Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
9°C

Care sunt alimentele care ne omoară. Lista întocmită de francezi

08 Iunie 2019 13:50

Care sunt alimentele care ne omoară. Lista întocmită de francezi

După studii efectuate timp de nouă ani, în rândul a peste 120.000 de persoane au sugerat că abuzul de alimente ultraprocesate crește riscul de boli cardiovasculare, cancer și deces, scrie unica.ro. Aceste noi studii întăresc argumentele studiilor anterioare care fac legătura dintre alimentele ultraprocesate și un risc crescut de obezitate, hipertensiune arterială și chiar cancere, însă nu demonstrează o legătură de cauzalitate directă. Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când sunt produse prin procese industriale multiple și conțin numeroase ingrediente, în special aditivi. Cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnații, supele la plic și snaks-urile fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate.

Potrivit cercetătorilor, acestea au, în general, o cantitate mare de sare, grăsimi saturate, zahăr și sunt sărace în vitamine și fibre. La toate acestea se adaugă contaminanții din ambalaje și recipientele din plastic. Potrivit Inserm, acest tip de alimente reprezintă peste jumătate din aportul de energie în multe țări occidentale. La noul studiu francez al Inserm, condus de dr. Mathilde Touvier, denumit NutriNet-Santé, au participat peste de 100.000 de persoane. Persoanele participante au fost monitorizate între 2009 şi 2018, pe o perioadă de maxim şase ani. Studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificate după gradul lor de procesare industrială. Consumul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, în special boli coronariene și boli cerebrovasculare

Un alt studiu, de această dată realizat de Universitatea din Navarra, Pamplona, Spania, evaluează posibilele asocieri între consumul alimentelor ultraprocesate şi riscul de deces din orice cauză. Conform acestui studiu, un consum mai mare de alimente ultraprocesate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitate din orice cauză (62%) comparativ cu un consumul redus (mai puţin de două porţii pe zi). Fiecare porție zilnică suplimentară de alimente ultraprocesate a crescut riscul de mortalitate cu 18 procente.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mioritza

Acum 1 an

Francezii de la Carrefour?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus