Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Explicațiile inundațiilor din zona Maramureșului – Hațegului: ploi intense, scocuri legate la canalizare, șervețele și bureți

Explicațiile inundațiilor din zona Maramureșului – Hațegului: ploi intense, scocuri legate la canalizare, șervețele și bureți

Chiar dacă în ultimii doi ani Apă Canal a realizat mai multe lucrări în zona străzilor Hațegului și Maramureșului, o ploaie precum cea de ieri a inundat, din nou, suprafețe însemnate.

Potrivit informațiilor meteorologilor, cantitățile de apă căzute în cursul după-amiezii de duminică, 2 iunie, au depășit 35 de litri pe metru pătrat, într-un timp foarte scurt. Pe aproape 30 de străzi din oraș a fost nevoie de intervenția pompierilor și a echipelor de la Apă Canal. Iar aceste intervenții au fost solicitate inclusiv pe străzile Hațegului și Maramureșului, unde nivelul apei a fost atât de ridicat încât a inundat și mașinile parcate în zonele lăturalnice. De mai mulți ani în zona respectivă au loc astfel de inundații în urma unor precipitații consistente, iar pentru eliminarea acestor efecte, atât în 2017, cât și anul trecut, cei de la Apă Canal SA au realizat mai multe lucrări de redimensionare a rețelelor.

inundatii hategului maramuresului 2

”Pentru preluarea apelor provenite din precipitații din zona străzilor Maramureșului și Hațegului, Apă Canal Sibiu SA a făcut anul trecut o lucrare de suplimentare a capacității de transport a canalizării pluviale. Ploaia de ieri a fost una intensă într-o perioadă foarte scurtă de timp, capacitatea de transport fiind depășită. Avem în vedere efectuarea de noi lucrări în zona de sus, înspre Calea Poplăcii, care să preia apa din precipitații, oprind curgerea acesteia spre cartierul Ștrand“, răspunde Vasile Maier, directorul general al Apă Canal SA, la solicitarea Turnul Sfatului.

“Vreau să-i asigur pe toți abonații noștri că Apă Canal Sibiu SA face toate demersurile necesare pentru a preîntâmpina astfel de situații”, director general Apă Canal SA, ing. Vasile Maier

Alte cauze: extinderea orașului, scocuri conectate direct în canalizare

Printre cauzele care au dus la inundațiile de ieri, cei de la Apă Canal SA amintesc și de creșterea numărului de consumatori din zona cartierului Ștrand, practic extinderea orașului, care a însemnat și mărirea suprafețelor betonate și asfaltate. “De asemenea, în foarte multe gospodării, în mod greșit, au fost legate scocurile direct la rețeaua de canalizare, fapt ce duce la punerea sub presiune a rețelei la fiecare ploaie mai consistentă. Și, nu în ultimul rând, aș menționa blocajele din rețea provocate de șervețele igienice, obiecte textile sau bureți de vase care sunt aruncate în rețeaua de canalizare“, mai arată directorul general al societății de apă și canalizare din Sibiu.

inundatii hategului maramuresului 4 inundatii hategului maramuresului 1 inundatii hategului maramuresului

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

cetatean

Acum 2 ani

am locuit in zona pana in 2010, asa era de fiecare data cand ploua un pic mai tare, acolo trebuie regandita toata canalizarea, adica spart placile de beton de sub asfalt sau o noua canalizare intre drum si calea ferata, multa bataie de cap, nu are nimeni curaj sa se apuce de treaba, nu ii duc capu sa faca canalizare pe sub trotuar, cei de de la apa canal trebuie sa faca canalizarea pe sub drum iar capacele de canal pe marginea benzi de mers nu pe mijloc, toti specialisiti sunt peste hotare
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Toate canalele sunt cel mai bine amplasate daca sunt exact la mijlocul benzii de circulație, astfel nu dai cu roata in ele
Raspunde

Jeni Despadurita Ieuropei

Acum 2 ani

Lasati canalele....In Maramures s-au furat toate padurile. Faceti o drumetie pe langa granita cu Ukraina si o sa plangeti... de-aia a venit potopul. Arborii, cand ploua, pentru ca frunzele au suprafata mare... sunt practic numai suprafata, inmagazineaza cantitati imense de apa. Un pom plouat, are sute de litrii de apa pe frunzele lui ! Acolo stau prost romanii, la calcule... oare sa nu-i duca mintea ? Din pom, apa se scurge lin, incat o parte intra in sol, iar surplusul se aduna in vaile raurilor, lent si totul e in regula. Nu ai copaci = nu retine nimeni apa = inundatii = eroziunea a solului = saracie = distrugere. Asta nu intelege tara asta condusa de mafii care fura tot, inclusiv copacii, aerul, zilele noastre.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Totul e explicabil,specialistii din incompetenta firmelor cu monopol, la fel ca si cei din administratie. Toti angajati pe baza de nepotism,ma refer la sefi pentru ca angajatii in mare parte sunt angajati de Dorel.
Raspunde

Meteorolog amator

Acum 2 ani

De regula,apa se aduna in locurile cele mai joase!Ori cele doua strazi indeplinesc aceste conditii:toate strazile si suvoaiele din Strand afluesc spre ele! Si atunci de ce sa facem teoria chibritului?Nici o retea de canalizare din lume nu-i facuta sa faca fata ploilor diluviene!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus