Absolvenții de azi ai ULBS spun că încă nu știu ce vor să facă mai departe, dar menționează că nu-și doresc să părăsească România.
O nouă serie de absolvenți ai Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu și-au dat întâlnire în Piața Mare, în cadrul unei ceremonii festive de sfârșit de an academic, la care au participat aproximativ 2.000 de studenți, profesori și reprezentanți au autorităților locale și județene.
„Locul pe care Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu îl ocupă astăzi li se datorează deopotrivă cadrelor didactice, personalului nedidactic și, în special studenților noștri, pe care îi consider parteneri în activitatea noastră. Nimic în această universitate nu s-ar fi putut face fără aportul nemijlocit al acestor studenți și, de aceea, există o permanentă legătură, o simbioză între cadrele didactice care sunt implicate în cercetare și studenți”, a declarat Ioan Bondrea, rectorul ULBS. Acesta a subliniat că toți cei care lucrează sau studiază la ULBS reprezintă „cam 10% din populația Sibiului, ceea ce însemană foarte mult și definește tinerețea și calitatea unui oraș european”.
Șefii de promoții a celor nouă facultăți, dar și un reprezentant al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au ținut discursuri de pe scena din Piața Mare în care au mulțumit profesorilor pentru anii de licență.
I-am întrebat pe câțiva dintre ei ce li s-a părut cel mai dificil în acești ani și ce vor să facă mai departe.
Alina Joarză, Medicina: „Știam la ce ne înhămăm, dar am descoperit pe parcurs că pe lângă faptul că e foarte greu, este și foarte frumos și interesant. Au fost momente grele, în care am fost poate conduși de incertitudini, dar le-am luat pe rând, am învățat de la cei mai buni. Anii au trecut mult mai repede decât m-am așteptat. Cel mai greu a fost faptul că avem foarte mult de învățat; interacțiunea cu pacienții. În primul rând, trebuie să te dezvolți pe plan personal ca să știi să abordezi fiecare gen de pacient; inteacțiunea umană obosește, epuizează, dar și încununează actul medical.
Urmează examenul de rezidențiat. În funcție de aceasta, o să-și aleagă fiecare specialitatea dorită. O surpriză plăcută față de anii precedenți este că cea mai mare parte a colegilor mei vor alege să rămână în țară.
Dan Iancu, Științe Economice: „Mi s-a părut că a fost o experiență frumoasă. Am reușit să formăm niște relații frumoase de colegialitate, să învățăm de la fiecare profesor câte ceva și cred că suntem pregătiți să profesăm și să avem o carieră de succes.
Momentan nu am ales ce să urmez, dar doresc să fac masteratul. Mie mi-a plăcut și Informatica - există anumite masterate care combină Informatica și Economia și asta cred că aș dori să urmez. Plecarea din țară nu este o alegere ușoară. În măsura în care aș putea, aș dori să rămân aici, dar în funcție de situația de atunci o să aleg”.
Andreea Puchianu, Facultatea de Litere și Arte: „Nu știu dacă a fost ceva greu. A fost o experiență care, într-adevăr, m-a schimbat și cred că m-a schimbat în bine, m-a responsabilizat destul de mult. Și am amintiri frumoase. Am primit întotodeauna sprijinul pe care l-am așteptat. Mai greu a fost poate începutul, până te obișnuiești. O să urmez cursuri de masterat și mă gândesc să rămân în învățământ, cel puțin pentru o perioadă. Aș vrea foarte mult să rămân în România, nu m-am gândit niciodată serios să plec. Am fost în Germania cu o bursă Erasmus, m-am înscris și la master pentru o bursă, dar nu vreau să plec pentru o perioadă mai lungă sau permanent.
Eu sunt din Brașov. Masterul o să-l fac în continuare în Sibiu, mai departe încă nu știu”.
În 2019, la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu studiază aproape 15.000 de studenți. sunt 24 de centre de cercetare, 2000 de locuri de cazare, 920 locuri la cantină, 71 de programe de licență și 60 programe de master, 15 domenii de doctorat, 300 acorduri Erasmus bilaterale și 130 de parteneriate cu universități din toată lumea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , Lucian Blaga , Ştiinţe Economice , Academiei Forțelor Terestre , Ioan Bondrea , Joarză Alina , Andreea Puchianu , Alina Joarză , Bogdan Iancu , Bulevardul Nicolae Bălcescu
Vizualizari: 2967
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Unul
Acum 12 ore
Tulnicul de mucava
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Canaris
Acum 12 ore
Olingpia Gafosdea