Procurorii de pe lângă Tribunalul Sibiu anunță că reținerea lui Merișor Ceranu, fost șef de cabinet în cadrul IPJ Sibiu și, mai apoi, în cadrul Rezervelor de Stat, s-a produs într-un dosar în care este suspectat de mai multe acțiuni de trafic de influență.
Dosarul lui Merișor Ceranu a fost deschis pe urma unor acțiuni întreprinse încă de acum trei ani, când fostul polițist cu funcții de conducere era funcționar public în cadrul Structurii pentru Probleme Speciale a Judeţului Sibiu din cadrul MAI – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. ”În cursul anului 2016, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Academiei Forţelor Terestre Sibiu implicaţi în organizarea examenului de admitere la academie, precum şi asupra cadrelor medicale din cadrul Spitalului Militar Sibiu, o persoană de sex masculin, funcţionar public, în vârstă de 57 ani, născut în judeţul Mehedinţi, domiciliat în jud. Sibiu a pretins şi a primit de la denunţător o dată suma de 3000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi din cadrul academiei pentru a-l declara admis la examen pe fiul denunţătorului”, se arată într-un comunicat al procurorilor sibieni, remis redacției Turnul Sfatului.
După ce a primit cei 3.000 de euro, Merișor Ceranu a mai cerut alți 1.500 de euro ”în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii implicaţi în evaluarea medicală a candidaţilor la academie şi a-i determina să-l declare pe fiul denunţătorului «apt» din punct de vedere medical, pentru ca acesta să poată participa la examen”.
Trafic de influență și la Aeroport
Procurorii au completat dosarul penal deschis pe numele lui Merișor Ceranu și pentru acțiuni din cursul lunii martie anul acesta. Potrivit procurorilor, de această dată Merișor Ceranu a încercat să uzeze în afara legii de faptul că, până anul trecut, a fost șeful serviciului de Pază și Securitate al Aeroportului sibian. Iar acum, Ceranu ar fi cerut să fie ajutat cu lucrări în cimitir, la un loc de veci. ”În cursul lunii martie 2019, aceiaşi persoană, lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul din cadrul regiei Autonome «Aeroportul Internaţional Sibiu» implicaţi în organizarea la data de 26.03.2019 a concursului pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, a pretins foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 48 de ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (constând în amenajarea de către acesta a unui loc de veci în Cimitirul municipal Sibiu cu un preţ redus al lucrării – un discount de aproximativ 1500 de lei), în scopul de a interveni pe lângă funcţionarii anterior menţionaţi şi a-i determina să-l declare admis la concurs pe fiul acestuia”, mai arată procurorii.Trafic de influență și la jandarmi și la permise
”În perioada februarie – martie 2019, bucurându-se de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „General de brigadă Mihail Rasty” Sibiu, aceiaşi persoană a pretins şi a primit foloase materiale de la o persoană de sex masculin, în vârstă de 59 ani, născut şi domiciliat în judeţul Sibiu, (avantaje patrimoniale constând în acordarea unui împrumut) în scopul de a interveni pe lângă persoanele cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei menţionate anterior pentru a-i determina să efectueze demersuri şi să întocmească formalităţile/actele care revin în sarcina acestora pentru a-l transfera pe nepotul său în cadrul IJJ Sibiu”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Potrivit aceleiași surse, Ceranu a mai cerut un împrumut în perioada martie – aprilie 2019, de la un alt sibian, pentru ca fiul acestuia din urmă să treacă ușor prin proba practică de obținere a carnetului de șofer, examen programat pentru ziua de 4 aprilie 2019.Dosarul pe numele lui Ceranu a fost constituit urmărindu-se patru infracțiuni de trafic de influență, una fiind în formă continuă, și trei infracțiuni de cumpărare de influență. În cursul zilei de marți, Ceranu a fost reținut pentru 24 de ore, după care a fost emisă ordonanţa de punere în mişcare a urmăririi penale. În cursul zilei de azi, Ceranu va fi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu, căruia i se va cere emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui, pentru o perioadă de 30 zile. ”Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul Acţiuni Speciale şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai arată procurorii sibieni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Aeroportul Internațional Sibiu , Administraţia Naţională , Tribunalului Sibiu , Județului Sibiu , Turnul Sfatului , Spitalului Militar Sibiu , Jandarmi Județean Sibiu , Tribunalul Sibiu , Probleme Speciale , Procurorii Parchetului , trafic de influență , Instituției Prefectului Sibiu , Serviciul Acţiuni Speciale , Pentru Sibiu , Izabela Tomiţă Popescu , Merișor Ceranu , reținere , Mihail Rasty
Vizualizari: 8330
Ultimele comentarii
Acum 46 minute
Baubau
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 1 oră
Cornel Sibianul
Acum 1 oră
Mioara
Acum 1 oră
HBomb