Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Separatismul de la granița României. La Sibiu a apărut o carte despre toate sursele relevante legate de conflictul transnistrean

Separatismul de la granița României. La Sibiu a apărut o carte despre toate sursele relevante legate de conflictul transnistrean

Studenții, cercetătorii sau chiar sibienii simpli care sunt interesați de teme ce par departe de realitatea lor cotidiană au la dispoziție o carte în care este adunată toată bibliografia relevantă despre conflictul transnistrean - conflict ce vizează inclusiv securitatea României.

Cartea are titlul „Transnistrian Bibliography” și este semnată de profesorul Eugen Străuțiu, coordonatorul Laboratorului de Analiză a Conflictului Transnistrean (LACT) din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Este a doua apariție, după „Cronologie a conflictului transnistrean adnotată bibliografic” (Mihai Melintei, Sibiu, 2018), care oferă instrumente de lucru pentru abordarea conflictului transnistrean. Editarea cărților a făcut parte dintr-un proiect mai larg care se întitulează „Repertorizarea bibliografiei transnistrene”.

„Transnistrian Bibliography” a apărut la Editura Technomedia din Sibiu. Eugen Străuțiu repertorizează surse bibliografice care au fost întocmite cu respectarea minimală a regulilor cercetării științifice (note bibliografice, calitatea organizării și documentării, aplicabilitatea concluziilor).

„Cartea în format electronic păstrează linkurile active pentru toate sursele care se pot găsi pe internet și noi intenționăm să așezăm cartea în format tipărit și pe internet, pe site-ul nostru, în așa fel încât cine vrea să vadă mai mult decât textul nostru să se poată duce exact la sursele pe care le-am invocat acolo. În plus, o să descărcăm chiar noi toate sursele bibiografice care sunt disponibile integral pe internet și vom constitui o bibliotecă electronică pe care o s-o păstrăm la sediul Laboratorului și o s-o punem la dispoziția studenților și masteranzilor noștri care vor lucra la licență sau dizertație pe tema aceasta”, a explicat Eugen Străuțiu pentru Turnul Sfatului.
Lucrarea este introdusă de o prezentare detaliată a metodologiei (în limbile engleză și română), indicând criteriile pentru selecționarea itemilor bibliografici, logica structurării conținutului, metodologia selecționării itemilor bibliografici, normele de citare și regulile în efectuarea traducerilor.

Au fost listate 88 titluri de volume analitice, 71 titluri de capitole în volume, 222 titluri de articole în reviste științifice, 173 titluri de studii și rapoarte, 32 titluri de teze de master și dizertații doctorale, 19 denumiri de reviste științifice specializate, 23 titluri de volume memorialistice. Ultimul capitol este destinat cercetărilor referitoare la românii din Transnistria, așezate pe subcapitole. Sunt însumate aici 30 volume, 20 articole și 3 titluri de reviste specializate.

Sursele listate au fost publicate în limbile română, rusă, engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză, slovacă, suedeză ș.a., beneficiind de traducerea titlurilor în limba engleză – acolo unde aceasta nu este limba publicării.

Coordonatorul LACT spune că lucrarea poate fi un excelent punct de pornire pentru aprofundarea cercetării problemei transnistrene, la toate nivelurile, începând cu lucrările de licență, master sau doctorat, până la cercetările complexe și maxim profesionalizate.

L-am întrebat pe Eugen Străuțiu dacă în Sibiu problema transnistreană prezintă interes: „Să pornim de la realitatea că nu prea sunt interesați tinerii din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului. Dacă luăm barometrele de opinie publică, vedem că această temă e întotdeauna sub locul 10 în societatea moldoveană”.

La Sibiu, tema transnistreană o cercetează cel mai des studenții originari din  Republica Moldova. „Ei se regăsesc automat în tema asta paote mai mult decât s-ar regăsi acasă, pentru că aici se adaugă și nevoia de cercetare. E o temă la care ei își întocmesc referate pe parcursul anului universitar, pot evolua mai departe după ce pleacă de la noi cu tema asta. Spre exeplu, eu am coordonat în anul unversitar care s-a încheiat lucrarea de dizertație a unei absolvente de licență din Republica Moldova, care a făcut apoi un program de master de 6 luni la Berlin, 6 luni la Nice, 6 luni la Roma”, a mai explicat Eugen Străuțiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus