Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Analiză imobiliară: Sectorul la care Sibiul este în top 5 orașe din România

Analiză imobiliară: Sectorul la care Sibiul este în top 5 orașe din România

O analiză imobiliară privind prețurile terenurilor industriale din România plasează Sibiul în top 5 cele mai scumpe orașe.

Datele companiei de consultanță imobiliară Dunwell, specializată în sectorul industrial, arată că prețul mediu în zona Sibiului variază între 25 și 30 de euro pe metrul pătrat, aproximativ la jumătatea față de ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca, cel mai atractiv oraș din România din acest punct de vedere.

Prețurile terenurilor au evoluat constant, în special în zonele destinate unor proiecte Industriale/Logistice, însă orice investiție în infrastructură sau dezvoltare logistica dintr-o anumită zonă, automat a adus corecții pozitive acesteia, cât și terenurilor învecinate.

infografic-dunwell-preturi-terenuri-2019-1080p-768x432

În Cluj-Napoca, zona Florești, prețurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp, în Apahida – 60-70 euro/mp, în timp ce la Jucu, prețurile cerute variază între 35-40 euro/mp.

În București, zona de Nord-Est (Ștefăneștii de Jos), prețurile terenurilor pornesc de la 30 euro/mp și pot ajunge și la 60 euro/mp, în zona de Nord-Vest (Chitila-Rudeni) – 30-40 euro/mp, în zona de Est (25-35 euro/mp), în timp ce în zona de Vest, cea mai aglomerată zonă în dezvoltări industriale din România, terenurile se tranzacţionează cu 20-25 euro/mp.

În Sibiu, prețurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp, în timp ce în Timișoara și Craiova terenurile se tranzacționează la prețuri cuprinse între 20-25 euro/mp.

„Orice proiect de infrastructură (autostrada, centură ocolitoare etc.) sporește atractivitatea zonei respective. Ştefăneştii de Jos a devenit un sector foarte atractiv, odată cu finalizarea autostrăzii A3 Bucureşti – Ploieşti şi a nodului de legătura cu Centura Bucureștiului. Același lucru se va întâmpla și cu Târgu Mureş, Turda sau Constanța, orașe cu potenţial mare de dezvoltare dat de stadiul avansat al proiectelor de infrastructură, acestea putând deveni un real competitor pentru Cluj”, a precizat Andrei Moraru, head of land development în cadrul Dunwell, citat de Forbes.

Acesta a adăugat că dezvoltatorii sunt în căutarea unor terenuri de minimum 100.000 mp în oraşele principale, respectiv minimum 50.000 mp în oraşele secundare.

„Cele mai căutate terenuri sunt cele aflate în zonele cu acces rapid către infrastructura rutieră, zonele prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) cu destinaţie logistică sau industrială. Sunt dezvoltatori care caută foste platforme industriale pentru a le converti în parcuri industriale moderne. Oraşele secundare sunt în principal huburi logistice de tip <<pick-up point>>, astfel că cel mai important criteriu îl reprezintă infrastructura rutieră, iar dezvoltatorii vor dori să achiziţioneze un teren aflat la ieşirea din oraş, dar cu acces direct în drumul expres sau autostradă”, a mai punctat Andrei Moraru.
În prezent, numeroase companii din Zona Industrială Vest a Sibiului, precum și din zona învecinată, care aparține de comuna Cristian, sunt în plin proces de extindere. Companii precum Continental, Jaeggi sau IFM, care totalizează peste 6000 de angajați, au în prezent, în diverse stadii de dezvoltare, noi spații de producție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Doru

Acum 5 ani

Duca-se Continental, IFM si Jaeggi la Stefanesti, cu tot cu oltenii angajati de ei. Ce avantaje are Sibiul daca se dezvolta astia si aduc mai multi olteni? Avem un oras mai aglomerat? Daca voiam asta, ne mutam la Bucuresti. A, avem mai multe taxe colectate, inclusiv la bugetul local. Dar ce conteaza, atata timp cat primaria nu face nimic cu banii?? Ce diferenta e daca avem excedent bugetar 100 de milioane sau 7 milioane de euro? Eu nu o vad...
Raspunde

Ioan

Acum 5 ani

Doru du-te frate la stana
Raspunde

CitizenX

Acum 5 ani

@Doru Ma depaseste modul asta de gandire. Tragem poarta, punem zavorul, sa nu vina nimeni, sa nu se faca nimic. Dar dupa aia plangem ca nu se face nimic in oras, ca salariile sunt la minimul pe economie, etc.. Dezvlotarea vine cu un pret. Fabricile astea au adus locuri de munca, bine platite. Aduc oameni, aduc valoare si prin asta se dezvolta zona. Daca nu iti place sa locuiesti intr-un oras care creste si se dezvolta poti incerca sa te muti. La Alexandria...sau la Videle. Acolo nu este aglomeratie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus