Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-2°C

Aproape istoric. A fost lansată licitația pentru proiectarea noului spital județean

Aproape istoric. A fost lansată licitația pentru proiectarea noului spital județean

Opt milioane de lei, fără TVA, este bugetul alocat de autoritățile județene pentru actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic ale unui viitor spital clinic județean de urgență, cu secții de pediatrie incluse.

Un nou spital județean cu 1.239 de paturi de spitalizare continuă (1.054 de paturi pentru adulți și 185 - pentru copii) și 70 de paturi pentru spitalizare de zi (50 – adulți, 20 – copii) în care să fie transferate, în etape, funcțiunile medicale din actualele clădiri în care funcționează Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Acesta este subiectul procedurii de achiziție tocmai lansată de Consiliul Județean Sibiu, pentru întocmirea documentațiilor necesare înainte de etapa execuției propriu-zise.

Valoarea contractului este estimată la 8,08 milioane de lei, fără TVA, iar termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate a fost stabilit pentru ziua de 12 august 2019. Potrivit termenelor asumate prin sistemul de achiziție publică, reprezentanții CJ Sibiu speră să finalizeze evaluarea ofertelor până cel mai târziu la jumătatea lunii decembrie anul acesta.

Un contract cu mai multe termene

Contractul include elaborarea mai multor documentații, inclusiv asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – două luni.

Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.

Fiecare din aceste activități are alocări bugetare distincte: 1,45 de milioane de lei pentru actualizarea SF-ului, 80.000 de lei pentru elaborarea PUD-ului, 3,53 de milioane de lei pentru serviciile de proiectare în faza documentației pentru obținerea autorizației de construire, respectiv 2,4 milioane de lei pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. Pentru întocmirea caietului de sarcini necesar achiziției lucrărilor de execuție au fost alocați 60.000 de lei, iar pentru asistența tehnică pe perioada lucrărilor (pentru care nu este precizat, deocamdată, un termen) – 550.000 de lei. Sumele nu includ TVA.

“Fiecare din serviciile contractate vor începe în urma emiterii unui ordin de începere a serviciilor de către autoritatea contractantă. În cazul în care se renunță la o etapă sau mai multe, autoritatea contractantă va notifica prestatorul, iar acesta nu va avea pretenții ci privire la plata serviciilor aferente etapelor care nu se vor mai presta“, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Două scenarii și obligatoriu un hotel

Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție. SF-ul respectiv, cel din 2007, este cel elaborat la comanda Ministerului Sănătății, când în discuție încă mai era amplasamentul de pe Calea Poplăcii (care acum nu mai poate fi folosit, deoarece schimbul de terenuri între Sibiu și MApN nu s-a mai produs“.

SF-ul din 2007 (din care provine și imaginea care ilustrează acest articol) prevedea ridicarea unei clădiri cu trei etaje peste parter și subsol, însă structura propusă atunci prevedea un total de doar 462 de paturi.

Pentru noua unitate medicală, în funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților, cât și celor din pediatrie, mai prevede documentația de licitație. Care subliniază faptul că pe lângă funcțiunile de bază aferente unui spital se vor avea în vedere și proiectarea unui corp de clădire cu destinația “spații de cazare pentru circa 50 de persoane“, dar și a unui heliport pentru urgențele medicale. Totodată, noul spital va trebui să aibă și un adăpost de apărare civilă.

Nu prețul e cel mai important criteriu

Spre diferență de majoritatea procedurilor de achiziție lansate de autoritățile publice, cea pentru SF-ul și proiectul viitorului spital nu pune prețul cel mai mic drept criteriu definitoriu în atribuirea contractului. Prețul contează doar în proporție de 40%, restul procentelor fiind împărțite între alte opt criterii. Spre exemplu, de la metodologia propusă pentru implementarea contractului (10%), la planificarea resurselor umane propuse pentru realizarea contractului (10%) la încadrarea în timp, succesiunea și durata activităților propuse în contract (tot 10%) Se acordă punctaje diferențiate (între 2% și 6%) și în funcție de experții propuși (expert tehnic arhitect, manager de proiect, ingineri etc.). Cu cât aceștia dovedesc faptul că au fost implicați în cât mai multe proiecte, cu atât mai multe puncte primesc.

Amplasamentul propus pentru noul spital. Sursa foto: CJ Sibiu Amplasamentul propus pentru noul spital. Sursa foto: CJ Sibiu

Autoritățile propun ca locul de ridicarea a noii instituții medicale să fie cele 20 de ha de teren aflate pe Calea Șurii Mici, la ieșirea din oraș. În anexele documentației de licitație există și un studiu de evaluare și prognoză a calității mediului, elaborat în ianuarie 2018 de o echipă de la Universitatea “Babeș Bolyai“. Studiul concluzionează că “în arealul investigat, calitatea aerului și solului corespunde exigențelor de calitate pentru teritorii protejate (zone de locuit, parcuri, rezervații naturale, zone de interes balneoclimateric etc, inclusiv în cazul specific de amplasare a unei unități medicale“.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus