Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

„Locul acesta este extraordinar, e special, îți dă putere, îți dă curaj”. La Pelerinajul Speranței la Șumuleu Ciuc au venit sute de mii de credincioși

„Locul acesta este extraordinar, e special, îți dă putere, îți dă curaj”. La Pelerinajul Speranței la Șumuleu Ciuc au venit sute de mii de credincioși
La pelerinaj au participat și politicieni maghiari, inclusiv președintele Ungariei, Tamás Sulyok. Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

Pelerini din toată lumea s-au adunat, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc, la tradiționala procesiune de Rusaliile Catolice dedicată Fecioarei Maria și s-au rugat pentru pace, pentru liniște sufletească, dar și pentru semenii lor aflați în nevoie sau pentru cei care nu au putut fi prezenți, relatează Agerpres. Autoritățile locale estimează la 335.000 numărul participanților.

Încă de la primele orele ale dimineții, credincioșii, majoritatea catolici de limbă maghiară, au pornit spre locul pelerinajului - altarul în aer liber aflat în șaua dealurilor Șumuleu Mare și Șumuleu Mic.

La eveniment au venit oameni de toate vârstele, de la bebeluși purtați în brațe sau în cărucior de părinții lor, până la octogenari, dar și persoane cu diverse probleme medicale, care se deplasau cu dificultate, toți uniți în credință și încrezători că vor pleca de la Șumuleu mai liniștiți și cu mai multă speranță în suflet.

De altfel, mottoul pelerinajului din acest an de la Șumuleu Ciuc a fost 'Pelerinii speranței', la fel ca acela al Anului Jubiliar declarat de Papa Francisc în 2024, iar mulți dintre participanți au spus că Fecioara Maria este pentru ei 'Mama Speranței', care le aduce liniște sufletească.

'Eu am 70 de ani și soțul are 80 de ani, venim aici de 45 de ani. Când vin aici, personal am o pace sufletească extraordinară. După ce te întorci acasă, toate le iei așa cum le lasă Bunul Dumnezeu, cu bune, cu rele. Că nu suntem vrednici numai de bune și Dumnezeu ne mai dă și rele și atunci ne dă și puterea să le putem duce. Drumul nu mi se pare deloc greu, în ciuda vârstei. (...) Locul acesta este extraordinar, e special, îți dă putere, îți dă curaj. Ne rugăm pentru sănătate, pentru pace în familie, dar și pentru pace în țară, unde vedeți câtă vrajbă este, până se vor așeza toate', a declarat pentru AGERPRES o femeie venită din localitatea Gherla, județul Cluj. Ea a mărturisit că venea la Șumuleu Ciuc și în timpul regimului comunist, dar atunci nu spunea că vine la pelerinaj, ci doar ca să viziteze zona.

Unii dintre pelerini s-au oprit, preț de câteva minute, la Catedrala franciscană de la Șumuleu Ciuc, pentru a se odihni și pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar alții au mers direct către altarul în aer liber unde se oficiază liturghia festivă.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

'Sunt din Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Am 66 de ani și vin aici de când mă știu. În copilărie ne aduceau părinții, când m-am căsătorit am venit cu soția, apoi am adus și copiii. Când vin aici mă rog pentru familie, restul știe Domnul ce să ne dea. Am avut întotdeauna încredere în Fecioara de la Șumuleu și niciodată nu am avut dubii că nu e alături de mine. (...) Ne rugăm și pentru oamenii de la noi din județ, loviți de inundații. (...) Sunt aproape de noi, la 20 de kilometri, și am un gând bun pentru ei, dar îi și ajutăm cum putem', a spus un bărbat, venit la pelerinaj alături de soția sa.

De altfel, mulți dintre cei care au venit la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc s-au rugat pentru sutele de familii afectate de inundațiile din Covasna, dar și pentru comunitatea din Praid, unde salina a fost inundată de apele pârâului Corund.

'Nu mi se pare greu drumul, chiar dacă am 70 de ani. Mă mai opresc, mă odihnesc și mă rog. Și simt că Fecioara mă ajută de fiecare dată. Acum mă rog pentru familie, pentru pace și pentru oamenii din Praid. Să îi ferească Domnul de un necaz și mai mare și să îi ajute pe mai departe', a afirmat, la rândul său, un bărbat din Odorheiu Secuiesc.

Oamenii mărturisesc că în fiecare an abia așteaptă să vină la Șumuleu Ciuc, unde simt că Fecioara îi încurajează, le dă speranță, liniște și spor de muncă.

'Venim din Galbeni, comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Am mai fost acum 40 ani și am fost și când a venit Părintele Francisc. Aici te apropii de Dumnezeu, aici ne spunem toate nevoile și sperăm că ne ajuta. Suntem încrezători. Drumul cu rucsacul în spate nu e ușor, dar facem penitență. Dacă Dumnezeu ne binecuvântează cu ceva, să contribuim și noi cu un efort. Sperăm să avem un pelerinaj binecuvântat, cu multe haruri, asta ne dorim, să simțim binecuvântarea lui Dumnezeu', a declarat o femeie.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

Există pelerini care aleg să ajungă la altarul în aer liber folosind 'Drumul Crucii', care pornește la câteva sute de metri de Catedrala franciscană, un deal abrupt și pe care se află 14 cruci care simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

Oamenii se opresc la fiecare cruce, spun rugăciuni, iar alții se reculeg la patru vechi lăcașe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton și Capela Sfântul Ioan din Nepomuk.

Grupurile de pelerini merg în liniște, se roagă, cântă imnuri religioase. Mulți dintre ei poartă costume tradiționale, dar și steaguri secuiești sau ale Ungariei.

De-a lungul traseului se vând steaguri ale Ungariei sau steaguri secuiești, iconițe cu statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Șumuleu Ciuc, ba chiar și bâte din lemn, care să îi ajute pe oameni în timpul urcușului.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

Ajunși în șaua dintre Șumuleu Mare și Șumuleu Mic, oamenii își refac puterile, mănâncă și se pregătesc pentru liturghia de Rusalii.

Mulți rostesc rugăciuni sau merg să se spovedească și sunt convinși că atât rugăciunea colectivă cât și experiența personală profundă îi ajută să treacă peste orice necaz.

În jurul orei 12:00, a ajuns în zonă Laborumul, steagul sfânt al Șumuleului, purtat de mai mulți elevi merituoși. Din cordonul oficial au făcut parte și autorități religioase, politicieni UDMR, dar și președintele Ungariei, Tamás Sulyok, alături de soția sa, care a fost primit cu aplauze.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de Gergely Kovács, arhiepiscop al Arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, care i-a îndemnat pe credincioși să îi mulțumească Domnului pentru darurile sale și să ceară ajutorul atunci când vremurile sunt dificile, punctând faptul că credința are o forță care susține.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

'Cu bucurie și recunoștință față de Dumnezeu mă aflu astăzi aici, în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în valori istorice și în credință. În urmă cu șase ani, așa și-a început predica Papa Francisc, de la acest altar. Am venit ca pelerini, așa cum au făcut și strămoșii noștri. Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru multele sale daruri, pentru harurile primite, pentru iubirea Sa providențială. Să cerem ajutor în vremurile istorice dificile, atunci când viața doare - așa cum spunea vrednicul de pomenire episcopul Márton Áron - 'Viața doare și astăzi, în lumea noastră destrămată și rătăcită, frații mei pelerini iubiți în Cristos'. Dar și astăzi, Creatorul nostru ne poartă de grijă. Să ne ținem de mâini, să fim pelerini împreună, așa cum ne-a încurajat Sfântul Părinte. Să ne apropiem de Domnul Isus și să ne adresăm Lui prin mijlocirea Sfintei Fecioare. Nu doar astăzi și nu doar aici. Credința are o forță care susține. Să fim pelerini ai credinței și ai speranței. Să rămână Șumuleu Ciuc, Transilvania și Bazinul Carpatic locuri dragi, bogate în credință. Să ne cercetăm conștiința și să ne căim de păcate, pentru ca jertfa noastră să poată fi adusă cu vrednicie', a spus dr. Gergely Kovács.

Predica de Rusalii a fost rostită de călugărul camilian Alfréd György, originar din comuna Sândominic, județul Harghita, care le-a vorbit oamenilor despre puterea credinței, a rugăciunii și a speranței, despre bucurie, ca semn al prezenței lui Dumnezeu, dar și despre compasiunea pentru cei aflați în nevoie.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

'Să ne rugăm sub ocrotirea maternă a Mariei și să fim purtători ai speranței. Să ne rugăm să găsim cu toții alinare în relația personală cu Isus și să învățăm din inima Lui, să manifestăm compasiune pentru lume, spune Papa Leon al XIV-lea în intenția de rugăciune pentru luna iunie: să manifestăm compasiune față de lume. Să fim prezenți în lume cu o inimă plină de compasiune. Să credem că totul lucrează spre binele celor ce îl iubesc pe Dumnezeu, așa cum Maria a crezut și a trăit. Să trăim miracolul iubirii lui Dumnezeu', a afirmat Alfréd György.

Acesta i-a îndemnat pe cei prezenți să ajute victimele războiului, violenței, dar și pe cele ale catastrofelor naturale.

În predica sa, Alfréd György a făcut referire la inundațiile din Covasna, unde numeroase familii au rămas fără case, dar și la dezastrul de la mina din Praid.

'Trebuie să avem grijă de puterea vindecătoare a naturii. Dumnezeu ni le-a dat', a spus călugărul, care și-a amintit că a fost la salina Praid să se vindece de boli respiratorii, atunci când era copil.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

El le-a transmis credincioșilor să se iubească unii pe alții, să se unească în credință și a amintit de cuvintele Papei Francisc: 'Omul nu devine mare pentru că se ridică deasupra altora, ci pentru că se coboară la nivelul lor. Nu devenim mari pe seama altora, ci slujindu-i pe ceilalți'.

La fel ca în fiecare an, manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Primăria Miercurea-Ciuc a anunțat că, în acest an, aproximativ 335.000 de persoane au fost prezente la pelerinaj.

'Am avut parte de o predică emoționantă, sinceră, care ne-a pus în fața unei oglinzi, în calitate de pelerini ai speranței, la pelerinajul de Rusalii de anul acesta de la Șumuleu Ciuc, rostită de călugărul camilian György Alfréd. În calitate de purtători ai speranței, rugăciunea și învățarea altora să se roage, arătarea căii lui Hristos copiilor noștri și grija față de alții ar trebui să fie sarcina noastră zilnică. Să păstrăm, să hrănim și să vestim speranța! În acest an, aproximativ 335.000 de pelerini au fost prezenți la pelerinajul din șaua Șumuleului și în piața din fața bisericii', se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Miercurea-Ciuc.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc a fost organizat în acest an pentru a 458-a oară, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, care este considerată făcătoare de minuni, cunoscută și ca 'Maica Ajutătoare' sau 'Femeia îmbrăcată în soare'.

Preoții și credincioșii sunt de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea pelerinajului din sâmbăta Rusaliilor.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

Potrivit legendei, în anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor romano-catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin și oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reușit să se opună și să își păstreze credința strămoșească.

În semn de recunoștință, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolici din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

După anunțul privind moartea Papei Francisc, conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a informat că va propune ca drumul parcurs de acesta la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele.

Sursa foto: Gina Ștefan/AGERPRES

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Sumuleu Ciuc a devenit un fel de Mecca unde isi incarca bateriile catolicii din toata lumea
Raspunde

Hermannstadt

Acum 1 săptămână

Da,nu știu cum se face că la noi toți își încarcă bateriile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus