Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Foto-Video Turiștii au participat la tunsul oilor, în muzeu. „În Germania e diferit”

Foto-Video Turiștii au participat la tunsul oilor, în muzeu. „În Germania e diferit”

Sibienii și turiștii care au vizitat, astăzi, Muzeul în aer liber Astra au avut parte de o experiență inedită. Aceștia au luat parte la întreg ritualul prin care lâna se transformă într-un fir subțire. Practic, sub ochii curioșilor s-a derulat povestea lânii: de la tuns, la caier.

La prânz, în Muzeul Astra, se tundeau oile așa ca odinioară de către un oier priceput. Imediat după, lâna era spălată și întinsă pe gard la uscat. Odată zvântată, lâna era scărmănată și pregătită pentru caier. Turiștii și-au făcut repede prezența și au pus mâna la treabă. Un cuplu venit din București și-a amintit de copilărie.

„Când eram copil, bunica mea avea război de țesut și-și pregătea singură lâna pentru țesut carpete și covoare. Nu e prima dată când văd cum se transformă lâna”, povestește bărbatul. Și soția lui a luat fusul în mână. „Am făcut de foarte multe ori asta. Am făcut niște puloverașe la copii pe vremea lui nea Nicu”, spune soția lui.

Philip, un tânăr venit din Germania a rămas și el impresionat de acest obicei. „Este foarte interesant pentru că e pentru prima dată când văd cum se tund oile manual. La noi, în Germania, e diferit. Noi folosim o foarfecă electrică. Cred că este nemaipomenită această activitate deoarece oamenii pot să vadă cum se tundeau oile în trecut”, spun el.

muzeul astra tunsul oilor

„În Mărginimea Sibiului, perioada agreată de oieri pentru prelucrarea lânii este cea de-a doua jumătate a lunii mai. Acest atelier presupune, de altfel, așa cum este și definiția lui, interactivitate. Vizitatorul vine, vede acest atelier și se poate implica constructiv în acest atelier așa cum ne place nouă să spunem. Ne întoarcem în trecut, dar rămânem ancorați în prezent. Avem aici toți pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru prelucrarea lânii, de la tuns la caier ”, spune Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului Astra.

20190524_115420 20190524_115431

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus