Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Prefectul, după ordinul de încetare a mandatului lui Astrid Fodor: nu mă așteptam să primesc actele atât de repede

Prefectul, după ordinul de încetare a mandatului lui Astrid Fodor: nu mă așteptam să primesc actele atât de repede

Adela Muntean, prefectul Sibiului, spune că nu se aștepta ca actele pe baza cărora să emită ordinul de încetare a mandatului de primar a lui Astrid Fodor să îi fie comunicate “atât de repede“. Și că a analizat timp de 29 de zile legislația în domeniu, înainte de a redacta ordinul amintit.

“Nici eu nu mă așteptam să îmi fie comunicată atât de repede documentația de specialitate - raportul Agenției Naționale de Integritate, certificatul de grefă cu decizia Înaltei Curți – motiv pentru care eu înăuntrul termenului de 30 de zile de la primirea acesteia a trebuit să emit ordinul. E o obligație legală“, declară prefectul Sibiului, Adela Muntean, pentru Turnul Sfatului.

Reprezentantul Guvernului în județul Sibiu susține că a studiat cât mai atent legislația în domeniu și arată că, de fapt, actul emis de ea este doar rezultatul unei proceduri pe care a trebuit să o urmeze. “În momentul în care avem o sentință definitivă, a intrat în vigoare starea clară de incompatibilitate. Eu nu am voie să interpretez, am intrat doar pe o procedură, în care nu am ce legi să interpretez. Prefectul emite actul administrativ, declarativ, prin care se constată încetarea mandatului. Este o decizie definitivă? Da. Eu, ca prefect, în aceste 30 de zile ce puteam să fac? Să emit ordinul sau să îl bag sub masă, caz în care urma să fiu eu cea acuzată că nu respect legea“, adaugă Adela Mutean. Potrivit ei, termenul de 30 de zile în care trebuia să emită ordinul expiră pe 4 iulie 2019.

“Cele 30 de zile în care trebuia emis ordinul expiră mâine (joi – n.r.). Vă dați seama, eu puteam să emit acest ordin în a doua zi după ce mi-au fost comunicate actele. Era o chestiune care ținea de mine. Însă în toată această perioadă eu am încercat să clarific situația din punct de vedere juridic, dar nu să intru peste alte acte judecătorești, definitive. Există o decizie de incompatibilitate, definitivă. Ideea era cum mă poziționez eu, ca prefect, pentru emiterea unui act prin care se constată că acest mandat este gata, din moment ce avem o decizie definitivă. Eu prin acest ordin nu fac altceva decât că iau act de niște raporturi juridice stabilite anterior. Este o chestiune procedurală, nu de decizie“, Adela Muntean, prefectul Sibiului

Chestiunea legii care ar fi trebuit să o ajute pe Astrid Fodor: “instanța să decidă“

În toată povestea incompatibilității primarului Astrid Fodor, un element-cheie este reprezentat de o lege adoptată la inițiativa reprezentanților PSD, pentru a limita efectele rapoartelor de incompatibilitate emise de ANI. Este vorba de Legea 59/2019, adoptată de Parlamentul României pentru a modifica o altă lege, cea cu numărul 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției). După ce inițial a contestat-o la Curtea Constituțională - fără succes însă -, președintele României, Klaus Iohannis, a fost nevoit să promulge Legea 59 la începutul lunii martie 2019, deci cu o lună înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe asupra incompatibilității lui Astrid Fodor în perioada cât a fost viceprimar.

Din cele două articole ale Legii 59/2019, unul are relevanță în cazul de față al primarului Astrid Fodor. “Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate“, este textul articolului cu pricina.

Altfel spus, chiar dacă Înalta Curte a stabilit, definitiv, că Astrid Fodor a fost incompatibilă, efectele juridice ale acestei stări de incompatibilitate se răsfrâng doar asupra mandatului ei de viceprimar, când “s-a produs“ incompatibilitatea, nu și asupra actualului mandat de primar.

Referitor la acest aspect, prefectul Sibiului nu a dorit să comenteze prea mult. “Astea sunt niște chestiuni și discuții pe care le stabilește instanța“, a declarat Adela Muntean, lăsând să se înțeleagă faptul că nici Înalta Curte de Casație și Justiție nu a luat în calcul prevederile Legii 59/2019, atunci când a judecat cazul lui Astrid Fodor.

La jumătatea lunii mai, când Înalta Curte a emis hotărârea referitoare la incompatibilitatea lui Astrid Fodor din vremea în care era primar, Adela Muntean declara pentru Turnul Sfatului că va avea în vedere modificările aduse între timp. “Într-adevăr, în primăvara acestui an s-a modificat legislația incompatibilităților. Sentința (referitoare la cazul lui Astrid Fodor – n.r.) va trebui corelată cu legislația în vigoare. Când Înalta Curte ne va comunica motivarea hotărârii, vom analiza dispozitivul acesteia și vom aplica procedura legală pe ceea ce a dispus legiuitorul. Nimic în plus, nimic în minus“, declara prefectul Sibiului, Adela Muntean, pentru Turnul Sfatului, în ziua de 17 mai 2019.

Adela Muntean, despre șansele procesului lui Astrid Fodor: “văd tot felul de nebunii“

Astrid Fodor a declarat pentru Turnul Sfatului că va cere în instanță anularea ordinului emis de prefect și va cere, într-o cauză separată, și suspendarea acestuia până la finalizarea judecății. Întrebată dacă crede că Astrid Fodor are șanse în instanță, prefectul Adela Muntean a lăsat să se înțeleagă că “nu“. “Efectele ordinului prefectului devin executorii din momentul în care este comunicat, eu am dovada comunicării și doamna primar a recunoscut acest lucru. Persoana în cauză poate să atace ordinul în instanța de contencios administrativ. Și poate să ceară suspendarea acestuia până la judecarea pe fond a speței. Instanța poate spune că da, se suspendă ordinul prefectului, sau nu, căci avem destule precedente. Deci instanța decide“.

Referitor la procesul pe fond, Adela Muntean se arată sigură pe ea. “Dar ce înseamnă judecarea pe fond? Că văd tot felul de nebunii. Nu se mai intră pe fondul cauzei care s-a judecat atâția ani, cea referitoare la incompatibilitate. Căci deja avem pe situația de incompatibilitate o decizie a Înaltei Curți. Deci instanța din Sibiu nu va mai veni să judece ce s-a întâmplat din 2012. Ci va veni să verifice, pe fond, elementele de formă și de legalitate ale ordinului prefectului. Deci discutăm dacă sunt întrunite elementele constitutive ale ordinului prefectului, adică referatul secretarului, actul juridic definitiv care statuează starea de incompatibilitate și prevederile legale. Eu am constatat o situație care e deja definitivă. Nu poate instanța decât să vină să spună că din ordin lipsește o virgulă. Dar fondul lui, al ordinului, acesta este“, afirmă Adela Muntean.

De ce a apărut mai întâi la Antena3?

Vestea potrivit căreia mandatul de primar al lui Astrid Fodor a încetat ca urmare a unui ordin emis de prefectul Sibiului a fost difuzată, mai întâi, la Antena3, unde Adela Muntean a intrat în direct. Asta în timp ce, în cursul zilei de miercuri, singurele comunicări oficiale venite din partea Instituției Prefectului au făcut referire la unele ședințe de fond funciar. Prefectul Sibiului spune că nu știe de unde până unde au aflat cei de la televiziunea apropiată de PSD această informație. “În momentul în care am fost contactată de Antena3 pentru a intra în direct la ora 13:00, eu eram în procedura de comunicare a ordinului prefectului, către instituție și către cei interesați de efectele ordinului. De unde a plecat informația, eu nu pot să controlez, în jurul meu sunt o grămadă de oameni. Nu am vrut să dau purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului vreo informație până nu termin procedura și, de regulă, prefer ca eu să fiu cea care spune lucrurilor pe nume. Pentru că nu vreau să se interpreteze fiind vorba o situație sensibilă. Comunicatul Instituției Prefectului pe această temă o să îl redactez eu, eu trebuie să fiu cea care îmi asum lucrurile și le comunic“, adaugă Adela Muntean.

Citește și Astrid Fodor, după ce prefectul Adela Muntean a suspendat-o din funcție: Era previzibil ca un prefect PSD să acționeze în acest mod!

Citește și Sentință cu cântec. Înalta Curte a declarat-o incompatibilă pe Astrid Fodor, primarul Sibiului: “eu sunt liniștită“

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Huaba

Acum 5 ani

...la cratita cu fodorita !! Ajunge -
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Legea PSD o salvează pe primărița FDGR ! De ce nu poate beneficia și vicele PNL ?
Raspunde

Iooo

Acum 5 ani

Daca nu ma insel vicele PNL si-a dat demisia urmand sa mearga mai departe in instanta. Presimt ca si el si doamna Fodor vor castiga in instanta si is vor recapata pozitiile ocupate. Personal nu ii am pe niciunul la inima! Cu ei sau fara ei este la fel....cred. De ce a apărut mai întâi la Antena3? Pentru ca asa a fost scenariul fa vit-o! Daca nu trebuia sa apara stirea prima data la Antena 3 puteai sa-i refuzi politicos si sa-i inviti la conferinta de presa sau sa prezinte comunicatul. Dupa ultimele actiuni din PSD vad ca acest partid a ramas la fel, puterea o are "safu", cine critica este marginalizat. Sper sa autodizolve in curand.
Raspunde

Leonard

Acum 5 ani

Am trăit să o vedem și pe asta... PSD chiar nu se lasă. Mafia PSD va distruge și Sibiul...
Raspunde

vivi dragan

Acum 5 ani

Balena pesedista nu stie cum a ajuns informatia la antena 3. A ajuns o secretara de la Daia sa suspende un primar din Sibiu. Asta e tara in care traim tara in care toate nulitatile ajung sa conduca institutii ale statului. Si se mai mira pesedistii de ce iau 10 la suta in Sibiu.
Raspunde

IQ negativ

Acum 5 ani

Cand citesc comentariile legate de incompatibilitatea Fodorei, imi vine sa vars. Bai, aplaudaci rezistenti de dreapta, PSD e de vina ca Fodorita a fost declarata de ICCJ incompatibila in mod definitiv? Nu voi erati aia cu justitia, cu respectarea sentintelor, bla bla? Mustiti de maro si de retard sever!
Raspunde

berila

Acum 5 ani

Umbla vorba! Prin urbe se vorbeste ca domnul Micu Radu, sotul unei purtatOare de cuvant PSD a dat cu ciocul inspre prefectura. Se pare ca PSD-ul e in tot si toate. Halal natie!
Raspunde

EU

Acum 5 ani

CHIAE ASA NAIVI PUTETI FII? PAI NU PSD A COMANDAT ASTA,CI PNL, Nu pnl au majoritate dupa fdgr!? Psd e infim la 9 %,deci nu ii foloseste la nimic ce se intampla cu primarita de la fdgr ptr ca sunt constienti ca ei aici nu au nici o putere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus