Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

ACTUALIZARE Spitalul Județean vrea să elimine cozile cu un proiect pe care îl are deja și de care a uitat

ACTUALIZARE Spitalul Județean vrea să elimine cozile cu un proiect pe care îl are deja și de care a uitat

Actualizare joi, 27 iunie:

În urma publicării articolului, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a transmis pe adresa redacție câteva clarificări, pe care le publicăm în totalitate:

”Precizările Consiliului Județean Sibiu în urma publicării articolului ”Spitalul Județean Sibiu vrea să elimine cozile cu un proiect pe care îl are deja și de care a uitat”:

clarificari

În data de 24.06.2019 Consiliul județean Sibiu a organizat conferința de presă cu ocazia lansării proiectului Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune Socială. Unitate. SIBIU -Strategia 2030.

Proiectul este unul complex și cuprinde o serie de obiective și de activități dintre care realizarea/îmbunătățirea de soluții tehnice în domeniul sănătății este doar o componentă a proiectului major. Soluțiile vor fi adaptate nevoilor fiecărui spital din subordinea Consiliului Județean Sibiu -cel Județean, de Psihiatrie și de Pneumoftiziologie - (se va analiza situația existentă, datele existente, soluțiile aplicabile la acest moment, funcționalitatea acestor soluții existente, etc.) în funcție de ceea ce există la acest moment și ceea ce funcționează. Valoarea estimată a soluției tehnice pentru servicii de sănătate la acest moment este de circa 140.000 lei.

Obiectivele proiectului constau în:

 1. Dezvoltarea capacității de planificare strategică și fundamentare a deciziilor la nivelul Consiliului Județean Sibiu, prin dezvoltarea de mecanisme de participare publică, prioritizare a investițiilor și prin desfășurarea unui exercițiu amplu de planificare strategică și a politicilor publice permițând atât fundamentarea solidă a tuturor investițiilor și deciziilor în perioada 2020-2030
  • Acest obiectiv va fi atins prin derularea următoarelor activități principale la nivelul Consiliului Județean Sibiu:
   • Elaborarea metodologiei de planificare detaliată a investițiilor și a celorlalte intervenții ale Consiliului Județean Sibiu
   • Elaborarea unor instrumente de planificare bugetară în raport cu prioritățile strategice, inclusiv planificare bugetară multianuală și metodologii de prioritizare a investițiilor (corelare între prioritățile investiționale și bugetul județean):educație, sănătate, asistentă socială, infrastructură (mediu și transport), sectoare prioritare ale CJ, care reunesc cea mai mare parte a cheltuielilor din bugetul județului
   • Elaborarea unui instrument de sprijin metodologic pentru fundamentarea tuturor deciziilor luate la nivelul Consiliului Județean
   • Identificare a nevoilor de la nivelul comunității și de integrare a instrumentelor de consultare publică și transparență decizională,
   • Recomandări de prioritizare și de realizare a documentațiilor pentru investii de mare amploare.
   • Elaborarea analizei diagnostic privind starea socială, economică, de mediu și administrativă la nivelul județului (se va realiza un studiu al situației existente de la nivelul județului Sibiu în diferite sectoare)
   • Elaborarea strategiei de dezvoltare a județului Sibiu pentru perioada 2021-2030 și elaborarea Planului Strategic Instituțional pentru perioada 2021-2024
   • Organizarea consultărilor asupra documentelor strategice propuse cu Consiliul Consultativ (structură creată prin proiect formată din instituțiile publice de la nivel de Județ, ONG-uri, ULBS, etc.)
 1. Creșterea accesului online la serviciile publice gestionate de Consiliul Județean Sibiu și instituțiile din subordinea sa în vederea reducerii birocrației pentru cetățeni când accesează servicii de sănătate.
 • Acest obiectiv se va concretiza printr-o serie de activități aplicabile celor trei spitale din subordinea Consiliului Județean Sibiu. Se va urmări realizarea/adaptarea de soluții tehnice pentru serviciile de sănătate în funcție de situația existentă din cadrul fiecărei unități spitalicești. Prin urmare, se vor aduce îmbunătățiri, modificări adaptate fiecărui spital pentru următoarele componente:
  • Portal medical integrat la nivelul Județului Sibiu cu următoarele funcționalități speciale:
   • Posibilitatea consultării dosarului electronic personal
   • Posibilitatea consultării de către medicii de familie a dosarelor pacienților arondați
   • Posibilitatea de a realiza programări electronice pentru consultații și notificarea automata a pacienților (prin mail, SMS)
   • Zonă destinată publicării informațiilor medicale cu caracter public
  • Servicii interfațare aplicație medicală – portal medical
  • Realizarea site web prezentare spital, cu toate rubricile specific, inclusive zona dedicate pentru Dosarul Medical Electronic
 1. Simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, cu impact asupra modului de interacțiune al Consiliului Județean Sibiu cu cetățenii, prin dezvoltarea arhivei electronice, în vederea eliminării erorilor și scurtării timpului de așteptare pentru cetățeni pentru eliberarea oricărui document sau emiterea oricărui răspuns.
 • Acest obiectiv presupune arhivarea electronică a documentelor cele mai importante aflate în arhivele Consiliului Județean Sibiu, a celor trei spitale din subordine și a DGASPC Sibiu (implementarea acolo unde este cazul de soluții tehnice de registratură electronică)
 1. Creșterea nivelului de competență a personalului Consiliului Județean Sibiu și a instituțiilor subordonate în vederea și pentru gestionarea eficientă a soluțiilor informatice care permit simplificare și reducerea birocrației pentru cetățeni”.
Știre inițială:

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a anunțat zilele trecute implementarea unui nou proiect, de aproape 4 mil. de lei, care va reduce cozile în spitalele sibiene.

Pacienţii se vor putea programa online şi îşi vor putea verifica rezultatele analizelor de pe calculator sau telefon, cu un nume de utilizator şi o parolă, începând din februarie 2021, la trei spitale din municipiul Sibiu, ca urmare a unei investiţii derulată cu fonduri europene, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean.

"Cred că şi dumneavoastră aţi tot filmat cozi pe la programări, la spitale. Vrem să eliminăm astfel de situaţii şi, din 2021, trebuie să fim la un click distanţă de tot ce ne interesează legat de dosarul nostru medical, de analize. Asta intenţionăm", a precizat preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Psihiatrie din municipiul Sibiu vor oferi pacienţilor mai multe servicii online din februarie 2021. Tot de atunci, CJ Sibiu, cele trei spitale şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor avea arhive electronice funcţionale.

Modernizările vor fi finanţate printr-un proiect cu fonduri UE, "Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu - Strategia 2030", în valoare totală de aproximativ 4 milioane de lei.

Pacienții Spitalului Clinic Județean de urgențe Sibiu au deja ocazia de a se programa online, în urma unui proiect foarte asemănător, existent deja. Cine intră pe site-ul oficial al spitalului găsește secțiune de programări pentru consultații.

spital site

Problema este că secțiunea nu mai funcționează și a rămas doar de fațadă. Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu managerul spitalului pentru a afla punctul de vedere cu privire la acest aspect.

Cine încearcă programările online ajunge pe o pagină inutilă Cine încearcă programările online ajunge pe o pagină inutilă

”Spitalul ar fi mult mai organizat, nu s-ar mai face acele cozi interminabile, iar oamenii ar putea să obțină o programare mult mai comod. Este de asemenea ușor pentru generația tânără deoarece acum majoritatea oamenilor au acces la mediul on-line și le ia mult mai puțin timp decât deplasarea până la spital sau apelul telefonic care depinde de un anumit program. Nu s-a renunțat la această idee și este adevărat că înainte beneficiam de acest sistem, dar între timp au intervenit niște probleme pe care noi nu le-am putut rezolva. Din această cauză am decis să cerem ajutorul Consiliului Județean, iar prin fondurile europene credem că vom reuși să facem funcțional sistemul de programări”, a explicat pentru Turnul Sfatului managerul Cornel Benchea.
Cornel Benchea Cornel Benchea

Acesta a mai precizat faptul ca programările făcute on-line se pot întinde pe o perioadă de până la 6 luni, cererea fiind foarte mare.

În paralel, am contactat și firma care a lucrat la acest proiect acum patru ani, al căror punct de vedere îl facem cunoscut:

”Proiectul nostru a fost doar o încercare a sistemului, neprevăzută pe un termen lung. Nu știu ceea ce s-a întâmplat cu programul încât a devenit nefuncțional, dar nu s-a mai ocupat nimeni de el de ceva timp. Acest program finanțat de fondurile europene este unul mai complex față de ceea ce am făcut noi. Spitalul dorește integrarea în baza de date a documentelor care nu erau notate în calculator până în anul 2007”, au transmis reprezentanții firmei.
Articol de Bianca Lăpădat

Comentarii

14 comentarii

Iooo

Acum 2 ani

Mda! M-am dus cu programare si fara sa fie nimeni in fata mea am stat 2 ore. Asistenta mai ca nu credea ca am programare si dupa ce a "descoperit" programarea m-a anuntat ca doamna doctor este momentat foarte ocupata. Am aflat ulterior ca era prinsa in povesti importante cu iz de cafea si "zambete" zgomotoase, cu o alta tanti doctor. Asta este un caz atipic, normalitate este cand auzi "Nu mai sunt locuri luna aceasta. Primul loc liber este peste 11 ani, dar va astept la cabinetul privat". Sa nu mai zicem ca unii doctori nu stau 8 ore la spitalul de stat, chiar daca lucreaza cu norma intreaga ca, deh....trebuie sa faca un ban cinstit si la cabinetul privat.
Raspunde

Bossul Johnny

Acum 2 ani

Scump domne, scump. Orice student la calculatoare poate sa faca un formular de programare online, poate chiar informaticianul spitalului putea sa faca o integrare cu bazele de date, nu e chiar fizica cuantica sa necesite atatia bani.
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

Chiar crezi ca informaticianul spitalului a fost angajat pe competente? O fi si el finu cuiva! Loc caldut, leafa indestulatoare, daca exista probleme suna la Sobis IT sa vina sa le rezolve :)
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Pe ei cozile ii deranjeaza nu faptul ca bolnavii sunt programati peste 4 luni.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

de ce simplu cind se poate complicat? cu un manager ca binchea pdl-pnl ce vreti?
Raspunde

Ilie

Acum 2 ani

Februarie 2021 pentru ceva ce dureaza maxim o luna ca sa programezi? Doamna Campean, va bateti joc de noi?
Raspunde

idootul boss johnny

Acum 2 ani

Catre idiotul boss johnny dupa cum faci comentariul esti dus rau. Ai facut si tu un formular in html si crezi ca stii programare?! La o institutie trebuie totul corelat intrun sistem erp, trebuie integrate cererile de programare cu tabele bazei de date actualizata
Raspunde

pacient

Acum 2 ani

Pai nu e acelasi furnizor de soft si la judetean ca si la Polisano? Firma sibiana care face si camasi? La Polisano se pot verifica analizele online. De ce ar mai fi nevoie de asemenea buget si timp pentru asta?
Raspunde

Dracu

Acum 2 ani

Chiar asa. Ce naiba sa coste aproape 1 mil de euro. Pentru max 10.000 gasiti orice student sa vi-l faca in max 3 luni. Voi chiar va bateti joc... Cum de nu se sesizeaza nimeni? E un soft hilar de simplu.
Raspunde

Dracu

Acum 2 ani

Asta e spaga pe fata nenorocitilor. Cu banii aia modernizati 10 scoli....
Raspunde

Un bolnav

Acum 2 ani

Poate incep cu oncologia unde oameni care abia pot sa se tina pe picioare au la dispozitie patru scaune sa stea jos si ei sunt cel putin 20. Oameni care asteapta de la ora 9 doctorul care apare la 11, iti vorbeste de parca ai fi o musca comunicandu-ti senin ca daca vrei programare mai are loc doar in august. Oameni, slabi si macinati de o boala cumplita, care se îngrămădesc ca sardele intr-un hol de unde medicul, dintr-o alta camera minuscula, le ia actele medicale sa se uite fugitiv pe ele si o infirmiera, cat un munte, sa nu folosesc un alt cuvant mai urat, plesnind de sanatate, le spune sa se dea la o parte ca nu are pe unde sa treaca ea, asta in loc sa se puna sa slabeasca pentru ca atunci ar avea loc.Concluzia la toata aceasta poveste este ca in primul rand in Spitalul Judetean Sibiu trebuie sa se schimbe mentalitatea angajatilor care trebuie sa inteleaga ca ei sunt in slujba cetatenilor si nu le fac nici o favoare purtandu-se profesionist , ba din contra aceasta este o obligatie.
Raspunde

.....

Acum 2 ani

Totusi, nu am inteles.... cu cei 4 mil lei il face functional pe cel actual, care a fost achiziționat acum 4 ani si nu a fost utilizat sau se cumpara unul nou? programul actual cat a costat? cine este responsabil de acest proiect ratat? nimeni nu este tras la raspundere, ca de obicei.... o sa il implementati si pe acesta în 2021 si va dati seama in 2025 ca nu functioneaza....
Raspunde

Alexandru B.

Acum 2 ani

Buna ziua. Permiteti-mi sa ofer cateva clarificari. Sistemul de programari on-line actual a fost implementat in mod GRATUIT in cadrul unui proiect pilot, deci nu s-au incasat bani pentru acesta la momentul implementarii sau ulterior. De asemenea, daca veti analiza comunicatele de presa ale CJ si spitalului judetean, veti vedea ca bugetul proiectului se refera la MULT mai mult decat partea de programari on-line si va deservi 3 spitale. Oricum, eu consider ca posibilitatea de a-ti putea consulta istoricul medical in cadrul unui Portal este un lucru foarte util, care ar scuti cetatenii de plimbatul "dosarului" pe la medici sau alte spitale. Haideti sa mai vedem si partea buna a lucrurilor si sa ne gandim ca se pot face lucruri bune pentru comunitate, fara smecherii sau alte scopuri ascunse.
Raspunde

pacient

Acum 2 ani

Pai Alex, lucrurile astea bune pentru comunitate se fac cu 4 milioane....deci tocmai a asta miroase: smecherii si scopuri ascunse. Legat de clarificarea ca programul de programare on-line actual a fost gratuit vrei cumva sa spui ca de aia nu mai merge pentru ca a fost gratuit dezvoltat? Si nu cred ca , complexitatea unui program creste de 3 ori daca aceeasi functionalitate trebuie implementata pentru 3 entitati/spitale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus