Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

“Noi nu ne vindem țara!“ Cât pământ au cumpărat străinii în Sibiu

“Noi nu ne vindem țara!“ Cât pământ au cumpărat străinii în Sibiu

Într-un top realizat la nivel național în funcție de suprafețele agricole de teren deținute de persoane din afara României, județul Sibiu se află pe locul șapte. Autoritățile locale nu cunosc, însă, situația terenurilor agricole cumpărate de străini.

Cu 0,62% din suprafața agricolă cadastrată deținută de cetățeni străini, județul Sibiu se clasează pe locul șase în topul județelor în care persoane din alte țări au cumpărat terenuri agricole în România. Cum însă doar aproximativ 82% din terenurile agricole din România au fost și cadastrate, relevant este și faptul că în județul Sibiu 650 de ha (dintr-un total de 63.183 de ha de teren agricol cadastrat) a fost cumpărat de cetățeni străini, fapt care plasează județul pe locul șapte într-un top realizat la nivel național.

Datele au fost făcute publice de către publicația profit.ro, care a preluat aceste informații de la Agenția națională de cadastru și publicitate imobiliară (ANCPI). Potrivit celor de la profit.ro, județele în care străinii dețin cele mai întinse suprafețe agricole sunt Timiș (2.873 ha), Tulcea (1.700 ha), Arad (1.417 ha), Brașov (1.328 ha), Constanța (783 ha) și Galați (686 ha). La coada clasamentului, se află – în afara Bucureștiului cu zece ha – Vrancea (28 ha), Gorj (30 ha) și Sălaj (39 ha).

Potrivit sursei citate, cele 650 de ha de teren deținute de străini sunt împărțite în 856 de imobile. 116 ha de teren agricol deținut de străini în Sibiu se află în intravilan și restul – în extravilan.

“Nu știm“

Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Direcției pentru Agricultură Sibiu confirmarea sau infirmarea acestor date, precum și câteva aprecieri referitoare la interesul pe care cetățenii străini l-au manifestat de-a lungul timpului în achiziția de terenuri agricole. “În temeiul art. 9 și art. 10 din Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu are atribuții în ceea ce privește stabilirea dreptului de preempțiune în condițiile prevăzute de prezenta lege. Față de cele de mai sus, vă comunicăm că nu deținem date privind finalizarea vânzărilor prin adeverință de liberă vânzare emisă de primărie sau aviz final emis de DAJ Sibiu“, este răspunsul complet transmis de Direcția pentru Agricultură Sibiu, la întrebările Turnul Sfatului.

Al treilea sector economic al județului

Potrivit Anuarului județului Sibiu, publicat de Direcția Județeană de Statistică în 2018 (cu date aferente anului 2017), în județul Sibiu agricultura este al treilea sector economic în funcție de distribuirea forței de muncă: 20.500 de sibieni lucrau în agricultură în 2017, față de 87.700 în servicii, 70.200 în industrie și, respectiv, 14.100 – în construcții. Aceeași sursă indică faptul că suprafața totală arabilă a județului Sibiu este de peste 118.000 de ha (dintr-un total de peste 303.000 de ha de teren agricol). Din această suprafață, 97% se află în proprietate privată. Singura categorie în care județul Sibiu se află pe primul loc la nivel național în domeniul agricol este numărul de ovine – aproape 600.000.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

eeeee

Acum 4 ani

Am mai vazut si noi cat costa un hectar in UE,si e mult mult mai scump decat la noi. Astfel ca decat sa il dam pe degeaba,mai bine il pastram,chit ca nu il cultivam.
Raspunde

Eu...sunt Român

Acum 4 ani

În Madagastar Mazăre (fostul primar al Constantei),pt a face afaceri locale a vrut sa cumpere pământuri ....dar oamenii din Madagastar sunt mai ISTEȚI pt străinii dornici să facă afaceri au doar alternativa de-a inchiria terenul respectiv, ptr maxim 100de ani,care așa mi se pare cel mai Corect, pământul este și rămâne al țării ei .....
Raspunde

Negru Iulian

Acum 4 ani

Ne vindem pentru bani putini... Casa strămoșească nu se vinde! Ce le lăsăm mostenire generațiilor viitoare? Cred ca mentalitatea,incultura si foamea de bani sunt principalele cauze... Rusine!!!
Raspunde

Laur

Acum 4 ani

Pământul este și va fi al neamului (asa, ca să sune patriotic), cumpărăm numai dreptul de proprietate. Dacă îl vindem străinilor și aceștia se supăra, îl vor pune pe camion si vor pleca cu el? De preferat parloaga românească? Mai bine s-ar creea condiții de obținere plus valoare din rodul pământului, atunci nu ar mai fi exportata materie prima ci produs finit, și nu cred ca ar mai comenta multă lume. Patriot nu înseamnă absurd.
Raspunde

EU5

Acum 4 ani

Absurd este sa vinzi pamantul! Ar trebui sa existe o lege,prin care asa ceva,sa nu fie posibil catre straini.Nu ati vazut ca in tarile pe care le admiram atat si spre care aspiram,pamantul se inchiriaza sau concesioneaza pamantul,nu se vinde?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus