Luni,
22.07.2024
Ploi Scurte
Acum
27°C

Cifra de școlarizare în Sibiu. Sindicate: Riscăm să creștem abandonul școlar. IȘJ: Trebuie reduse 5 clase

Cifra de școlarizare în Sibiu. Sindicate: Riscăm să creștem abandonul școlar. IȘJ: Trebuie reduse 5 clase

Ordinul ministrului Educației privind repartizarea pe județe a cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat va crește abandonul școlar, inclusiv în județul Sibiu. Declarația a fost făcută de liderii sindicaliștilor din Educație la începutul acestei săptămâni. În județul Sibiu nu există probleme, asigură Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), dar precizează că în acest an vor fi reduse cinci clase.

În comunicatul semnat de președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, se menționează: „Prin ordinul emis, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din ţară şi le transformă în şcoli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, şi nu din biroul ministrului, peste noapte. Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creştere a abandonului şcolar. Sunt judeţe precum Dolj, Olt, Sibiu, Brăila, Vâlcea, Timiş, Iaşi, Cluj, Braşov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situaţia de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate”.

Sindicaliştii au atras atenția că documentul nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social, forul care avizează sau nu actele propuse de MEN. „În condiţiile în care ministerul nu va reveni asupra actului normativ, federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, va demara acţiuni de protest”, au atenționat aceștia.

Comentariul IȘJ Sibiu la comunicatul sindicaliștilor

Turnul Sfatului a solicitat un comentariu al IȘJ Sibiu cu privire la această situație, dat fiind că în comunicatul sindicaliștilor este menționat Sibiul, ca unul dintre județele „cu probleme”. Reprezentnații IȘJ Sibiu au ținut să asigure că „la nivelul judetului Sibiu nu exista probleme deosebite legate de reducerea numărului de locuri la învățământul liceal și profesional pentru clasa a IX-a a anului școlar 2019-2020”.

Potrivit instituției, în anul școlar 2019-2020 sunt disponibile 3.640 de locuri din care 2.576 locuri la învățământul liceal și 1.064 locuri la învățământul profesional de 3 ani și cel dual. Spre comparație, în anul școlar trecut, 2018-2019, au fost 3.488 locuri la învățământul liceal și profesional. De asemenea, numărul de elevi inscriși în clasa a VIII-a este de 3.551 elevi, conform datelor IȘJ Sibiu.

„Cu toate acestea trebuie reduse 5 clase liceale, deoarece numărul de locuri cerut depășește cu mult numărul absolvenților de clasa a VIII-a din acest an”, n-a transmis Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.

Deocamdată, nu se cunoaște la care licee se vor reduce aceste clase, urmând să aflăm luni, după ședința Consiliului de Administrație al IȘJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Maria

Acum 5 ani

Este absolut normal sa nu se stie nimic cu doua saptamani inainte de examenele de capacitate. Care sunt liceele vizate....Care este numărul claselor fiecărui liceu....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

adi

Acum 5 ani

De ce nu se deconteaza naveta elevilor din mediul rural?comform legii?,asta e cauza abandonului elevilor de la sate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

Abramburica trebuie dusa la sanatoriu, nu lăsată la minister. Si de ce sa decidă guvernul de la București pt Sibiu când e vorba de învățământ?! Cu ce sunt ei mai cu moț?
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 5 ani

De data asta are dreptate dna Andronescu! Multe licee nu-si merita numele de licee. Au niste elevi de toata groaza, Numai pt. scoala nu sunt! Nu suntem toti la fel: unii sunt pt. scoala, altii pt. o meserie. Pana acum vocifera toata lumea ca Andronescu a desfiintat scolile profesionale, Acum se supara ca le desfiinteaza. Sunt licee in tara care nu au promovabilitate la bac. Atunci pt. ce sa mai functioneze? Da, unii se tem ca vor fi cadre didactice disponibilizate. Nu prea cred. Titularii au postul asigurat, iar pe suplinitori ii priveste direct si personal...
Raspunde

S

Acum 5 ani

@un pedagog de școală noua Nu aia e problema, problema e ca "profesionale" sunt dotate pt secolul 20, noi suntem în secolul 21. Ii ajuta mai mult dacă fac licee teoretice decât muzee ale tehnicii dintr-alea. Întâi dotezi profesionalele bine și în conformitate cu specificul industrial al fiecărei zone și după aia trimiți copiii acolo. Daca toate ar fi ca claselele alea finanțate de Conti de la 'dentza, ar fi ok. Plus bătaia de joc ca anunți cu o luna înainte. Și nici măcar nu e clar încă în totalitate. Pai ori facem o treaba ca lumea ori nimic. De 30 de ani numai luzareli dintr- astea fac asa zișii pedagogi puși sa se ocupe de învățământ. Și își bat joc de noile generații. Cărora le trebuie asigurate condiții sa se dezvolte, nu e în interesul tarii sa le zici sa se descurce, sa fie mai serioși etc., ca să compenseze ei ce nu te pricepi sau nu vrei sa le oferi. Adică nu de alta, dar dacă nu o sa se descurce, tot României o sa-i fie rău, nu altora.
Raspunde

///

Acum 5 ani

Noile generatii isi bat singure joc de ele! Nu invata nimic. baietii se gandesc ca se fac soferi de tir si castiga nami gramada, fetele ca pleaca si se marita cu vreun fraier... daca ar vrea sa invete, ar invata, dar ei nu stiu decat sa-si beleasca ochii in telefoanele de ultima generatie ...
Raspunde

S

Acum 5 ani

@/// Si țara trebuie să-i ajute, ca e în interesul ei. Dacă zicem doar a, sunt prosti, să-și revină, nu rezolvam nimic și tot țara o sa sufere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus