Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Criză în Moldova. Fără președinte și parlament

Criză în Moldova. Fără președinte și parlament

Curtea Constituţională a Republicii Moldova l-a suspendat din funcție pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon în urma unei sesizări a lui Pavel Filip, cel care ocupă acum funcția de președinte interimar. La o altă sesizare a acestuia, Curtea Constituțională a dizolvat și Parlamentul, urmând a fi organizte alegeri anticipate în 6 septembrie. Astăzi, se pregătește la Chișinău un mare miting.

Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie, scrie Mediafax. Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluţie drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanşată de PSRM şi Blocul ACUM. „Clasa politică este compromisă pentru că nu au reşit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip, potrivit www.zdg.md. „În aceste condiţii este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, explicat Pavel Filip.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM. După ce a fost numit în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova prin intermediul unei hotărâri emise de CCM, Pavel Filip a decis dizolvarea Parlamentului. "Se constată drept circumstanţă care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituţie", se menţionează în comunicatul emis de CCM.

Cauza

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova. „Un pas disperat pentru a profita de Curtea Constituţională, sub controlul Curţii Constituţionale, în scopul de a continua să uzurpare puterea. Singura cale de ieşire este mobilizare externă şi internă, presiune şi presiune grea uzurpatoram… ”, a declarat Igor Dodon prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook.

Dodon a dormit pe teritoriul Ambasadei Rusiei

Preşedintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federaţiei Ruse care se află în Chişinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomaţiei de la Moscova, scrie deschide.md. Publicaţia menţionată spune că preşeidntele moldovean a dormit pe teritoriul rus, în aceeaşi zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă.

În convorborea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanţarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Giupana

Acum 3 ani

Asa trebuie sa se intample si la noi, sa dizolvam tot si sa punem usierieul la putere, ca doara or castigat alegerile!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus