Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Mai multe partide semnează astăzi pactul propus de președintele Iohannis

Mai multe partide semnează astăzi pactul propus de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, joi, de la ora 16.00 la Palatul Cotroceni cu liderii partidelor de Opoziţie pentru semnarea Acordului Politic Naţional care vizează consolidarea parcursului european al României.

 La evenimentul de joi de la Palatul Cotroceni vor participa preşedintele PNL, Ludovic Orban, liderul USR, Dan Barna, preşedintele PMP Eugen Tomac şi preşedintele Pro România Victor Ponta, potrivit anunţului făcut de Administraţia Prezidenţială.

După alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai, şeful statului a propus un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

Referitor la subiect, Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că şeful statului a deturnat scopul referendumului şi a inclus alte teme în acordul propus partidelor, acuzându-l pe acesta că îşi aduce „la masa de la Cotroceni noua sa familie”.

Liderul ALDE a adăugat că partidul său a susţinut că un astfel de document ar fi trebuit să vină în urma unor consultări între partidele din Parlament, şi nu a unei hârtii „impuse de un preşedinte aflat în campanie electorală”.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă spunea, pe 7 iunie, că preşedintele trebuie să iasă din logica de campanie electorală.

Liderul intrimar al PSD i-a propus şefului statului un set de principii şi valori obligatorii pentru România, printre care înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii, condamnarea ingerinţelor de orice fel în actul de justiţie - inclusiv a protocoalelor secrete - şi înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii.

În schimb, preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat la, începutul acestei luni, că liberalii vor semnat pactul politic propus de preşedintele României, decizia fiind luată în unanimitate în forurile statutare.

Şi liderul USR Dan Barna a declarat că partidul său va semna pactul propus de Iohannis, păstrându-şi „consecvenţa cu care a luptat în ultimii ani în Parlament pentru a împiedica subminarea independenţei justiţiei”.

Cu privire la amendamentele PSD propuse la pactul politic, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că PSD face „tot felul figuri” deoarece are „o majoritate toxică” în Parlament, iar până când această majoritate „PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”.

„Românii deja au spus că doresc o bună guvernare, pesediştii deja au spus că nu vor oferi aşa ceva. Acum PSD caută să nu adere la acest pact, să nu pună în practică ce au hotărât românii. PSD a început să facă tot felul de figuri, să caute explicaţii şi, în realitate, PSD se eschivează, nu vrea să semneze acest pact. Această majoritate toxică a PSD în Parlament va trebui să dea socoteală la alegerile parlamentare”, a spus Iohannis.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus