Vineri,
05.06.2020
Innorat
Acum
14°C

La pas prin noua Broscărie. Asfalt nou, obiceiuri vechi: ”Din cauza asta pute de cele mai multe ori”

25 Iunie 2019 17:12

La pas prin noua Broscărie. Asfalt nou, obiceiuri vechi: ”Din cauza asta pute de cele mai multe ori”

Cartierul Broscărie parcă se pregătește de bal, cu asfalt nou, cu dungi albe, înflorit și plin de veselie. Am fost să văd cum arată după cel mai amplu proiect de modernizare din istoria zonei și... surprizele au fost mari.

Primăria Sibiu a investit în ultima perioadă peste două milioane de lei în modernizarea unuia dintre cele mai sărace cartiere ale Sibiului. Lucrările sunt aproape gata.

De cum pui piciorul în Broscărie, mai nou te întâmpină un asfalt negru, proaspăt și încins cu dungi albe. Doi copilași se jucau în fața blocului cu o rățușcă adevărată. Nu sună tocmai ai zonă urbană când spui asta dar, vă asigur, eram în suburbia fostei Capitale Culturale. Era greu să întorc capul în sus, soarele ardea puternic și căldura mă amețea. Cartierul mirosea a proaspăt. Mi-am început plimbarea liniștită și relativ impresionată de trotuarele înguste.

Doi omuleți munceau de zor la grădinile lor, mai mici acum dar cochete. Înconjurați de flori, cei doi păreau a fi niște hobbiți, despre care se știe că sunt ființe muncitoare. Unul dintre ei s-a oferit să îmi devină ghid prin împrospătatul cartier și astfel am început aventura printre cutiile de chibrituri imense. “Străzile arată foarte bine, probleme sunt la parcări. Acum știți cum e, niciodată nu sunt destule, dar aici lumea parchează pe unde apucă. Uitați strada asta de exemplu, e cu două benzi și... parcarea asta ocupă deja o bandă de mers”, povestește unul dintre locatari

Broscărie 8

Din indicațiile omului am înțeles că acea bandă de mers este singura ieșire dintr-o anumită zonă de blocuri. Dar dacă aici stau mașini parcate, cum ies celelalte mașini dintre ziduri? Zboară? Oamenii sunt atât de porniți, încât îi cer primarului să rezolve situația, să dea amenzi, ori să pună măcar niște semne să arate parcarea interzisă.

Spre deosebire de mare parte din Sibiu, în noua Broscărie la fiecare colț de bloc este amplasat un coș de gunoi relativ mare. Am spus: Da, uite civilizație, așa se face! Doi metri. Doi metri mai în stânga mucurile de țigări erau aruncate pe jos lângă un maldăr de coji de semințe. Foarte tare asta. Ghidul mi-a explicat că de fapt aceste coșuri de gunoi sunt o mare problemă.

“Pubelele sunt un mai încolo dar anumiți vecini își aruncă gunoiul în astea. Le-am spus că nu e normal dar ei susțin că acesta e motivul pentru care sunt puse aici. Eu nu mai am ce spune”, îmi povestește omul indignat.

“L-am văzut pe unul ce și-a aruncat premerșii aici. I-am spus că îi ducă la gunoi, dar nu ascultă. Din cauza asta pute de cele mai multe ori”, intervine un alt bărbat.

Broscărie 1

Mie nu-mi mirosea urât, simțeam izul florilor și iarba proaspăt tăiată. Grădina din fața mea este cochetă, bine aranjată, la fel de bogată ca rochia Mariei Antoaneta.

“Eu mi-am aranjat grădina, vă place? Am făcut-o să fie și frumoasă și practică. Acum fie vorba între noi, am mai văzut oameni care își făceau poze în fața. Vreau să am loc să stau așa cu nepoțelul meu la joacă”, îmi spune ghidul.

Broscărie 7

Nu am înțeles de ce anume omul are nevoie de o grădină pentru nepoțel când există un loc de joacă proaspăt construit. Am fost condusă repede la locul de joacă, îndrumătorul meu era determinat să îmi arate treaba proastă pe care au făcut-o cei de la primărie. Locul de joacă ce ar fi trebuit să fie un fel de paradis între betoane era de fapt un spațiu îngrădit cu două trei leagăne și un tobogan, iar lădița cu nisip putea fi confundată ușor cu o litieră mai serioasă. Nici urmă de umbră, plantați erau vreo patru puieți, dar nici un fir de umbră nu se vedea pe pietriș. Mai mult decât atât, mirosul “proaspăt” de gunoi îți inunda simțurile olfactive. Nu știu cine a decis că cel mai bun loc pentru pubelele de gunoi a fost chiar lângă locul de joacă al copiilor. Cine știe ce avangardism mai e și ăsta?

Broscărie

Am vorbit cu șeful de șantier care a spus că lucrările vor fi terminate într-o săptămână și este vorba doar de detalii, finisarea locurilor de parcare și a zonelor verzi.

“Mai trebuie să punem gazonul și să terminam locurile de parcare doar atât a mai rămas”, spune el.

Deși cartierul Broscărie arată mult mai civilizat decât a fost vreodată, gunoiul își face loc printre noile stâlpi de iluminat, care sunt montați drept și frumos... în curțile blocurilor.

“Da, pai nu au măsurat bine, primele gropi au fost făcute pentru stâlpi, apoi s-au mai făcut câteva pentru cablurile de internet și alte minunății. În final ne-am trezit cu ei în curtea din fața blocului, măcar așa am și eu lumină noaptea în balcon”, îmi spune un alt locatar.

Broscărie 5

Totul e bine și frumușel pe afară, eliminând gunoiul adiacent, în clădirile blocurilor povestea este alta. Deși câteva clădiri se țin bine o parte mare dintre ele stau să cadă. În scările de bloc efectiv te lovește un miros puternic de vechi și mucegăit. Balustradele sunt rupte și murdare, când încerci să te sprijini, pentru a evita mizeria de pe jos, mâna îți alunecă pe stratul de jeg bine îmbibat. Holurile sunt triste, parcă ai intra într-un sanatoriu închis de prin 1800 iar mirosul de murdar iți întoarce nasul.

Broscărie 4

Cu toate acestea în tot răul e și un bine, oameni sunt mulțumiți și cei mai bătrâni stau țanțoși și supraveghează lucrările. Toți sunt mândri de cartierul cochet și acceptă orice compromis pentru a le merge mai bine. Deși au dispărut câțiva pomi și grădinile mici se zbat cu un stâlp, tot pare să meargă spre bine.

“Mulțumim doamnei primar pentru asfaltul ăsta nou. Să știți că blocurile nu sunt așa rele, sunt doar murdare. Dar uitați în ce bloc frumos stau eu”, îmi spune un bătrânel ce supraveghea lucrarea parcării lui.

Broscărie 6

Broscărie 2

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

3 comentarii

Kaiser

Acum 11 luni

Tot Adealul pute dupa 1918!
Raspunde

Broscarul

Acum 11 luni

Slab articolul. Nu a vazut cine a scris articolul ca nu tit cartierul e reasfaltat? De la blocul Opera spre dreapta nu a fost facut nimic. Puteau fi facute mai multe parcari in spatele statiei de autobuz si in spatele blocurilor 3 si 5.sa nu mai vorbesc de o noua statie de autobuz. Se pare ca nu au ajuns banii ptr tot cartierul ci numai ptr doua treimi din el.Pai nu sunt locuri de parcare ca unii au si masina si taxiuri si cate doua autoturisme de familie
Raspunde

B.Utoru

Acum 11 luni

Reportajul e frumos, dar atenție la unele inexactități în exprimare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus