Marţi,
24.11.2020
Innorat
Acum
2°C

Prima conferință a FITS-ului de anul acesta. Chiriac: “Rațiunea e a dărui fără a aștepta ceva înapoi”

14 Iunie 2019 16:42

Prima conferință a FITS-ului de anul acesta. Chiriac: “Rațiunea e a dărui fără a aștepta ceva înapoi”

În prima conferință a Festivalului internațional de teatru de la Sibiu 2019, directorul FITS a explicat motivul pentru care, anul acesta, motto-ul ales este “Arta de a Dărui“.

Spațiu consacrat pentru dialogul oamenilor de cultură și nu numai care participă la Festivalul de la Sibiu, subsolul ocupat de fosta librărie Habitus a găzduit vineri prima conferință din cadrul FITS 2019. În prezența lui Tobias Biancone, directorul general al Institutului Internațional de Teatru și invitat special al acestei conferințe, Constantin Chiriac a rezumat logica alegerii motto-ului FITS de anul acesta, “Arta de a Dărui“. “Rațiunea e a dărui fără a aștepta ceva înapoi. Este o lecție de viață care sper să ajungă la sufletul oamenilor și să îi ghideze”, a spus Chiriac, în deschiderea primei conferințe a FITS.

Conferința a continuat cu “tradiționalul“ moment de poezie, în care Chiriac a recitat din poetul care dă numele teatrului pe care îl conduce. “În fiecare an dedicăm un poem invitatului suprem“, a spus Chiriac.

Momentul de poezie a fost apreciat de Tobias Biancone, invitatul primei conferințe din cadrul FITS, având în vedere că el este poet și scriitor din Elveția. Relevantă, în actualul context, este poziția sa de președintele al Institutului Internațional de Teatru (ITI), organizație cu o vechime de 71 de ani și care are centre naționale în peste 100 de țări.

Biancone a vorbit de principalul liant între România și ITI, și anume de răposatul actor Radu Beligan, cel care a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai longevivă carieră pe scenă. Totodată, potrivit lui Biancone, Beligan a fost de trei ori președinte onorific al ITI. Tobias Biancone a amintit momentul în care l-a cunoscut pe Radu Beligan. “Era pe scenă, fuma o țigară. Și deși era tânăr era o plăcere să vorbești cu el” subliniază acesta.

În altă ordine de idei, Tobias Biancone spune că cel mai simplu mod în care poți convinge un om să înțeleagă și să aprecieze artele de scenă este să îl trimiți la un spectacol de teatru sau de dans. “Du-l la un spectacol de teatru și el, publicul, se trezește. Important este faptul că fiecare înțelege ceva diferit din teatru“, adaugă Biancone. Institutul pe care îl conduce în prezent a inițiat două dintre cele mai importante zile de peste an pentru arta de scenă - „Ziua internațională a teatrului“ (în 1966) și “Ziua internațională a dansului”, (în 1999).

Denisa Laicauf

Comentarii

1 comentarii

regizorul secund

Acum 1 an

Un cabotin nefericit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus