dăruit printr-un astfel de proiect social mediază comuniune între oameni, apropiere, cunoaștere reciprocă, bucurie și chiar fericire, după cuvântul Mântuitorului care spune: Mai fericit este a da, decât a lua!”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Radu

Acum 5 ani

Da, un episod, un mic fragment din activitatea filantropica si sociala care se desfasoara in aria de cuprindere a Mitropoliei Ardealului. Mai scapa si astfel de stiri....de coruptie, minciuna, stiri alarniste, generatoare de sentimente negative nu ducem lipsa.
Raspunde

Toma

Acum 5 ani

Da,este laudabila aceasta initiativa dar nu credeti ca este prea putin?Si de ce prin voluntariat?Biserica ortodoxa sta pe o sursa uriasa si dispune de sume colosale de bani;de ce sta cu mana intinsa si apeleaza la voluntariat?In alte locuri pe langa biserici sunt edificii de invatamant sau de sanatate la care au acces gratuit multi copii sau adulti din categorii sociale defavorizate si nu trambiteaza nimeni acest lucru!
Raspunde

dan

Acum 5 ani

Stiati ca : peste 90 % din actiunile filantropice ale bisericii sunt subventionate de statul roman? Statul da banii si cauta asociatii dispuse sa se ocupe de aceste actiuni, biserica ia banii, da mancare saracilor si apoi isi asuma meritul pt asta. In timp ce BOR SRL are miliarde de euro cash in conturi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

City Zen

Acum 5 ani

Așa spunea și Securitatea: că Biserica are miliarde. Dar era vorba de ea, de Securitate. De unde acele miliarde, nimeni nu spune. E o fantezie. Aceeași dezinformare !
Raspunde

Un PSDist mandru

Acum 5 ani

Nu dezinforma, toate actele de caritate se fac exclusiv din fondurile bisericii si/sau donatii. Statul roman nu plateste decat salariile preotilor si a catorva functionari, in rest totul se bazeaza pe voluntariat si donatii.
Raspunde

Cibi istvan

Acum 5 ani

Cu ce acoperi aberațiile astea care intoxica? Și tu ești dovada că suntem un neam de rahat
Raspunde

Eu

Acum 5 ani

Pana la urma, Biserica pe cine ne indica la alegeri, pe care ii susține?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus