Magistrații sunt obligați de a-și arăta public, prin declarația de interese, apartenența la Asociația Marii Loje Naționale din România, se arată într-o sentință a Curții de Apel Timișoara, dată într-o situație concretă. Omisiunea unui magistrat de a menționa în cuprinsul declarațiilor de interese faptul că este membru în Asociația Marii Loje Naționale din România se circumscrie laturii obiective a infracțiunii de fals în declarații, din perspectiva exigențelor impuse de legislația în vigoare, de a da declarații corespunzătoare realității, se arată în motivarea instanței de judecată. Este vorba de procesul în care sunt implicați fostul șef al Poliției Române, chestorul Liviu Popa (50 de ani), și judecătorul Ovidiu Galea (50 de ani) de la Tribunalul Bihor. Cei doi au fost judecați pentru acuzații de fals în declarații în formă continuată, care au legătură cu apartenența lor la Masonerie, aspect pe care nu l-au precizat niciodată în declarațiile de interese, care se depun anual.
Au greșit, dar au fost iertați
La sfârșitul lunii aprilie, Curtea de Apel Timișoara a dat achitări în acest caz, iar în cazul infracțiunilor de fals în declarații, instanța a aplicat "avertismente. În cazurile celor doi, concluzia instanței a fost aceea că cei doi au fost membri al Asociației MLNR, că au participat la ținutele Lojii Țării Crișurilor, care face parte din Asociația MLNR, și au avut chiar și funcții de conducere. Totuși, judecătorii au decis să nu-i condamne pe cei doi, ci să aplice prevederile articolului din Codul Penal referitoare la "renunțarea la aplicarea pedepsei". "Evaluând toate aceste elemente se constată că infracțiunea săvârșită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura și întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul și împrejurările în care a fost comisă, motivul și scopul urmărit, iar în raport de persoana inculpaților, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de aceștia pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile acestora de îndreptare, se apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecințelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestora," arată instanța. Infracțiunea de fals în declarații se pedepsește cu amendă sau închisoare de la trei luni la 2 ani.
Magistrații pot fi masoni
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în 2007, că judecătorii și procurorii pot face parte neîngrădiți din Masonerie, deoarece această apartenență nu este prevăzută în lege ca incompatibilitate. Cât privește imparțialitatea de care un judecător este obligat prin lege să dea dovadă în momentul în care este investit cu judecata unei cauze, indiferent de numele sau apartenența la un anume grup, cum ar fi cel al Masoneriei, CSM a stabilit că un judecător poate să își judece un “frate” mason după “conștiință”.
Decizia din 2007 a fost întărită în 2013, cu o altă hotărâre a CSM. ”Posibilitatea judecătorilor şi procurorilor de a face parte din asociaţii fără scop patrimonial nu contravine normelor legale care reglementează incompatibilităţile şi interdicţiile, în măsura în care organizaţiile respective sunt înregistrate legal, îndeplinesc cerinţa prevăzută în art. 11 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 şi în art. 6 alin. (3) din Codul deontologic al magistraţilor şi funcţionează în limitele scopului şi activităţilor declarate şi autorizate de către instanţele judecătoreşti prin hotărârile privind înscrierea în Registrul persoanelor juridice fără scop patrimonial. Un magistrat nu poate face parte din asociaţii secrete, interzise de art. 40 alin. (4) din Constituţie. Dacă o asociaţie înregistrată legal cu un scop, funcţionează în fapt ca o asociaţie secretă, având alte scopuri decât cel declarat, acest fapt trebuie dovedit în fiecare caz în parte, neputând fi prezumat. Judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa în cadrul declaraţiei de interese prevăzută de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 şi de Legea nr. 176/2010, modificată, calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice”, se arată în decizie.
Situația din Sibiu
Niciun magistrat sibian nu are trecut în declarația de interese apartenența la Asociația Marii Loje Naționale din România, pe de altă parte, numărul sau numele magistraților care fac parte din familia masoneriei nu este cunoscut.
Deși sunt cazuri în țară în care funcționari publici sau aleși și-au trecut în declarațiile de interese apartenența la Asociația MLNR, în Sibiu, din nou, nicio persoană nu a scris asta. De fapt, s-a evitat trecerea în declarațiile de interese chiar și apartenența la cluburile Lions și Rotary. Motivul? ”Nu e obligatoriu”. ”Masoneria nu este nici asociație, nici ONG. Dacă ne referim strict la cluburi, doar Lions Brukenthal are o asociație prin care își desfășoară activitățile filantropice, în rest, nu există așa ceva”, ne-a declarat un membru al Rotary. De-a lungul timpului, s-a spus despre foarte multe persoane importante din județ că ar face parte din masonerie, începând chiar cu președintele Klaus Iohannis.
City Manager, mason declarat
În Oradea, city-managerul orașului, până luna trecută, Dacian Palladi, și-a trecut în declarația de interesa apartenența la masonerie. Implicat și el în dosarul șefului poliției, Palladi, şi-a declarat public această calitate, notând acest fapt chiar în declarația de interese pe care a depus-o în calitatea sa de consilier local.
Foto: https://www.wikihow.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Apel Timișoara , Codul Penal , Tribunalul Bihor , klaus iohannis , Judecătoria Mediaș , Reuniunea Masonică Română , Liviu Popa , Reprezentanții Poliției Române , Pentru Sibiu , Consiliul Superior , Lions Brukenthal , Magistraţii Instanţei Supreme , Asociația Marii Loje Naționale , Din Oradea , City Manager , Dacian Palladi , Lojii Țării Crișurilor , Ovidiu Galea , masonerie , declaratie de interese
Vizualizari: 9012
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emila Elzoroaba
Acum 9 ore
Aci Duțu
Acum 9 ore
@Sibian vâlcean
Acum 9 ore
Moș Teacă
Acum 9 ore
Aci Duțu