Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Ministrul Sănătății, despre lipsa vaccinului antiviperin la Sibiu: „Serul expirat mai putea fi folosit”

Ministrul Sănătății, despre lipsa vaccinului antiviperin la Sibiu: „Serul expirat mai putea fi folosit”

Medicii de la spitalului din Sibiu trebuiau să știe că nu este nimic grav în faptul că serul antiviperin, adus din județul Alba, în cazul copilului mușcat de o viperă, era expirat. Acesta mai putea fi folosit 2 luni, conform indicațiilor producătorului. Asta spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea, despre cazul întâmplat ieri și care a fost intens dezbătut, inclusiv de partide politice.

Sorina Pintea a participat ieri și azi, la București, la prima ediție a Formului spitalelor din România. În cadrul dezbaterilor, ministrul Sănătății a pomenit despre cazul întâmplat la Sibiu marți, 18 iunie, când un copil mușcat de o viperă a fost adus de părinții săi la spitalul județean, unde acestora li s-a spus că nu există pe stoc ser antiviperin.

La eveniment nu a participat nimeni de la Spitalului din Sibiu, cel puțin astăzi.

„Dacă este cineva de la Sibiu sau din Alba, de la spitalele județene? Nu este nimeni. Vreau să întreb ce s-a întâmplat cu serele antiviperin care erau expirat la Alba, iar la Sibiu nu mai era. Există ser antiviperin. E adevărat că întârziat aducerea lui, pentru că un lot a fost declarat neconform în toată Europa, nu numai în România. Dar m-am uitat peste buletinul de farmacovigilență de la ANM (Agenția Națională a Medicamentului) - acest ser, expirat la 31 mai, mai putea fi folosit conform producătorului încă 2 luni. Și vreau să întreb dacă cineva de la aceste spitale a sunat sau a trimis un document să întrebe aceste lucruri.  Dar văd că nu e nimeni în sală și... continuăm”, a fost comentariul Sorinei Pintea.
Amintim că un băiat de 10 ani a fost mușcat de un pui de viperă în cursul dimineții de luni, 17 iunie. Acesta a fost tratat cu ser antiviperin abia la opt ore după incident. Motivul: pe stocul Unității Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sibiu nu exista un astfel de vaccin, fiind vorba de o criză la nivel național, prin urmare s-a apelat și la un vaccin cu termenul de utilizare depășit, adus din județul Alba.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/06/18/copil-muscat-de-vipera-la-raul-sadului-la-spitalul-judetean-nu-aveau-ser-antiviperin/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Prostie sibiana

Acum 3 ani

Și doamna Câmpean ce spune când vede și aude situația?! Doar managerul e adus de ea!!!
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Are curaj doamna ministru(care nu-i medic!) sa testeze pe un membru al familiei sale un medicament expirat?Eu cred ca nu!Eu am primit un medicament pentru copii expirat de la o famacie din centru;am constatat asta acasa iar cand m-am intors la farmacie ca sa-mi inlocuiasca medicamentul, farmacista a taiat cu pixul termenul si a scris un altul in fata mea.Nu cred ca va mai face acest lucru in viata ei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus