Sâmbătă,
04.12.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

Ce facem azi la FITS: ne jucăm cu focul și îl întâlnim pe Matei Vișniec

Ce facem azi la FITS: ne jucăm cu focul și îl întâlnim pe Matei Vișniec

FITS continuă marți, 18 iunie, cu și mai multe spectacole stradale de excepție. Totodată, Librăria Habitus va constitui în continuare un punct de întâlnire pentru marii artiști ai lumii.

De la ora 10:00, ne jucăm de-a păpușarii, în Piața Mare. Titeretú, instalația din „Joaca de-a păpușarii” are cinci mâini uriașe de păpușar, realizate din fier și din lemn, cu mecanismul la vedere. În acest spectacol, publicul nu rămâne pasiv, ci devine chiar personajul principal, respectiv păpușa! Folosindu-și corpul ca pe un instrument, spectatorul va avea de rezolvat jocuri de echilibru, de precizie și de coordonare.

joaca-de-a-papusarii-3

Matei Vișniec are întâlnire cu admiratorii săi de la ora 13:00, la Librăria Habitus. Poet, dramaturg, romancier, jurnalist,  Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României.

A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată La noapte va ninge. De aici au urmat nu mai puțin de 50 de ani de poezie, despre care artistul va vorbi astăzi celor prezenți la Habitus.

conferinta-matei-visniec

Câteva ore mai târziu, urmărim „Butterfly lovers”, un spectacol filmat, din 2013. Bazat pe spectacolul companiei Xiaobaihua Yue Opera Troupe din Provincia Zhejiang, filmul va fi prezentat la Habitus, la ora 16:00.

film-mao-weitao

În Piața Habermann ne întâlnim de la ora 18:30 cu The Flying Dutchmen și spectacolul „The Sky is the Limit”/„Un fel de super-eroi”. Michiel Hesseling, jongler din Amsterdam, supranumit „Mozart al artei sale”, și Jean-Michel Paré, uniciclist neînfricat și excentric din Canada, și-au pus multiplele talente în compania The Flying Dutchmen. Cei doi comici geniali de modă veche sunt considerați adevărați eroi în mediul internațional al spectacolelor de stradă.

Într-o atmosferă cât se poate de relaxată și folosindu-se de cele mai spectaculoase cascadorii, reușesc să se conecteze cu toate tipurile de public, indiferent de unde provin sau ce vârste au. Iar relația cu spectatorii este mai importantă decât orice aptitudini. Cei doi sunt întotdeauna dispuși să improvizeze și să distreze, astfel încât fiecare reprezentație este o aventură interesantă și pentru ei, iar publicul simte acest lucru.

un-fel-de-super-eroi-3

Seara se încheie tot în Habermann, cu spectacolul „Să nu te joci cu focul!”. Plin de flăcări de tot felul, acest one-woman show este o incursiune într-o lume a senzualității și a forței vizuale. Cu un echipament de foc original și un spațiu mistic nemaiîntâlnit alcătuit din elemente de dans, teatru, jonglerii, muzică, efecte de foc și costume speciale, „Să nu te joci cu focul!” vă va transforma din spectatori pasivi în participanți implicați, ba chiar în personaje principale! Susținut în beznă totală, spectacolul pune în prim plan frumusețea pură a flăcărilor.

sa-nu-te-joci-cu-focul-2

Programul complet al zilei poate fi găsit pe site-ul oficial al FITS.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus