Arta se naște și trăiește uneori în cele mai neașteptate locuri, pe lângă care trecem poate chiar în fiecare zi, fără să o observăm. De vreo doi ani, o astfel de piesă se ascunde la vedere la intrarea în Oficiul Poștal de pe strada Mitropoliei - o expoziție de cărți poștale reprezentând Turnul Sfatului și diferitele ore la care a fost fotografiat.
Dan Perjovschi, unul din cei mai apreciați artiști ai Sibiului, le-a făcut un cadou localnicilor, pe care prea puțini l-au descoperit până acum. În micul hol de la intrarea în poșta de pe Mitropoliei, artistul a creat o expoziție de cărți poștale în care apare Turnul Sfatului, puse în ordinea orelor de pe acele ceasului din turn.
„E de vreo doi ani acolo. A fost făcută așa, mai clandestin, cine descoperă bine, cine nu, nu”, spune Dan Perjovschi, pentru Turnul Sfatului.
Artistul sibian lucrează mult cu cărți poștale, iar una din cele mai vechi amintiri din această parte a vieții sale ne întoarce în perioada comunismului. „Eu lucrez cu cărți poștale de destul de multă vreme, călătorind atât de mult și fiind în tot felul de locuri. Înainte, în perioada comunismului, am făcut ceea ce se numește Mail Art, pentru că singura posibilitate de a ieși din țară era sub formă de scrisoare, iar ceea ce fac acum se vrea a fi un fel de „reenactment” (n.r. reconstituire) al chestiei ăleia. Grupez diverse cărți poștale pe diverse teme și atunci când fac un click le și expun. Am spre exemplu o lucrare cu Palatul Parlamentului, pe care l-am pictat negru și cu toate vederile în care apare acest simbol al României”, povestește Perjovschi.
Expoziția cu vederile în care apare Turnul Sfatului a fost făcută în cadrul unui festival de teatru, acum vreo doi ani. Nu a stat să observe dacă expoziția va avea succes. Pur și simplu și-a dorit să facă acest lucru, iar cei cu un spirit mai dezvoltat de observație cu siguranță s-au bucurat de inițiativa sa.
„Am făcut-o pe ideea de a le arăta unora mai tineri decât mine că dacă ești inventiv îți faci singur loc, în condițiile în care la Sibiu este discuția aceasta despre lipsa sălilor de expoziție. A fost un fel de test și pentru mine. Oamenii când merg la poștă sunt grăbiți. Nu are nimeni timp să stea să se uite, mai ales în acel hol, cu urme de pancarte comuniste de slogan, e un fel de microistorie a noastră în acel loc. Totuși, mă gândeam că cine știe, poate cineva cu colțul ochiului va vedea. În general însă, trebuie să recunoaștem, doar turiștii au timp să vadă lucruri de genul acesta”, spune artistul.
O vedere nu e neapărat un lucru banal, dar e un lucru foarte comun. Dacă însă o recontextualizezi și o pui într-o anumită serie, devine mult mai mult decât atât, spune Dan Perjovschi. „Absolut întâmplător, cum trimit cărți poștale uneori, am descoperit că ceasul de pe Turnul Sfatului arată ore diferite și de la asta a pornit totul. Am colecționat tot ce a apărut cu Turnul și am avut surpriza să văd că ora merge până noaptea pe acele cărți poștale”, povestește acesta.
Expoziția poate fi admirată în holul cel mic din Oficiul Poștal de pe strada Mitropoliei, pe pereții din stânga și din dreapta intrării.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1337
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Mița
Acum 3 ore
Cristian Sibian
Acum 4 ore
T.
Acum 4 ore
Circu Lati
Acum 4 ore
John Doe