Luni,
28.09.2020
Parțial Noros
Acum
17°C

GALERIE FOTO Cel mai nou muzeu din România s-a deschis în județul Sibiu

19 Mai 2019 15:05

GALERIE FOTO Cel mai nou muzeu din România s-a deschis în județul Sibiu

După 2 ani de pregătiri și cu sprijinul impresionant al comunității locale, în Miercurea Sibiului a fost deschis astăzi Muzeul Țării Secașelor - cel mai nou muzeu din județul Sibiu, dar și din țară. Acesta a fost amenajat într-o casă veche, care a găzduit pe rând mai multe instituții, iar în ultimii ani stătea abandonată în centrul localității.

Muzeul Țării Secașelor face parte din familia Muzeului ASTRA, care îl administrează, după ce primăria Miercurea Sibiului a cedat în proprietatea Consiliului Județean Sibiu imobilul.

muzeul tarii secaselor 5

„Am primit solicitarea de a ne implica în realizarea acestui proiect de la comunitatea de aici, care și-a dorit foarte mult ca tot ceea ce înseamnă cultura și civilizația Țării Secașelor să fie reprezentată la ei acasă. A fost cumva cererea lor spre muzeu să îi ajutăm cu păstrarea memoriei și găsirea unui plus cultural pe care localitatea poate să îl dea prin ceea ce știu ei că îl au, dar în scopul creării unei vizibilități crescute pentru această zonă și pentru a-și putea păstra mai bine valorile”, ne-a spus Mirela Iancu, director de marketing cultural al Muzeului ASTRA.

La deschiderea muzeului din Miercurea Sibiului au participat zeci de locuitori ai localității, dar și din împrejurimi. Instituția a fost inaugurată după sfințirea acesteia de către un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Laurențiu Streza.

muzeul tarii secaselor 2

muzeul tarii secaselor 10

muzeul tarii secaselor 9

muzeul tarii secaselor 13

„Este un eveniment istoric nu numai pentru Miercurea Sibiului, dar și pentru întreaga țară. Părți din această clădire sunt din diferite epoci, ceea ce ne demonstrează că trecutul și prezentul se îmbină armonios pentru a ne oferi un viitor frumos în ceea ce privește păstrarea culturilor noastre”, a spus președinta Consiliului Județean, Daniela Câmpean, prezentă la inaugurare alături de vicepreședinții instituții.

muzeul tarii secaselor 3

Potrivit reprezentanților Muzeului ASTRA, pregătirile pentru noul muzeu au început spre finalul anului 2018, iar în ultimele 2 luni acestea au fost intensificate. „Am vrut neapărat să deschidem astăzi, ca să fie cât mai aproape de Ziua Internațională a Muzeelor. Să ne primim noul membru al familiei Muzeului ASTRA în acest weekend de sărbătoare. Nu întâmplătr, pentru că tema acestui an pentru Ziua Internațională a Muzeelor a fost - „Muzeele, ca centre ale comunităților, tradiții pentru viitor””.

Mirela Iancu a precizat că înainte de a fi cedată Consiliului Județean, respectiv în administrarea Muzeului ASTRA, Primăria a reabilitat imobilul.

În Muzeul Țării Secașelor pot fi găsite obiecte de vestimentație și de meșteșug, sunt redate odăi specifice secolelor trecute, dar are și o curte în care sunt expuse obiecte de agricultură.

muzeul tarii secaselor 1

muzeul tarii secaselor 6

muzeul tarii secaselor 7

„Comunitatea locală s-a mobilizat exemplar în acest demers. Conținutul este divers, la fel ca istoria localității și a zonei. Pornește de la un istoric general al localității și al Țării Secașelor, vorbește despre comunitățile care acum sunt mai puțin reprezentate numeric, despre sași și despre landleri, despre comunitatea românească din Țara Secașelor și despre istoricul regimentelor grănicerești care erau în această zonă. Pe rând, o parte sunt colecții existente ale Muzeului ASTRA, dar cu foarte multe obiecte deja donate de localnici. Am avut o mare emoție, căci am beneficiat de sprijinul aproape incredibil al comunității locale, care a înțeles că acest loc este făcut pentru memoria lor culturală și am avut donații numeroase. Toate vor fi notate în istoria acestui muzeu, inclusiv donatori anonimi, care au lăsat obiecte bine pregătite”, a explicat Mirela Iancu.
muzeul tarii secaselor 14

muzeul tarii secaselor 11

La subsolul muzeului există și o pivnițăplină cu butoaie, așa cum era pe vremuri și cum își țin mulți sibieni și astăzi vinul, iar pe o măsuță câteva pahare de vin și tărie îi aștepta pe oaspeți. Pe unul dintre panourile informative din muzeu se mențioenază că „multe dintre pivnițele caselor din localitate dispun de adevărate „măcelării” tradiționale. Măcelarii au ajuns mai repede decât ceilalți români la o avere comparabilă cu averile sașilor. Într-o clasificare a contribuabililor din Miercurea, din anul 1807, din 74 de capi de familie înscriși în clasa I doi români: Nistor Fleșer și Mitiu Fleșer”.

muzeul tarii secaselor 12

Această casă a avut de-a lungul istoriei mai multe destinații. A fost mai demult poștalionul satului - era o stație de poștă. După care, aici a funcționat pe rând un dispensar, o grădiniță, dar a constituit și ca spațiu de cazare pentru învățătorii care nu erau din sat.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus