Joi,
01.06.2023
Partial Noros
Acum
15°C

Grădinițele au intrat în vacanță. Grădinile, nu

Grădinițele au intrat în vacanță. Grădinile, nu

În cinci din grădinițele din Sibiu s-au amenajat grădini de legume, însă deși copiii au intrat în vacanță, răsadurile îi așteaptă la toamnă. În tot acest timp specialiștii de la Grădina Verde și personalul grădinițelor îngrijesc răsadurile pentru ca atunci când copii se vor întoarce, să le găsească numai bune de recoltat.

IMG_3206

Proiectul ”Grădina din Grădiniță”, implementat de Asociația de Bun Gust în cinci din grădinițele din municipiul Sibiu a debutat la începutul lunii iunie și se află la a doua ediție în acest an. Proiectul își propune să-i învețe pe cei mici cum să îngrijească legumele și plantele aromatice, dar și cum să mănânce sănătos.

Grădinile sunt pregătite

În fiecare unitate de învățământ din cadrul proiectului, specialiștii de la Grădina Verde au pregătit un substrat de pământ compus dintr-un amestec de turbă, nisip fin, compost de râme (biohumussol solid), dolomită și alte ingrediente în diverse proporții.  Apoi, cu ajutorul copiilor au sădit răsadurile și au plantat semințele în grădinițele proaspăt realizate. Grădinițele selectate pentru proiect în ediția din acest an sunt grădinițele nr. 22, de pe Calea Poplăcii nr. 11, la Grădinița Frații Grimm, de pe strada Oituz, Grădinița nr. 29, de pe strada Negoveanu, Grădinița nr. 36, de pe str. Constructorilor și Grădinița nr. 43 de pe Aleea Streiu nr. 8.

IMG_3163

Fiecare copil a primit câte un set de grădinărit din care nu au lipsit șorțulețele, stropitorile și micile ustensile, dar și câte o carte de colorat din care pot învăța despre noua îndeletnicire și, evident, creioane pentru colorat.

Proiectul continuă alături de copii, în septembrie

În luna septembrie, toți copiii din grădinițele din municipiul Sibiu primesc cărți de colorat în care vor vedea ce au reușit să realizeze colegii lor din cele cinci grădinițe din cadrul proiectului. Tot atunci, participanții la proiect vor fi vizitați de un bucătar profesionist care îi va învăța pe copiii cum să pregătească preparate ușoare, cu ingrediente culese chiar din grădinile lor. Cu toții vor primi diplome din partea organizatorilor și vor povesti despre ce au învățat în această activitate.

IMG_29ff92

Proiectul și-a propus în primul rând educarea copiilor care merg la grădinițele din Sibiu în privința cultivării legumelor și fructelor. În al doilea rând, s-a dorit educarea părinților de către copiii, care prin intermediul acestui program, vor învăța să-și cultive într-un spațiu restrâns câteva răsaduri care le vor împrospăta aroma meselor pregătite în familie. În al treilea rând, și-a propus ca prin puterea exemplului să le arate tuturor copiilor din grădinițele sibiene ce s-a realizat într-un anotimp de către alți copii la fel ca ei.

IMG_3237

Și cei mici gătesc

Organizatorul proiectului, Asociația de Bun Gust a considerat că în contextul programul Sibiu – Regiune Gastronomica Europeană 2019 este necesar ca și copiii să fie integrați în această activitate. Un astfel de program le dezvoltă acestora cunoștințele legate de creșterea legumelor și îi ajută să vadă practic cum se poate amenaja o mică grădină de zarzavaturi. În plus, prin editarea celor două publicații, precum și prin campania de conștientizare, părinții lor vor afla încă o dată despre importanța alimentației sănătoase și despre cât de ușor își pot crea un spațiu de grădinărit. Nu în ultimul rând, e vorba de o alimentație sănătoasă. Copiii vor învăța de la un bucătar profesionist cum se poate prepara o mâncare ușoară, proaspătă cu legume provenite chiar din grădina de care ei au avut grijă.

IMG_2996

Proiectul este organizat de Asociația de Bun Gust și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității. Proiectul este susținut de Romgaz, Soma și Turnul Sfatului și este realizat cu ajutorul producătorilor locali de la Grădina Verde Sibiu și restaurantul She’s Green din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus