Vineri,
05.06.2020
Innorat
Acum
17°C

VIDEO “Plătește pentru cât arunci“ a intrat în vigoare. Primăria închide platformele publice cu cheie sau card

04 Iunie 2019 12:41

VIDEO “Plătește pentru cât arunci“ a intrat în vigoare. Primăria închide platformele publice cu cheie sau card

De la începutul acestei luni, în municipiul Sibiu, dar și în celelalte localități din zona 1 a sistemului de management al deșeurilor, taxarea serviciilor de salubrizare se face conform principiului “Plătește pentru cât arunci“. Pentru a evita posibilele situații conflictuale generate în zonele de blocuri ca urmare a noului sistem, administrația locală va închide toate platformele publice de colectare a deșeurilor, accesul urmând a fi permis doar locuitorilor arondați respectivelor platforme.

La nici trei ani de la crearea actualelor platforme publice de colectare a deșeurilor din municipiul Sibiu, sistemul de împrejmuire al acestora va fi modificat. Această situație se impune ca urmare a introducerii principiului “Plătește pentru cât arunci“, conform căruia fiecare sibian va fi taxat suplimentar pentru deșeurile suplimentar generate față de abonamentul lunar ori va fi penalizat pentru că nu selectează corect deșeurile.

Cum în zonele de clase identificarea și penalizarea celor care nu respectă regulile este un demers facil, situația este mai complexă în zonele de blocuri. Sibienii din zonele de bloc vor plăti în sistem paușal atât deșeurile reziduale suplimentar generate față de abonamentul lunar, cât – mai ales – penalizările pentru incorecta sortare a deșeurilor. Iar pentru ca la platformele la care sunt arondați sibienii să nu poată arunca și alții deșeurile, reprezentanții Primăriei au anunțat că toate platformele publice urmează a fi închise. “Trebuie menționat că fiecare platformă publică va fi închisă, iar cetățenii arondați vor primi card sau cheie în funcție de sistemul de închidere de ce va fi realizat“, a arătat Marian Popa, directorul Serviciul public de Management, salubrizare și protecția mediului din cadrul Primăriei Sibiu, în cadrul unei prezentări susținută în fața consilierilor locali.

Vor fi trei modele de platforme închise, în funcție de numărul de recipiente și de spațiu disponibil, arată reprezentanții administrației locale. Spre exemplu, în zona Valea Aurie sunt spații generoase, prin urmare acolo vor fi doar închise actualele platforme. Închiderea acestora se va realiza prin înlocuirea actualelor garduri de împrejmuire, cu noi sisteme care includ și acoperiș. În anumite zone din Vasile Aaron, de exemplu, vor fi amplasate alte soluții de închidere a platformelor, mult mai compacte, având în vedere că spațiul este limitat.

Studiu de caz: care sunt costurile suplimentare și penalizările pentru încăpățânații de la blocuri

În cadrul prezentării susținută în fața aleșilor locali, Marian Popa a descris și două studii de caz, ale unor familii cu câte trei membri, care locuiesc la bloc, respectiv la casă. În acest studiu de caz a fost inclus și scenariul în care fie familia de la bloc, fie vecinii acestora, generează mai mult deșeu reciclabil decât este inclus în abonamentul lunar și, în plus, nici nu sortează în mod corect deșeurile.

În cazul unei familii de la bloc, tot cu trei persoane, studiul de caz prezentat de directorul Serviciului de salubrizare pornește de la premisa în care la platforma publică din zona respectivului bloc sunt arondați 380 de locatari, dintr-un număr total de 135 de apartamente. “S-a determinat numărul de containere care trebuie să se afle pe platforma respectivă: în acest caz a rezultat un container de rezidual și containerele pentru biodegradabil și reciclabil. La acestea se adaugă un container suplimentar pentru rezidual, care va fi inscripționat cu autocolant, care va atenționa că acest container va genera costuri suplimentare. Pachetul de servicii de salubrizare de bază prevede ridicarea containerului pentru reziduale o dată la două zile. Practic, o familie de trei persoane de la bloc, plătește la fel ca o familie de trei persoane de la casă – 28,5 lei. Regularizarea: în acest caz, la fiecare ridicare suplimentară a containerului de rezidual se va plăti un cost de 28 de lei pe container. Dacă vom considera că ar putea fi zece ridicări suplimentare pentru acest tip de platformă, o persoană ar ajunge să plătească 4,42 de lei pe semestru, pentru aceste ridicări suplimentare. Penalizarea se aplică atunci când deșeurile din containerele maro, galben sau albastru sunt în amestec și se calculează un cost suplimentar de 56 de lei, pe container. Dacă toate containerele ar fi contaminate la fiecare ridicare din luna respectivă, o persoană ar ajunge să plătească 17,68 de lei, pe semestru pentru penalizare. Înseamnă că, în medie, o persoană care nu selectează corect ar putea să plătească suplimentar peste 20 de lei pe semestru“, a calculat Marian Popa.

studiu de caz bloc

Cazul celor de la case

“Avem un studiu de caz, la o familie cu trei persoane, într-o locuință individuală, care deja trebuie să fi primit patru recipiente pentru deșeuri (galben – pentru plastic și metal, albastru – pentru hârtie și carton, maro – pentru biodegradabil și negru, pentru rezidual. Pachetul de bază include trei ridicări ale pubelei negre și patru ale pubelei maro, în cursul unei luni“, a mai prezentat, Marian Popa, în fața consilierilor locali.

studiu de caz trei persoane

Acesta a arătat că pentru familiile care locuiesc la casă, ridicarea pubelei negre se poate face oricând pe parcursul unei luni (adică în oricare din zilele în care este programată ridicarea deșeurilor reziduale pe strada respectivă). Pubela galbenă se colectează de două ori pe lună, iar cea albastră - o dată. “Pentru această familie, valoarea Pachetului de servicii de salubritate de bază (PSSB) lunar este de 28,5 lei. Regularizarea, dacă am lua în calcul o ridicare suplimentară timp de șase luni, ar însemna un cost de 18 lei pe semestru, pentru acea familie. Penalizarea - în acest caz concret – ar fi că nu s-a ridicat pubela maro, galbenă sau albastră cu deșeuri în amestec. Iar refuzul de a selecta se poate penaliza cu șase lei pentru fiecare pubelă contaminată, care conține alt deșeu, decât cel pentru care este destinată“, a mai descris Marian Popa.

 

Au crescut taxele

Odată cu implementarea sistemului “Plătește pentru cât arunci“ (impus prin legislație la nivel național), taxa de salubrizare în municipiul Sibiu a crescut de la 7,89 la 9,5 lei, pe lună, de fiecare persoană. Totodată, a fost introdus și conceptul de abonament lunar – “pachet de servicii de salubrizare de bază“. Asta înseamnă că fiecare familie din oraș, la fel ca fiecare societate comercială, va plăti pentru un anumit număr de ridicări lunare ale deșeurilor reciclabile și biodegradabile (ridicarea deșeurilor reciclabile este gratuită). Numărul de ridicări inclus în acest pachet de bază diferă în funcție de numărul membrilor familiei sau al celor care locuiesc la o anumită adresă.

prezentare investitii primaria sibiu

Pentru familiile cu cel mult două persoane, care locuiesc la casă, pachetul de bază presupune ridicarea deșeurilor reziduale de două ori pe lună. Pentru familiile cu trei, patru sau cinci persoane, numărul de ridicări lunare incluse în pachetul de bază este de trei, iar pentru familiile cu peste cinci persoane – patru.

Monitorizarea numărului de ridicări se face automat, pe baza unui sistem digitalizat: recipientele pentru deșeurile reziduale (cele negre) au fost dotate cu cip-uri. Acestea “memorează“ adresa la care este folosit recipientul, iar la fiecare descărcare un scaner (cititor de date) amplasat pe “gunoiere“ va înregistra efectuarea acestei operațiuni și o va transmite automat într-o bază de date centralizată.

Dacă pe parcursul unei luni, o familie sau locuitorii unui imobil generează mai mult gunoi și, prin urmare, este nevoie de mai multe descărcări lunare decât cele incluse în pachetul de bază, aceste descărcări suplimentare vor fi efectuate și vor trebui plătite la regularizarea care va fi efectuată de două ori pe an.

Descărcările suplimentare vor fi taxate cu trei lei în cazul pubelelor negre de 120 de litri, respectiv șase lei pentru recipientele deșeurilor reziduale cu o capacitate de 240 de litri. Sumele aferente descărcărilor suplimentare vor trebui achitate după regularizările care vor fi efectuate semestrial. “Utilizatorii pot alege săptămâna din lună în care prezintă la ridicare pubela pentru deșeuri reziduale, fără ca acest lucru să genereze costuri suplimentare, atât timp cât numărul de ridicări nu îl depășește pe cel prevăzut de PSSB pentru structura familială declarată“, se arată în noul regulament adoptat săptămâna trecută de consilierii locali.

Anul acesta, penalități doar pe hârtie

Pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a se adapta noului sistem, Primăria Sibiu arată că anul acesta nu va penaliza cetățenii care nu sortează sau colectează în mod corect. “Până la finele acestui an, noul sistem va funcționa doar simulat, în sensul că cetățenii Sibiului vor plăti doar abonamentul aferent PSSB, urmând a primi doar înștiințări referitoare la cât ar fi avut de plătit suplimentar dacă sistemul ar fi fost în vigoare“, a mai arătat Marian Popa.

În urma prezentării sale realizată în fața consilierilor locali, niciunul din aceștia nu a avut vreun comentariu de făcut. Cu excepția consilierului local Ioan Stroie (PSD), care a reamintit faptul că în 2016, odată cu introducerea la nivelul Sibiului a taxei de salubrizare, a fost discutată și o sumă maximă până la care această taxă poate ajunge (puțin peste 12 lei de persoană‚ lunar).

Detalii despre noul sistem de taxare a colectării și transportului deșeurilor poți citi mai multe aici: Sibienii vor plăti pentru cât gunoi aruncă de la 1 iunie. Sistemul de colectare selectivă se modifică radical

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Un Jurist

Acum 1 an

Oberv că doamna primar este tot mai nepopulară, deciziile luate în ultima perioadă fiind tot mai controversate. Având în vedere cele de mai sus vă prezint și varianta agreată de către Președinție în versiunea locală, respectiv REFERENDUM. Astfel, conform Legii nr. 215/2001 art. 70 " (1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, organizat în condițiile legii, conform procedurii prevăzute la art. 55 alin. (3)-(7).(2) {2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. (3) Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătura olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului. (4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului." TLDR: Nu trebuie așteptat până în 2020 dacă sibienii chiar sunt revoltați în ceea ce privește parcursul actualei doamne primar.
Raspunde

rosu

Acum 1 an

Va inselati, domnu jurist. Sunt vreo doi-trei, care la orice articol legat de oras isi exprima nemultumirea, indiferent de subiect. Dupa o experienta negativa, de doua-trei luni, e normal sa critici si sa faci reclamatie. Acum insa e prea devreme.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Eu vad aici o oportunitate majora... Cineva cu bani și ambiție sa facă o platforma de reciclare adevărată. Oamenii sa plătească direct la acea companie și sa primească discount în funcție de caliteta separării, cantitatea deșeurilor reciclabile, etc. Astfel toată lumea va avea de câștigat. As face eu.. Daca cineva se încumetă sa acorde atenție mai mare subiectului.
Raspunde

Regiunea Trans Silvania

Acum 1 an

aveti dreptate dar cred ca este un monopol, o intelegere intre escroci. No o sa va dea nimeni avizele necesare
Raspunde

sibian

Acum 1 an

Sa vezi reciclare cand se umple containerul 'bio' cu iarba si tot felul de resturi care raman acolo doua saptamani, sa vezi tu mirosuri placute prin cartiere, sa vezi ce bucurie o sa fie prin apartamentele mici unde abia ai loc sa te invarti si unde selectarea pe categorii este practic imposibila. Dupa toate ca au majorat taxa de salubrizare, au introdus si un sistem idiot in care cetateanul este fortat sa lucreze pentru firma de salubrizare si sa mai si plateasca pentru munca facuta.
Raspunde

TheFutureisNow

Acum 1 an

Propun sa se puna si paznici la fiecare ghena, sa iti verifice amprentele, buletinul si sa suflii in fiola inainte sa arunci gunoiul :))) Si hai s-o dam pe aia buna, reciclarea sa zicem ca o sa se faca peste tot, dar dupa ridicare cine mi poate dovedi ca exista o firma de doamne ajuta care chiar recicleaza gunoiul ala? Sa nu patim ca oamenii din Argentina :)) care-si cara gunoiul cu barja in malaesya
Raspunde

Retardul Primariei

Acum 1 an

adica fodor :D
Raspunde

Retardul Primariei

Acum 1 an

Sper sa se trezeasca sibienii si sa isi dea seama ca pot arunca gunoaiele peste tot, pe strada, pe geam, etc. Ca in Bucuresti.... e si asta o forma de protest, pana la urma. Sau mai bine ar fi, in fata primariei, sa le puta la toti infatuatii care se cred vesnici acolo.... s-au injghebat cu tot clanul acolo si se mira cum sa mai stoarca populatia orasului de niste bani. Rusine, Fodor.... esti jenanta, pe bune... atat de slaba incat risti sa arunci in derizoriu tot ce s-a facut si ce a devenit Sibiul datorita lui Iohannis. Esti ultima la orice poate fi bun, mai bine lasa-te de meseria asta ca pe bune, ne scarbesti aproape la fel de rau ca PSD-ul.
Raspunde

Vacantele Costa

Acum 1 an

Consilierul huzureste...fraierul PLATESTE ! Cam asa s-ar putea intitula aceasta gaselnita ca sa mai scoata niste bani, sugatorii din primarie... asa, inainte de concedii, sa isi poata plati plajele prin Bali. Nu de alta, dar Grecia e pentru fraieri, iar cand esti un dictamai consilierul la primaria Sibiu si le iei oamenilor masinile pe sus ca "asa vrea muschii tai", e normal sa bati palma cu firma Soma de la moldova, pentru extragerea mai multor bani de la fraierii de sibieni, pai nu ? Sper sa ancheteze cineva aceste abuzuri, ca si abuzul care se comite prin instaurarea monopolului firmei Soma, asupra colectarii gunoiului in Sibiu, de catre primarie. Parca noi eram cu liberalizarea, cu libertatea, democratia si dreptul la alegere ? Pai iata ce face primaria... te obliga sa te abonezi la firma monopol Soma si te obliga sa si platesti cat au ei chef ! Seamana mai degraba a stalinism chestia asta.
Raspunde

BauBau

Acum 1 an

Trecand peste imbecilismul noului sistem, care e total inechitabil si contravine multor legi....dau de alt imbecilism: ''PLATFORMA'' amenajata ad-hoc la intersectia Strandului-Gorjului-Velceanu (Strand) nu are vreo imprejmuire, chiar containere puse la strada (ocupa trotuarul) pt. a nu se vedea aiurea dinspre o anumita pensiune, situata langa vila unui consilier daca nu ma insel...asta cum o mai controleaza si taxeaza?!? Chiar as dori un raspuns logic si multumitor, daca se poate din partea Primariei
Raspunde

Ion Vizi

Acum 1 an

Sigur o sa foloseasca cartela... nu o sa zboare sacii de gunoi pe deasupra sau sa ajunga la coltu strazii.
Raspunde

A

Acum 1 an

Situatia intrarii la ghenă folosind cartele si intampla in multe orase din tara, insa este un disconfort fff mare sa ai grija sa iei cartela cu tine. Asta se întâmplă cand cei care au gandit acest sistem nu ies din apartament si folosesc "studii de caz" facute din pix. Avand in vedere ca noul sistem va afecta pe toata lumea actualul sistem va pierde foarte multe voturi(desi cred ca tot ei vor iesi la alegeri) Era greu sa faca o situatie a ceea ce se intampla in alte tari in care se colecteaza selectiv si sa preia un model?
Raspunde

lex_al

Acum 1 an

gunoiul...este f simplu mergeti in germania (de ex) stati citiva ani si veti vedea ca se poate si altfel. la fiecare scara 3 containere (negru-manajer...120l^, maro-bio...60l^ albastru-hirtie---mare) iar in functie de nr de familii sa se suplimenteze. plasticul il puteti pune la coomun ...toate blocurile. fiecare scara are cheie si gata...vecini bulangii sunt peste tot. aaa...am uitat nu trebuie imprejmuit, nu trebuie acoperit, nu trebuie buncar...sunt cosuri de gunoi cu cheie in capac. un cod de bare pe lateralul fiecarui cos de gunoi...sa se vada de la ce scara este si una alta...1x la 2 sapta se scot gunoaiele intr-un loc comun. partea proats aeste ca iara cineva vrea bani pt nimic..sa amenajeze in fiacare scara locul pt cosurile de gunoi...dar pina una alta mult succes la reciclat. o zi buna.
Raspunde

Cititescu

Acum 1 an

"Reglementari," sau emanatia unei minti bolnave?!! Nu vi se pare ca sunt prea multe pubele? Reciclare asta e de fapt o afacere cu pubele? Si cu sticlele ce facem, le aruncam in curtea Primariei, sau ne mai dati o pubela (rosie) pentru sticle?! Dupa "capitala europeana" si sammit o sa devenim cunoscuti drept capitala pubelelor. Si pentru ca tot veni vorba, cand o sa fie educati "rromi" de la SOMA sa puna pubelele (cu capacul inchis!) exact in locul de unde le-au ridicat? Sau pentru asta o sa pretindeti sa platim serviciu suplimentar?!!
Raspunde

Una cu memorie buna

Acum 1 an

Mai dragi concetateni, da voi chiar nu stiti cine e in spatele acestei afaceri?Cine e in spatele firmei de salubritate?Cine are intare la tanti Fodor si poate sa ii dicteze(nu ca ii iau apararea la tanti primar)?!!!....ia ghiciti....Tanti Turcanu!!!Pareti surprinsi? de ce? sotul dansei este in spatele societatii de salubritate!!!De unde banutii pt politica?Asa ca ii comica situatia daca nu ar fi de aruncat la gunoi!!!pardon ...nu putem ca ne taxeaza astia in functie de cat aruncam(si doamne cati ar trebui aruncati la gunoi, nu la reciclare ca acolo au fost deja, din PDL reciclati in PNL!!!)
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Sunteti nebuni !Am un caine de talie mare Golden de la care strang aprox 4-5 kg de rahat/sapt.(deseu rezidual) Cf. graficului vostru este o saptamana in care nu-l ridicati ! Vara ! Pute !!!!!! Face viermi !Focar de infectie !
Raspunde

Dan

Acum 1 an

in saptamana in care nu mai ridica (decat cu taxa suplimentara scoasa din burta) il duci in fata primariei in piata mare. si eu am 2 caini, si ma gandesc sa fac la fel.
Raspunde

cineva din turnisor

Acum 1 an

Primaria zice asa: “plateste pentru cat arunci = instrument economic pentru determinarea schimbarii comportamentului de separarare al deseurilor municipale” A facut primaria SB un studiu pt evaluarea comportamentului sibienilor vizavi de reciclare? Sau asta e doar un copy/paste din Ordoanta 74/2018, ordonanta pe care cred ca primaria n-a inteles-o si doar vor sa faca gramezi de bani in plus de la sibieni. Crede primaria ca prin dublarea (in multe cazuri) taxei o sa obtina o selectare mai buna ? Daca da, mai buna decat .... ce ? cata vreme ei nu au facut un studiu dupa 3 ani de functionare al sistemului. Eu cred ca sibienii corecti si educati selectau 100% corect iar cei needucati arunca totul la rezidual. De ce trebuie sa platim cu totii dublu ? sa fie un sistem ce permite doar taxarea celor needucati.
Raspunde

Anonymus

Acum 1 an

dar intrebarea se pune la cei care si-au platit la inceputul anului taxa pentru tot anul de ce acum se adauga bani cand normal era sa fie doar de la anul adaugata suma suplimentara. unde mai este avantajul de a plati pe tot anul taxele si impozitele? asa nu le mai dau bani inainte (ca la curve) si le platesc cu intarziere poate de 1 luna sau 2 in functie de cum am chef ca sa nu mai aiba primaria bani de invartit in interesul personal al acolitilor care fac afaceri cu primaria si cu statul...
Raspunde

+ 96,5% !!

Acum 1 an

1. daca tot voiau optimizarea sa nu zic carpirea sistemului trebuiau sa treaca la puncte de colectare subterane precum in tari civilizate sau aici aproape in Medias sau Cisnadie. 2. Daca primaria facea un studiu de caz si pt situatia unui singur locatar (la casa) constatau asta: Daca cetateanul Popescu scoate containerul negru la poarta saptamanal , la fel cum facea pana acum (pt ca gunoiul rezidual sa nu se imputa vara timp de doua saptamani) o sa plateasca in loc de 7,89 lei 9,5 lei+(2x3lei) pentru doua ridicari suplimentare taxate. in loc de 7.89 lei o sa plateasca 15,50 lei, adica cu 96,5% in plus! Cum justiifca primaria Sibiu scumpirea cu 96,5% in cazul sibianului aflat in situatia de mai sus ???
Raspunde

maxim

Acum 1 an

ok. si daca va pe cineva ca nu respecta regulile, gen arunca carton sau plastic la menajer ce sa fac? ii dau in cap? II fac reclamatie? Unde? Imi trebuie martori? Sau daca am vecini naspa si fac ei pe nedrept? Situatii din astea o sa fie cu duiumul... O sa devenim procesomani din cauza unei galeti de gunoi?
Raspunde

Cava pute....si nu e gunoiul

Acum 1 an

Astia sunt cu capul ? Daca eu produc la doua saptamani jumatate de pubela, si vecinul de la casa de langa produce o pubela intreaga , unde e principiul "“Plătește pentru cât arunci“" ca doar platim amandoi la fel ???? A doua intebare : De ce s-a scumpit gunoiul de 2.5 ori ? Daca pana acum plateam 7,89 de persoana pentru 4 ridicari insemnand approx 2 Lei de persoana pe saptamana, acum platim 9.5 lei pt doua ridicari pe luna....ceea ce inseamna 4.75 RON/persoana pe saptamana ??? De ce ne mintiti pe fata domnilor din administratia locala ???? De ce nu ne faceti discount pt volumul de deseurilor reciclabile pe care il luati de la noi si de pe care voi luati bani frumosi ? Votati FODOR SI FORUMUL LA URMATOARELE ALEGERI CA BINE FACETI !!! RUSINE SA VA FIE , v-ati batut joc de noi !!! Ce se bucura acum patronul de la SOMA !!!
Raspunde

Pepe

Acum 1 an

O prostie Mare , marca fodor!
Raspunde

leonard

Acum 1 an

Trebuie sa-mi dau doctoratul! Seminarii nu se fac? Am o intrebare: (poate se regaseste raspunsul in textul articolului) in lunile precedente am o ne-depasire de gunoi, poate fi ea raportata cu minus intr-o luna cand am depasire? sau (haha) pot sa le "vând" ca pe certificatele verzi? Iar daca intr-o luna sau mai multe am depasiri, țin gunoiul in casă și măsor găleata de gunoi precum calatorii greutatea valizelor la avioane și apoi în luna de concediu încerc să scap de depășire? Certificatele de concediu de boala cu internare se iau in considerare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus