Joi,
23.09.2021
Innorat
Acum
10°C

Sibiul investește în cultură transparent, consistent și continuu

Sibiul investește în cultură transparent, consistent și continuu

Urmare a declarațiilor Ministrului Turismului, domnul Bogdan Trif cu privire la „importanța promovării culturii din zona Sibiului”:

Primăria Municipiului Sibiu investește consistent și continuu în cultură din 2007, de când cultura a devenit un motor de dezvoltare a orașului.

Sumele alocate pentru cultură (funcționarea și dezvoltarea instituțiilor culturale din subordine și finanțarea agendei culturale și agendei comunității) din bugetul local în ultimii cinci ani:

2015 = 29.813.213 lei 2016 = 34.802.195 lei 2017 = 41.792.960 lei 2018 = 46.645.763 lei 2019 = 51.140.120 lei, reprezentând peste 14% din veniturile proprii ale Municipiului Sibiu

Desigur că atât autoritățile locale din Sibiu, cât și instituțiile și operatorii culturali sibieni ar aprecia o implicare financiară mai mare din partea celor două ministere, Sibiul fiind un oraș fanion în promovarea culturii. Dar deocamdată avem doar o serie de promisiuni într-o perioadă electorală, astfel că așteptăm cu interes materializarea lor.

În egală măsură Sibiul investește constant, în limita prevederilor legale, în promovarea destinației turistice Sibiu. Ne promovăm orașul prin materiale scrise, foto și video, prin participarea la târgurile de profil din țară și străinătate și prin acțiuni de marketing în fața delegațiilor care vizitează Sibiul. Clipul video produs de Ministerul Turismului a inclus Sibiul pe bună dreptate, pentru că Sibiul, alături de alte orașe dezvoltate din acest punct de vedere, trebuie să fie vârful de lance în promovarea României, o țară extrem de frumoasă, dar puțin promovată de autoritățile naționale competente. Prin urmare nu este o favoare, ci o decizie corectă de a include și Sibiul în clipul de promovare a țării, pentru că orașul are în continuare potențial de creștere.

Urmare a declarațiilor Ministrului Culturii și Identității Naționale, domnul Daniel Breaz, cu privire la finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu:

Pentru corecta informare a sibienilor și a domnului Ministru Breaz, precizez următoarele: Primăria Sibiu alocă anual fonduri substanțiale pentru funcționarea Teatrului Național Radu Stanca, inclusiv pentru desfășurarea Festivalului Internațional de Teatru.

În următorul tabel am inclus o situație comparativă cu sumele alocate de Primăria Sibiu pentru Festivalului Internațional de Teatru și cele alocate de Ministerul Culturii pentru acest eveniment:

 

 

Anul Buget alocat Teatrului Național Radu Stanca de către Primăria Sibiu Din care, bugetul alocat de Primăria Sibiu pentru Festivalul Internațional de Teatru Finanțări

Ministerul Culturii pentru Festivalul Internațional de Teatru

2015 16.518.000 lei 6.700.000 lei 1.600.000 lei
2016 17.603.830 lei 6.700.000 lei 2.450.000 lei
2017 23.034.440 lei 7.000.000 lei 3.000 000 lei
2018 22.300.000 lei 7.400.000 lei 4.000.000 lei
2019 24.482.000 lei 7.400.000 lei (contractul de finanțare încă  nu a fost încheiat)
Prin urmare, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu sunt principalii finanțatori ai Festivalului, recunoscând importanța evenimentului pentru oraș.

Urmare a declarațiilor Ministrului Turismului, domnul Bogdan Trif cu privire la o presupusă implicare a politicului în contractele atribuite de Municipiu:

Subliniez faptul că Primăria Municipiului Sibiu nu face politică, ci administrație și consider că și domnul Ministru al Turismului trebuie să se concentreze mai mult pe problemele cu care se confruntă turismul românesc și mai puțin pe declarații politice care au potențialul să păteze reputația unei destinații turistice și culturale fanion a României.

Îl informez pe domnul Ministru că procedurile de achiziție sunt organizate de Primăria Sibiu în conformitate cu legislația în vigoare, iar contractele sunt atribuite ofertanților care îndeplinesc condițiile legale și criteriile de selecție stabilite pentru respectiva achiziție. Apartenența la un partid politic sau altul nu este un factor de selecție, noi nu cerem fotografii prin care ofertanții să își demonstreze participarea la mișcarea #Rezist, ci respectăm doar metodologia legală.

Similar, finanțarea pe agenda culturală, sport și a comunității se acordă în baza unor sesiuni de depunere de proiecte, în conformitate cu prevederile legislației naționale. Proiectele depuse sunt analizate de o comisie specializată, iar criteriile de selecție NU SUNT politice, ci țin de potențialul proiectului pentru comunitate, de valoarea acestuia pentru viața culturală a Sibiului. Aceste acuzații sunt nefondate și aduc atingere imaginii unei administrații locale care ar trebui sprijinită în demersurile sale.

Închei cu convingerea că domnii miniștrii vor concretiza promisiunile făcute sibienilor în această acțiune electorală și că în viitoarele declarații vor avea în vedere informarea corectă a cetățenilor și nu doar punctaje de partid.

Astrid Cora Fodor Primarul Municipiului Sibiu

Comentarii

1 comentarii

IOO

Acum 2 ani

Hai sa fim seriosi tante Fodor! Asta cu investitiile in cultura e ce-a mai buna metoda de sifonare a banilor din primarie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus