Miercuri, 3 iulie 2019, a fost anunțat noul proiect de lege privind legalizarea canabisului medicinal. Sebastian Nedelcu (Natty Ned Selekta), Ilie Brad (directorul interimar al Direcției Agricole) și cu Bogdan Muntean au vorbit despre beneficiile pe care le poate avea canabisul în medicina modernă și nu numai.
Un proiect de act normativ privind legalizarea canabisului în scop medicinal pentru oameni și animale în România, a fost depus miercuri, 3 iulie 2019, în Parlament. Propunerea a fost semnată de aproape 100 de parlamentari, potrivit informațiilor de la Hotnews. Se propune înființarea Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, numită pe scurt Agenția Națională privind Canabisul, aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Totodată, Ministerul Agriculturii este responsabil cu stabilirea condițiilor pentru cultivarea plantelor de canabis și cu emiterea autorizațiilor necesare.
sursa foto: www.delta-optimist.com
În înțelesul proiectului, de preparatele pe bază de canabis vor putea beneficia "pacienții care suferă de o boală sau de o afecțiune și se află sub tratament la îndrumarea medicului specialist”. De asemenea, se precizează în document, sintagma „pacient” face referire, în măsura în care se aplică dispozițiile normative, și ”la pacienții care suferă de o boală sau de o afecțiune și care se află sub tratament la îndrumarea medicului veterinar”. Proiectul de act normativ stabilește și sancțiuni pentru cei care nu respectă prevederile legale privind producerea, comercializarea și utilizarea canabisului medicinal, amenzile putând să ajungă până la 20.000 de lei.”Sunt infinite posibilitățile acestei plante”
Sebastian Nedelcu cunoscut sub numele de Natty Ned Selekta se ocupă cu promovarea culturii reggae în Sibiu, prin Do the Reggae România acesta promovează muzica, reciclarea și natura către întreaga țară. El spune că planta de canabis este mult mai utilă decât se crede, ea poate înlocui plasticul și poate fi folosită în construcții.
„A fost demonstrat că mulți compuși din plantă, pot să vindece chiar și cancerul și multe alte boli. Dar pe lângă efectele medicale este o plantă genială în sine. Ea poate fi folosită și pe scală industrială și practic la asta ar trebui să se gândească în primul rând oameni. Se poate înlocui plasticul, cam tot ce este din plastic se poate înlocui cu materiale prelucrate cânepă. Din aceasta se poate face combustibil, case, acoperișuri și tot felul de materiale de construcție. Sunt infinite posibilitățile acestei plante. Dacă ar fi legalizată pentru fumatul recreațional ar avea de câștigat orice oraș. Amsterdam este cel mai elocvent exemplu. Până la urmă oricum se consumă, așadar e alegerea fiecăruia, dacă este consumată în doze mici chiar nu are nici un efect advers”, declară Sebastian Nedelcu.”Singurii beneficiari ai prohibiției sunt companiile farmaceutice”
Din lumea artistică, mesajul este că singurul beneficiar al legii nu ar putea fi decât companiile farmaceutice. Bogdan Muntean este muzician și fost profesor de desen. El spune că experimentele au dovedit deja efectele benefice ale canabisului în medicină pentru boli precum epilepsie, parkinson, ADHD sau dureri de spate și menstruale. “Am cunoscut cazuri de persoane cu anumite probleme de scolioză, dureri de articulații, menstruale care foloseau canabis pentru tratarea durerilor. De asemenea sunt probleme neurologice precum epilepsie, parkinson, ADHD care se pare că se rezolvă cel mai eficient cu extracte de canabis. Nu există niciun studiu, acreditat de care să știu care să prezinte efecte nocive din partea acestei plante. Deci sunt de părere că singurii beneficiari ai prohibiției sunt companiile farmaceutice”, spune Bogdan Muntean.
Deși Ministerul Agriculturii este responsabil cu stabilirea condițiilor pentru cultivarea plantelor de canabis și cu emiterea autorizațiilor necesare, Ilie Brad nu a comentat acest nou proiect de lege. “Nu știu proiectul de lege, nu vreau să comentez până nu o să apară legea să o putem studia”, declară Ilie Brad, directorul interimar al Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală Sibiu.
Natty Ned Selekta și Do the Reggae
Cultura reggae este strâns legată de consumul de canabis, în mod tradițional, din acest motiv am vorbit cu Sebastian Nedelcu, Natty Ned Selekta și despre această cultură. El este managerul la Do the Reggae Romania, care se ocupă cu promovarea culturi reggae în România și este DJ în restul timpului.În 2012 el a început proiectul Do the Raggae în Sibiu. După mai mulți ani de activitate, publicul a devenit din ce în ce mai receptiv la acest gen de muzică. Natty este selector, conform culturii din Jamaica.
“Am început în Sibiu cu Do the Reggae în Faust, în 2012. Mă bucur că a început să crească mișcarea și că tot mai mulți tineri acordă interes scenei reggae. Eu, de fapt, sunt selector, un termen care vine din cultura reggae de la selekta care provine de la cel care face o selecție de muzică reggae. În același timp promovez cultura în sine, mi-am asumat și acest rol prin Do the Reggae România. Pe pagina de Facebook postam despre toate concertele din țară și despre mulți dintre artiști de reggae, chiar și despre natură și ecologie”, explică selectorul.Numele DJ-ului provine de la Natty Dreadlocks, Natty fiind cei care aveau acest tip de frizură și care ascultau muzică din acest gen. “Cel mai important lucru de știut este că muzica reggae este parte vitală a culturi jamaicane. Valoriile muzicii reggae pe care eu le iubesc sunt despre iubire universală, fața de toți oameni indiferent de sex, origine sau religie, de pace și de înțelegere. În același timp muzica reggae conține și un mesaj militant. Luptă aceasta pașnică este împotriva Babilonului care reprezintă societatea din jurul nostru și implicit statul, organizațiile internaționale, coporațiile care nu își face mereu treaba, urmărind doar propriile interese”, spune Natty Ned.
Deși acest gen de muzică este în opoziție cu autoritățile în general Sebastian spune că are o relație foarte bună cu autoritățile locale și că apreciază foarte mult munca lor. “Pe lângă faptul că mai ești oprit pe stradă de poliție pentru verificări... eu îi înțeleg că trebuie să își facă și ei treaba. Eu personal nu avut probleme cu absolut nimeni, nici din cauza dreadurilor, nici din cauza tatuajelor. În primăvară, de exemplu, am organizat <<Good Vibes>>, un eveniment care a strâns aproximativ 30-40 de oameni, chiar dacă a plouat. Iar autoritățile au fost prompte, ne-au accept cerea de pe o zi pe alta”, povestește DJ-ul.
Muzica reggae a luat naștere din ska și rocksteady. Ulterior s-a concretizat subgenul Reggae Roots al cărui tempo este unul mai lent, pe care l-a promovat Bod Marley, care este reprezentatul culturii reggae. Apoi s-au dezvoltat și noile subgenuri, New Roots, Dancehall, Ragga sau DnB. Din ragga se trage și muzica Hip-Hop “Din muzica reggae se trag foarte multe genuri muzicale printre ele și un anumit gen de Hip-Hop”, spune Natty Ned.
Pe viitor Natty Ned o să lucreze la o nouă identitate a Do the Reggae România, se va numi Traveldread.com. Acest site va fi un blog de călătorie, va conține interviuri cu diverși artiști și vor fi făcute mici postări despre artă și muzică în general. Între timp sîmbătă la Psylocibin Natty Ned o să fie prezent cu un set de trei ore, la zona de chillout.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dj Poliglot , Direcției Agricole Sibiu , Ministerului Sănătății , Agenția Națională , Ministerul Agriculturii , Agenției Naționale , Ilie Brad , Dezvoltare Rurală Sibiu , legalizare , Ilie Bratu , canabis , Bod Marley , Deși Ministerul Agriculturii , Mountain Reggae Vibes , Natty Ned Selekta , Good Vibes , Ilie Bart , La Psylocibin Natty Ned , Secțiunea Muzică , Marijuana Drugs Store Amsterda , Natty Dreadlocks , New Roots , Reggae Romania , Reggae Roots , Sebastian Nedelcu , marijoana , Ilie Bard , Bogdan Munteanu
Vizualizari: 7714
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Bike
Acum 3 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 3 ore
Acolo Duța
Acum 3 ore
Gheorghe Ion