Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Papa Francisc în fața a sute de mii de români: ”Aici, lângă voi, se simte căldura de a fi în familie”

Papa Francisc în fața a sute de mii de români: ”Aici, lângă voi, se simte căldura de a fi în familie”

Peste 80.000 de credincioși l-au ascultat pe Papa Francisc la Șumuleu Ciuc, în dimineața zilei de sâmbătă. Alți peste 150.000 l-au așteptat la Iași, în cea de-a doua zi a istoricei vizite a Suveranului Pontif. Duminică, Papa Francisc se va întâlni și cu câțiva sibieni, înainte de reîntoarcerea către Vatican.

Papa Francisc a dăruit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, în cadrul slujbei de Liturghie pe care a oficiat-o în faţa a peste 85.000 de pelerini, relatează Mediafax.

Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos, este o distincţie din aur oferită de Suveranii Pontifi încă din secolul a XI-lea unor biserici, personalităţi regale sau locuri de pelerinaj drept recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice. Distincţia dăruită Sanctuarului Marian de la Şumuleu Ciuc este a doua înmânată unui loc de pelerinaj dintr-o ţară din Europa de Est. În actualul său pontificat, Papa Francisc a mai oferit încă patru trandafiri de aur unor sanctuare închinate Fecioarei Maria din Mexic, Polonia, Portugalia şi Brazilia.

Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de oameni care au venit la slujba susţinută la Şumuleu Ciuc să convieţuiască în pace şi să transforme resentimentele în ceva pozitiv. „Să parcurgem căile împăcării ca Maria”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

papa sumuleu vatican news

De la 70.000 la peste 150.000

Peste 70.000 de oameni îl așteptau pe Papa Francisc în jurul orei 16:00, la Iași, cea de-a doua mare destinație a zilei de sâmbătă. În ciuda avertizării cu cod galben de ploi, în capitala Moldovei s-au strâns către finalul zilei peste 150.000 de oameni, relatează presa centrală.

Momente emoţionante s-au desfăşurat în Catedrala Catolică din Iaşi, unde Papa Francisc a salutat cei peste 800 de credincioși din biserică. Papa a dat la o parte lanţurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii şi bătrânii şi, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni.

„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi (pe cei bolnavi - n.r.), că sunteţi cu ei, şi vă mulţumesc vouă bolnavilor că duceţi înainte boala. Acuma, înainte de binecuvântare să ne rugăm împreună la Preasfânta Fecioară Maria”, a spus Suveranul Pontif. După ce a rostit rugăciunea împreună cu credincioşii adunaţi în Catedrală, Papa a spus: „Vă rog frumos să vă rugaţi şi pentru mine”.

În fața Palatului Culturii, unde înainte de ora 18:00 numărul credincioșilor a crescut vizibil, Papa Francisc a rostit cel de-al șaselea său discurs din cadrul acestei vizite. "Aici, lângă voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi cei mari, este uşor văzându-vă şi auzindu-vă, să te simţi acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulţumesc pentru călduroasa primire şi pentru mărturiile pe care mi le-aţi dăruit. Monseniorul Petru, ca un bun şi un mându tată de familie, prezentându-vă, v-a îmbrăţisat pe toţi cu cuvintele sale şi ai confirmat-o şi tu, Eduard, când ne spuneai că această întâlnire nu vrea să fie doar pentru tineri, adulţi sau alţii, ci aţi dorit ca în acaestă seară să fie împreună cu noi părinţii şi bunicii noştri", a declarat Papa Francisc, în discursul său ţinut în faţa Palatului Culturii din Iaşi.

Suveranul Pontif a amintit că sâmbătă este 1 Iunie, Ziua Copilului, şi a îndemnat oamenii să se roage pentru cei mici.

papa sumuleu vatican news 2

Rămas bun, de la Sibiu

În dimineața zilei de duminică, Papa Francisc este așteptat pe Câmpia Libertății din Blaj, unde va participa la ceremonia de beatificare de Beatificare a celor 7 Episcopi greco-catolici martiri. În jurul orei 16:00 este programată o întâlnire cu reprezentanții comunității romilor din Blaj, după care, în jurul orei 17:00 este așteptat la Sibiu, unde pe Aeroport va avea loc ceremonia de rămas bun.

Sursa foto: Vatican News

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus