Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Abuzurile asupra animalelor trebuie sesizate: „Isteriile de pe Facebook nu ajută cu nimic”

Abuzurile asupra animalelor trebuie sesizate: „Isteriile de pe Facebook nu ajută cu nimic”

Polița Română a pornit o nouă campanie care circulă pe internat de câteva zile, în care se anunță că abuzul asupra animalelor este o infracțiune. Ideea transmisă de oamenii legii este că dacă cineva este martor al unei situații de urgență, trebuie să sesizeze poliția cât mai repede. Imaginile cu animale abuzate pot afecta starea copiilor dar și a persoanelor sensibile.

Poliția Română cere cetățenilor să nu mai distribuie imagini despre animalele abuzate pe internet; cel mai eficient lucru este sesizarea directă prin e-mail la petitii@politiaromana.ro. O alternativă este contactarea unităților teritoriale de poliție, pe care le găsiți aici. Procedurile sunt tratate în mod diferit de cele două instituții, conform competențelor celor două instituții. “Sunt două instituții diferite. Orice sesizare primită se tratează în funcție de competența instituției în cauză”, declară Elena Welter, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Imaginile cu animale în suferință pot afecta emoțional copii și persoane sensibile la aceste cazuri.

“Problema la 99% dintre cazuri este că noi vedem efectele, nu vedem fapta. Adică găsim animalul spânzurat, tăiat, bătut sau ars, dar nu găsim făptașul sau nu găsim martori. De multe ori dacă există, martorii nu vor să dea declarații, nu vor să fie implicați, pentru că oamenii care fac așa ceva sunt cunoscuți cu antecedente, mai ales în mediul rural. Și atunci oamenilor le este frică. Noi de regulă oblojim ce au stricat alții și de cele mai multe ori habar nu avem cine este făptașul sau nu putem dovedi”, spune Andreea Roseti, Preşedintele Animal Life.
Diseminarea imaginilor traumatice în mediul online nu este modul în care ar trebui să abordăm situațiile critice. În caz de situații urgente se apelează 112, se pot face poze sau filme pentru probe și se poate apela Animal Life pentru îngrijirea animalului. În cazul ideal martorii ar trebuie să colaboreze cu autoritățile. Fără aceste proceduri, chiar dacă animalul va fi îngrijit și se va recupera, făptașul va scăpa nepedepsit. “Eu cred că e foarte important să nu considerăm că <<oricum nu se rezolvă nimic>>. Dacă autoritățile primesc în mod regulat un anumit tip de reclamații, atunci trebuie să acționeze. Dar dacă noi nu facem nimic și nu raportăm pentru că oricum nu se rezolvă nimic... Fiecare dintre noi ar trebui să ia măsurile legale și atunci chiar se pot schimba lucrurile în bine”, spune Andreea.

Sursă: Poliția Română Sursă: Poliția Română

Cazul lui Haiduc, câinele târât cu mașina din Șura Mică, este o dovadă importantă a colaborării dintre cetățeni, poliție și Animal Life. În ziua în care nu a funcționat Facebook-ul câinele a fost salvat, este îngrijit, iar autoritățile locale au fost prompte la cererea martorilor. Haiduc este dovada că se poate. “Avem o colaborare foarte bună cu Poliția Locală care de multe ori ne sesizează. Încercăm se ne ajutăm toții uni pe alți. Noi am apelat și la pompieri când au fost situații în care a trebuit să ne cățărăm, au fost mereu drăguți și ne-au ajutat. Eu văd o îmbunătățire în tot, cu toate autoritățile. Lumea se schimbă în bine. Fiecare poate face ceva, dar isteriile de pe Facebook nu ajută cu nimic”, spune președintele Animal Life.

Sursa: Animal Life Sursa: Animal Life

Ce înseamnă abuzul?

Abuzul nu este numai bătaia, cruzimea asupra animalelor, ci și indiferența în cazul unei probleme de sănătate a animalului. Cruzimea se poate referi și la distrugerea cuiburilor de păsări, la preluarea animalelor sălbatice pentru a fi închise într-o curte. “Legislația există dar nu se aplică în general, mai ales în comunitățile rurale unde multe dintre aceste fapte nu sunt considerate abuzuri. De exemplu, să bați animalul, să îl înfometezi, să nu îl duci la un medicul veterinar când are nevoie sau să îl lași să moară dintr-o boală tratabilă este tot un abuz, dar în unele comunități nu este văzut neapărat așa”, explică Andreea Roseti.

Sursa: Animal Life Sursa: Animal Life

Majoritatea reacționează de cele mai multe ori la animalele de companie, mai puțin sau deloc în cazul animalelor de fermă sau sălbatice. Cu toate acestea, abuzurile asupra animalelor de fermă sunt mult mai frecvente decât la animalele de casă. “Trebuie să aducem normalitatea la stadiul în care să înțelegem că nu e normal să îți chinui nici animalele pe care le vei sacrifica. Trebuie să ai grijă și de oaia, capra, vaca sau calul tau, să aibă umbră sau adăpost, apă și hrană și acces la îngrijire veterinară.”, declară președintele Animal Life.

Sursa: Animal Life Sursa: Animal Life

Căprioarele nu sunt Bambi

Puii de căprioară sunt lăsați ascunși de către mama lor în tufișurile de iarbă în timp ce ea caută de mâncare. De cele mai multe ori îi ascund în iarbă înaltă, iar puii nu se mișcă chiar dacă este mișcare pe lângă ei, chiar dacă sunt și alte animale în jur. În momentul în care este atins, mama nu își mai acceptă puiul, iar acesta moare de foame. “Oamenii greșesc chiar cu intenții bune: merg la iarbă verde, găsesc un pui de căprioară în iarbă și cred că este abandonat, îl pun în mașină și încep să sune. Este cea mai mare greșeală. Dacă tu trimiți copiii să îl mângâie sau să îi dea ceva de mâncare, puiul de căprioară va fi apoi respins de mama sa. Iar din momentul acela pentru <<salvatori>> începe un drum lung. În primul rând sunt probleme legislative, ca persoană fizică nu ai voie să îl preiei. Trebuie să începi demersurile legale pentru a putea îngriji animalul. Apoi sunt probleme practice pentru că nu e ușor să crești un pui de căprioară. Este nevoie de un veterinar și cea mai mare problemă a acestor animale este stresul care le poate fi fatal”, mai explică Andreea Roseti

Sursă: www.ajore.wordpress.com Sursă: www.ajore.wordpress.com

Cum putem ajuta aricii?

Aricii sunt animale frumoase și mulți consideră că îi ajută daca îi duc acasă în grădină. Ei sunt însă animale sălbatice și trebuie să rămână în mediul lor natural. Dacă sunt găsiți în oraș, mai ales pe timpul zilei pe stradă însemnă că au o problemă, în cele mai multe cazuri sunt bolnavi sau răniți. În acel moment se poate apela un centru care se ocupă de animale, precum Animal Life, care poate interveni. Dacă sunt găsiți în parcuri sau spații verzi nu trebuie deranjați, pot trăi liniștiți în acest mediu. Din nefericire cei mai mulți arici mor călcați pe șosele. ”Uneori nu este cruzime, este doar lipsa unor cunoștințe. Chiar dacă tu consideri că ariciul este un animal folositor în jurul casei, să îl iei din natură este o cruzime, animalul acela este sălbatic și trebuie să trăiască în mediul natural. Dacă se observă că un animal sălbatic care are probleme cea mai sigură metodă este să suni la cineva avizat”, conchide Andreea Roseti.

Sursă: https://ro.stockfresh.com Sursă: https://ro.stockfresh.com

Într-o situație de abuz, într-o situație în care viața unui om sau a unui animal este în pericol iminent trebuie sunată poliția sau numărul de urgențe, numerele de telefon pentru Sibiu sunt: 0269/208200, 0269/208204 și  0269/208205 . Dacă este vorba despre o situație care nu este urgentă și se referă la bunăstarea animalelor, atunci se vor sesiza autoritățile veterinare.

Sursa: Animal Life Sursa: Animal Life

Sursa: Animal Life Sursa: Animal Life

Sursa: Animal Life Sursa: Animal Life

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

Bravo

Acum 3 ani

Bravo! Doresc sa vad cat mai multe articole de acest gen, sa ne educe cum sa ne purtăm cu animalele si cum sa reactionam in cazul animalelor sălbatice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus