Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Interes slab în Sibiu pentru disciplina Educație financiară

Interes slab în Sibiu pentru disciplina Educație financiară

Sibiul se află printre județele în care disciplina opțională „Educație financiară” este cel mai puțin studiată. „Din păcate, Sibiul, care are potențial și este orientat către vest, nu are rezultate remarcabile”, spune Ligia Goloșoiu, președintele Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE).

Recent, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a anunțat școlile din județ că se pot înscrie pentru disciplina opțională „Educație financiară” pentru anul școlar 2019-2020. Acest lucru îl pot face direct pe site-ul http://www.appe.ro. Ne-am propus să vedem cât interes există în instituțiile de învățământ din județul Sibiu pentru această disciplină.

Proiectul de implementare a studierii obiectului opțional Educație financiară a început cu învățământul primar acum 6 ani, adică începând cu anul școlar 2013-2014. În prezent, întregul învățământ preuniversitar (gradiniță, nivelurile primar, gimnazial și liceal) este acoperit cu manuale școlare scrise după programele Ministerului Educației Naționale.

De dezvoltarea și promovarea acestei discipline la nivel național se ocupă APPE. Potrivit președintelui Asociației, Ministerul Educației Naționale a aprobat un curs de formare pentru dascăli, ce are 62 ore și 15 credite transferabile și care se realizează prin Casa Corpului Didactic. Sibiul nu este inclus în acest program.

De fapt, Ligia Goloșoiu spune că pentru un județ cu orientare vestică, așa cum este Sibiul, interesul pentru un astfel de materie de studiu este foarte slab. Spre exemplu, în ultimii 2 ani s-au înscris pentru această disciplină 800-900 de elevi. „Ar trebui popularizat cursul în Sibiu. Totuși, este un oraș mare, un județ mare, cu orientare spre vest. Mă aștept să fie cel puțin 2.000 - 3.000 de copii care să participe la acest curs”, spune Goloșoiu. Președintele APPE precizează că dintre elevii sibieni care fac Educația financiară majoritatea nu sunt din municipiu, ci din alte localități ale județului: „Din cei 800-900 sunt foarte puțini din oraș, sunt mai mult din localitățile limitrofe. Aceasta e tendința - fiind vorba de manuale care se distribuie gratuit, acestea se cer mai mult în localitățile sărace”.

În prezent, are loc înscrierea pentru al 7-lea an consecutiv pentru această disciplină, care se va încheia pe 1 iulie. Ligia Goloșoiu crede că un astfel de proiect poate fi ajutat de comunitățile locale pentru a fi popularizat atât prin toate nivelurile (de la grădiniță până la liceu), cât și în rândul companiilor.

Cu alte cuvinte, APPE colaborează cu diverse instituții, inclusiv bancare, pentru a strânge fonduri în vederea tipăririi de manuale.

„În 6 ani de proiect, s-au înscris în program circa 409.715 elevi din tot învățământul preuniversitar și am dat "cu titlu gratuit" 1.000.000 de manuale școlare. APPE strânge sponsorizări și apoi donează toate manualele gratuit. În anul școlar 2018-2019 sunt înscriși în proiect 80.000 de elevi (25000 preșcolari, 45.100 elevi din învățământul primar, 5000 elevi de gimnaziu și am pilotat anul acesta pe un grup de 615 elevi de liceu). Costul total al manualelor pentru cei 80.000 elevi este de 103.000 euro. Din păcate, Sibiul, care are potențial și este orientat către vest, nu are așa rezultate remarcabile”, ne-a mai spus președintele APPE.
Directorul Casei Corpului Didactic Sibiu, Alexandru Dumbravă, recunoaște că interesul pentru această disciplină este scăzut, în pofida importanței acestuia. „Noi am venit anul trecut cu o propunere pentru toți dascălii pentru 28 de cursuri. Din 150 interesați, doar doi au rămas până la capăt interesați de educație financiară (...) Educația financiară e un curs care e binevenit, pentru că trăim într-o lume în care capitalul și banii dictează cam tot ce se întâmplă. Venim dintr-o lume în care nu am avut o educație referitoare la cum trebuie să-ți organizezi capitalul, ce inseamnă un buget, cheltuieli, cum să utilizezi un cont. I-ar pregăti pe copii. Îi mai scoți din teorie. Important e să fie implementat cu succes, pentru că mai sunt idei bune, dar care n-au o finalitate bună”, ne-a spus Dumbravă.

Disciplina opţională Educație Financiară explică pe înţelesul copiilor o serie de concepte referitoare la bani, dar îmbină și elemente din alte discipline, cum ar fi: matematică, desen, istorie, comunicare, muzică, limba română etc. Inițiatorii proiectului spun că acesta a luat naștere pe fondul nevoii de dezvoltare a culturii financiare în rândul tinerei generaţii și a lipsei literaturii financiare pentru copiii din ciclul primar, dar reprezintă un standard al UE care trebuie îndeplinit și de România. Iar dacă Educația financiară poate sau nu să devină un obiect obligatoriu în viitor, președintele APPE spune că e vorba de o decizie politică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus