Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Astrid Fodor, după hotărârea definitivă de incompatibilitate: rămân primar

Astrid Fodor, după hotărârea definitivă de incompatibilitate: rămân primar

După ce, prin hotărârea definitivă de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, Astrid Fodor a fost declarată incompatibilă în urma unei situații din vremea când era viceprimar, actualul primar al Sibiului a revenit cu un comunicat amplu, dar cu aceeași concluzie de vineri.

Astrid Fodor nu comentează, deocamdată, motivele pentru care au stat la baza hotărârii ÎCCJ de vineri, prin care cei trei judecători ai instanței supreme au decis să anuleze hotărârea dată în 2016 de Curtea de Apel Alba Iulia. Prin acea judecată, cei de la Alba Iulia au decis să anuleze un raport emis de Agenția Națională de Integritate în 2015, raport prin care se constata starea de incompatibilitate a viceprimarului Astrid Fodor pentru perioada 2012 – 2014 (când în calitate de consilier local a făcut parte din consiliul de administrație al Colegiului național ”Samuel von Brukenthal” și cel al Grădiniței nr. 37, deși era și viceprimar, iar o lege semnala o incompatibilitate în această ultimă funcție și calitatea de membru de CA). ”Nu sunt în măsură să fac comentarii asupra argumentelor avute în vedere de instanța de recurs până în momentul în care decizia îmi va fi comunicată”, arată Astrid Fodor în comunicatul remis acum redacției Turnul Sfatului.

Astrid Fodor detaliază și cum a ajuns să fie declarată incompatibilă din cauza prevederilor a trei legi care se bat cap în cap: una care îi cere să fie și viceprimar, fără să renunțe la calitatea de consilier local, una care o obligă – în calitate de consilier local – să fie membru neremunerat al consiliilor de administrație ale unităților de învățământ din oraș și, cea de-a treia, care îi interzice în calitate de viceprimar să facă parte din consiliile de administrație.

”Conform prevederilor inițiale ale Legii 215/2001 funcția de viceprimar era incompatibilă cu funcția de consilier local. În anul 2006, Legea 215/2001 este modificata prin Legea 268, iar drept urmare consilierii locali care sunt aleși viceprimari rămân, în continuare, și membrii ai Consiliului Local. Legea educației naționale 1/2011 obligă consilierii locali să facă parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ. În calitate de consilier local, calitate pe care am avut-o pe toată durata mandatului de viceprimar, am îndeplinit obligațiile legale, asigurând reprezentarea Consiliului Local în Consiliul de administrație al unei instituții de învățământ. Numirea în consiliile de administrație a unităților de învățământ din Sibiu a tuturor consilierilor locali, deci inclusiv a mea, s-a făcut prin Hotărâri succesive ale Consiliului Local. Precizez că participarea consilierului local la ședințele Consiliului de Administrație din unitățile de învățământ este neretribuită”, explicația detaliată cu nume și numere de legi de către Astrid Fodor
Ca urmare a harababurii legislative, în ultimii doi ani – deci după ce ANI a emis raportul de incompatibilitate pe numele viceprimarului Astrid Fodor – în Parlament au început a fi emise o serie de legi pentru îndreptarea lucrurilor. Mai întâi a fost eliminată starea de incompatibilitate între funcția de viceprimar și calitatea de membru a consiliilor de administrație ale unităților de învățământ. Mai apoi – și pentru a corecta situația celor care au fost obligați să intre într-o incompatibilitate generată de disonanță legislativă – a fost adoptat un act care modifică legislația pe care se bazează ANI în sensul că stabilește faptul că un raport de incompatibilitate va avea efecte doar în mandatul în care a fost constatată.
”Ulterior întocmirii Raportului de Evaluare ANI, legiuitorul a conștientizat existența unor necorelări în legislația internă, sens în care a adoptat Legea 128/2017 care prevede în mod expres faptul că participarea primarului sau a viceprimarului, în calitate de membru, la ședințele consiliilor de administrație a unităților școlare nu mai este considerată ca fiind o situație care să genereze o stare de incompatibilitate. În prezent, Legea 161/2003 a fost modificată, prin Legea nr.59/2019 conform căreia, în cuprinsul Legii 161/2003 se introduce un nou articol (91alin 1 indice 1) cu următorul conținut: “Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”, este explicația lui Astrid Fodor, detaliată legislativ

Concluzia

Concluzia pe care Astrid Fodor o trage în comunicatul mai sus amintit este și cea pe care a oferit-o reporterului Turnul Sfatului la finele săptămânii trecute, când relatam despre decizia ÎCCJ din ziua respectivă: Astrid Fodor este liniștită. Și chiar dacă prefectul Sibiului va emite un act prin care să constate încetarea de drept a mandatului ei de primar, acel act va fi atacat în instanță aducând drept argumente modificările legislative mai sus enumerate. ”Având în vedere toate considerentele de mai sus și modificările legislative intervenite, precizez faptul că îmi voi exercita în continuare mandatul actual de primar având în vedere că Raportul de Evaluare nr. 46810/5/II/18.12.2015 al Agenției Naționale de Integritate viza mandatul meu de viceprimar, care a încetat în anul 2016”, este declarația dată acum, prin comunicatul de presă, de către Astrid Fodor.

Ea mai amintește, în final, de faptul că – înainte cu o zi de emiterea hotărârii definitive de incompatibilitate - judecătorii ÎCCJ au admis sesizarea Curții Constituționalitate pe tema ansamblului de legi care să băteau cap în cap. Însă, potrivit cutumelor, judecătorii curții supreme nu sunt obligați să aștepte după Curtea Constituțională în emiterea unei hotărâri definitive.

Reacțiile

Pentru articolul publicat vineri de Turnul Sfatului pe acest subiect, prefectul Sibiului, Adela Muntean, s-a arătat rezervată în ceea ce privește decizia de a emite sau un act de constatare a stării de incompatibilitate a primarului Astrid Fodor. “Într-adevăr, în primăvara acestui an s-a modificat legislația incompatibilităților. Sentința (referitoare la cazul lui Astrid Fodor – n.r.) va trebui corelată cu legislația în vigoare. Când Înalta Curte ne va comunica motivarea hotărârii, vom analiza dispozitivul acesteia și vom aplica procedura legală pe ceea ce a dispus legiuitorul. Nimic în plus, nimic în minus“, declară prefectul Sibiului, Adela Muntean, pentru Turnul Sfatului.

Ulterior, profitând și de perioada de campanie electorală, au luat poziție și reprezentanții PSD și, mai apoi, cei de la ALDE. Bogdan Trif, președintele interimar al PSD Sibiu și ministru al Turismului, totodată, a cerut demisia lui Astrid Fodor, invocând situația fostului său șef politic, Ioan Cindrea, al cărui mandat de președinte al Consiliului Județean Sibiu s-a încheiat ca urmare a unui act emis de Instituția Prefectului. „Decizia Înaltei Curţi trebuie respectată şi consider că un gest de normalitate ar fi ca primarul Sibiului să îşi dea demisia. Să nu uităm ce poziţie a avut FDGR într-un caz similar când un lider PSD a fost declarat incompatibil. Mă gândesc că nu operează cu duble standarde. Odată ce au spus că cel declarat incompatibil trebuie să părăsească imediat funcţia, cred că aceeaşi soluţie se aplică şi în cazul doamnei primar. Dar cunoscându-i cred că o să invoce tot felul de chichiţe legislative şi nu o să îşi dea demisia”, a declarat acum două zile Bogdan Trif, citat de Mediafax. Lui Ioan Cindrea i s-a constatat încetarea înainte de termen a mandatului de președinte a CJ Sibiu în 2016 deoarece a pierdut un proces penal, în urma căruia a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare deoarece și-a angajat soția la biroul de parlamentar (în mandatul de deputat din perioada 2008 - 2012).

Cei de la ALDE Sibiu au emis un comunicat. ”Primarul trebuie să fie un exemplu pentru cetăţeni. Legea este aceeaşi pentru toată lumea şi trebuie aplicată indiferent că eşti primar, om politic sau muncitor în fabrică. Prin faptul că doamna Fodor nu şi-a înaintat demisia, arată că funcţiile şi puterea sunt pentru unii mai presus de lege şi chiar sfidează justiţia”, afirma Ovidiu Gheorghe Tocaciu, preşedintele ALDE Sibiu.

Neprovocate, celelalte formațiuni politice nu au avut reacții publice pe acest subiect.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Eka

Acum 5 ani

Observam ca d-na primar Fodor nu se deoaebeste cu nimc de toata sleahta de politicieni care au incalcat legea si pentru care legile si deciziile justitiei nu inseamna nimic. Legea eate pentru noi , turma . Pastorii precum Dragnea , Tariceanu, Udrea sau Fodor sunt imuni si aplicarea legii si deciziilor justitiei este optionala. Sunt surprins ca in PNL sau FDGR nu exista voci care sa spuna lucrurilor pe nume. Tacerea USR-ului este de asemenea suspecta si ingrijoratoare. Legea se aplica doar pentru adversarii politici ? Rusine intregii clase politice lipsite de principii si coloana vertebrala !
Raspunde

Cineva

Acum 5 ani

Nu e suspecta deloc. Nu au cum se se contrazica prea tare intre ei,pentru ca urmeaza sa se alieze ptr alegerile de la prezidentiale.
Raspunde

trist adevar

Acum 5 ani

Pnlul e mort demult. Cel de acum e defapt partidul lui Basescu reinventat cu un nume cu rezonanta si istorie,adica pnlul. Si ca sa fie totul perfect,o luat si popii dupa ei! I-a incurajat sa-si faca tot felul de mici si inutile afaceri,care mai mult le aduce renume prost si pierderea unor admiratori,decat bani.Ba spala haine pe 5 lei,ba se incurca cu activitati de capela,ba o gradinita privata,ba o scoala privata...Ei au bani,paduri,la ce le-o mai fi facut cu ochiul aceste activitati de care de fapt nu au nevoie...? Si uite asa sunt santajabili si nu mai pot vorbii in favoarea psd.
Raspunde

Si totusi...

Acum 5 ani

Avea dreptate Trif
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yyy

Acum 5 ani

vorbind practic, ar fi buna demiterea primaritei deoarece alegeri "anticipate" nu ar face decat sa demoleze PSDul in orasul Sibiu. cel putin scapam de turistul incruntat asta de la turism
Raspunde

Ramstein

Acum 5 ani

Mare om, mare caracter dna Fodor!!!!
Raspunde

Nicu

Acum 5 ani

De ce tine cu dintii Astrid Fodor de functia de primar al Sibiului?E pensionara,are o pensie buna,este singura si are varsta de 66 de ani !Raspunsul poate fi urmatorul: a preluat o primarie cu probleme in special cu TERENURILE,care la o EXPERTIZA judiciara ar descoperi toate neregulile din iulie 2000 incoace,de cand fdgr conduce primaria Sibiu !Cam ata pentru azi,voi mai reveni!
Raspunde

eee

Acum 5 ani

Exact, bravo, asa_i. Un om care chiar gandeste ! Sa fie intr-un ceas bun.
Raspunde

Luca

Acum 5 ani

Ghinion ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Handi-Dandi Trif

Acum 5 ani

Trif nu are moaca de incruntat ci de suficient, tamp...
Raspunde

Eva

Acum 5 ani

Madam tine locul cald pana dupa prezidentiale sa-l predea inaintasului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus