Sâmbătă,
24.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Sute de oameni la Marșul Anti-Fumat organizat în centrul Sibiului

Sute de oameni la Marșul Anti-Fumat organizat în centrul Sibiului

Peste 200 de oameni au participat astăzi la Marșul Anti-Fumat „Acordă prioritate vieții! Spune NU fumatului”, organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie și Asociația Crucea Roșie Sibiu, în cadrul Săptămânii Anti-Fumat.

Participanții au purtat pancarte cu mesaje anti-fumat, au fost distribuite aproximativ 1.000 de pliante pe tema impactului negativ pe care tutunul îl are asupra sănătății, iar aproximativ 50 de kilograme de mere au fost date trecătorilor și sibienilor care fumau la terase. Astfel, fumătorii au primit un măr, în schimbul unei țigări.

Toate țigările colectate au fost arse simbolic, în cadrul Marșului Anti-Fumat, mesajul transmis fiind un îndemn de renunțare la fumat.

61564249_2465996210111835_8437941862672629760_n

Evenimentul a reunit studenți ai Academiei Forțelor Terestre și ai Universității Lucian Blaga Sibiu, elevi, voluntari ai Asociației Crucea Roșie, membri ai Organizației Tinerilor Sibiu (OTS), medici și asistenți medicali de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, precum și sibieni care au dorit să participe la marș pentru a transmite propriul mesaj anti-fumat.

„Ne-am dorit ca prin acest Marș Anti-Fumat să transmitem un mesaj cât mai puternic cu privire la pericolul fumatului asupra sănătății. Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai, reprezintă un prilej pentru ca spitalul nostru, dedicat tratării afecțiunilor pulmonare, să se implice și în prevenția și educarea populației. De aceea, am organizat Săptămâna Anti-Fumat, în care am creat o serie de evenimente, pentru că este important să fim informați, să ne pese de sănătatea noastră, a semenilor noștri și să trăim într-un mediu cât mai puțin poluat”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. Marșul anti-fumat s-a desfășurat pe traseul Farmacia 24 - strada Nicolae Bălcescu, Piața Mare şi retur.

Date statistice:

La nivel global, numărul deceselor cauzate de fumat este de 7 milioane pe an - 1 milion din cauza fumatului pasiv și 6 milioane din cauza fumatului activ. Din 1,1 miliarde de fumători din lume, 80% provin din țările cu venituri foarte mici.

La nivelul Europei, numărul deceselor provocate anual de fumat este de 650 000 de persoane, 100 000 fiind cauzate de fumatul pasiv.  Cel mai mare consum de tutun este în Muntenegru, iar cel mai scăzut în Islanda. În România, prevalalența fumătorilor curenți este de 27,2% din populația peste 15 ani. În urma adoptării noii legislații anti-fumat, se prognozează că prevalența pentru anul 2025 va scădea la 23%.

DSC01189

La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, afecțiunile respiratorii care sunt consecință directă a fumatului sunt bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) și cancerul bronho-pulmonar. Fumatul influențează negativ însă și alte afecțiuni respiratorii, precum astmul bronșic, sarcoidoza, pneumopatiile interstițiale difuze și afecțiunile respiratorii de cauză infecțioasă, prin scăderea imunității.

Numărul pacienților consultați în ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu în 2019 este de 1500 pacienți/ lună, media fiind de 80 de pacienți pe zi. Dintre aceștia, 30% dintre cazuri suferă de BPOC, iar 2% de cancere bronho-pulmonare.

Cât privește numărul pacienților internați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, pe parcursul anului 2019 au fost internate aproape 900 de persoane, 55% dintre aceștia fiind diagnosticați cu BPOC, iar 5% cu neoplasm (cancer) bronho-pulmonar.

DSC01183

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus