Vineri,
01.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Reacții din Sibiu la legalizarea marijuanei: “E alegerea fiecăruia, atâta timp cât este folosită în doze mici”

Reacții din Sibiu la legalizarea marijuanei: “E alegerea fiecăruia, atâta timp cât este folosită în doze mici”

Miercuri, 3 iulie 2019, a fost anunțat noul proiect de lege privind legalizarea canabisului medicinal. Sebastian Nedelcu (Natty Ned Selekta), Ilie Brad (directorul interimar al Direcției Agricole) și cu Bogdan Muntean au vorbit despre beneficiile pe care le poate avea canabisul în medicina modernă și nu numai.

Un proiect de act normativ privind legalizarea canabisului în scop medicinal pentru oameni și animale în România, a fost depus miercuri, 3 iulie 2019,  în Parlament. Propunerea a fost semnată de aproape 100 de parlamentari, potrivit informațiilor de la Hotnews. Se propune înființarea Agenției Naționale privind utilizarea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical, numită pe scurt Agenția Națională privind Canabisul, aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Totodată, Ministerul Agriculturii este responsabil cu stabilirea condițiilor pentru cultivarea plantelor de canabis și cu emiterea autorizațiilor necesare.

marijauna-legal

sursa foto: www.delta-optimist.com

În înțelesul proiectului, de preparatele pe bază de canabis vor putea beneficia "pacienții care suferă de o boală sau de o afecțiune și se află sub tratament la îndrumarea medicului specialist”. De asemenea, se precizează în document,  sintagma „pacient” face referire, în măsura în care se aplică dispozițiile normative, și ”la pacienții care suferă de o boală sau de o afecțiune și care se află sub tratament la îndrumarea medicului veterinar”. Proiectul de act normativ stabilește și sancțiuni pentru cei care nu respectă prevederile legale privind producerea, comercializarea și utilizarea canabisului medicinal, amenzile putând să ajungă până la 20.000 de lei.

”Sunt infinite posibilitățile acestei plante”

Sebastian Nedelcu cunoscut sub numele de Natty Ned Selekta se ocupă cu promovarea culturii reggae în Sibiu, prin Do the Reggae România acesta promovează muzica, reciclarea și natura către întreaga țară. El spune că planta de canabis este mult mai utilă decât se crede, ea poate înlocui plasticul și poate fi folosită în construcții.

„A fost demonstrat că mulți compuși din plantă,  pot să vindece chiar și cancerul și multe alte boli. Dar pe lângă efectele medicale este o plantă genială în sine. Ea poate fi folosită și pe scală industrială și practic la asta ar trebui să se gândească în primul rând oameni. Se poate înlocui plasticul, cam tot ce este din plastic se poate înlocui cu materiale prelucrate cânepă. Din aceasta se poate face  combustibil, case, acoperișuri și tot felul de materiale de construcție. Sunt infinite posibilitățile acestei plante. Dacă ar fi legalizată pentru fumatul recreațional ar avea de câștigat orice oraș. Amsterdam este cel mai elocvent exemplu. Până la urmă oricum se consumă, așadar e alegerea fiecăruia, dacă este consumată în doze mici chiar nu are nici un efect advers”, declară Sebastian Nedelcu.
”Singurii beneficiari ai prohibiției sunt companiile farmaceutice”

Din lumea artistică, mesajul este că singurul beneficiar al legii nu ar putea fi decât companiile farmaceutice. Bogdan Muntean este muzician și fost profesor de desen. El spune că experimentele au dovedit deja efectele benefice ale canabisului în medicină pentru boli precum epilepsie, parkinson, ADHD sau dureri de spate și menstruale. “Am cunoscut cazuri de persoane cu anumite probleme de scolioză, dureri de articulații, menstruale care foloseau canabis pentru tratarea durerilor. De asemenea sunt probleme neurologice precum epilepsie, parkinson, ADHD care se pare că se rezolvă cel mai eficient cu extracte de canabis. Nu există niciun studiu, acreditat de care să știu care să prezinte efecte nocive din partea acestei plante. Deci sunt de părere că singurii beneficiari ai prohibiției sunt companiile farmaceutice”, spune Bogdan Muntean.

Deși Ministerul Agriculturii este responsabil cu stabilirea condițiilor pentru cultivarea plantelor de canabis și cu emiterea autorizațiilor necesare, Ilie Brad nu a comentat acest nou proiect de lege. “Nu știu proiectul de lege, nu vreau să comentez până nu o să apară legea să o putem studia”, declară Ilie Brad, directorul interimar al Direcției Agricole și de Dezvoltare Rurală Sibiu.

Natty Ned Selekta și Do the Reggae

Cultura reggae este strâns legată de consumul de canabis, în mod tradițional, din acest motiv am vorbit cu Sebastian Nedelcu, Natty Ned Selekta și despre această cultură. El este managerul la Do the Reggae Romania, care se ocupă cu promovarea culturi reggae în România și este DJ în restul timpului.

În 2012 el a început proiectul Do the Raggae în Sibiu. După mai mulți ani de activitate, publicul a devenit din ce în ce mai receptiv la acest gen de muzică. Natty este selector, conform culturii din Jamaica.

“Am început în Sibiu cu Do the Reggae în Faust, în 2012. Mă bucur că a început să crească mișcarea și  că tot mai mulți tineri acordă interes scenei reggae.  Eu, de fapt, sunt selector, un termen care vine din cultura reggae de la selekta care provine de la cel care face o selecție de muzică reggae. În același timp promovez cultura în sine, mi-am asumat și acest rol prin Do the Reggae România. Pe pagina de Facebook postam despre toate concertele din țară și despre mulți dintre artiști de reggae, chiar și despre natură și ecologie”, explică selectorul.
Numele DJ-ului provine de la Natty Dreadlocks, Natty fiind cei care aveau acest tip de frizură și care ascultau muzică din acest gen. “Cel mai important lucru de știut este că muzica reggae este parte vitală a culturi jamaicane. Valoriile muzicii reggae pe care eu le iubesc  sunt despre iubire universală, fața de toți oameni indiferent de sex, origine sau religie, de pace și de înțelegere. În același timp muzica reggae  conține și un mesaj militant. Luptă aceasta pașnică este împotriva Babilonului care reprezintă societatea din jurul nostru și implicit statul, organizațiile internaționale, coporațiile care nu își face mereu treaba, urmărind doar propriile interese”, spune Natty Ned.

Deși acest gen de muzică este în opoziție cu autoritățile în general Sebastian spune că are o relație foarte bună cu autoritățile locale și că apreciază foarte mult munca lor. “Pe lângă faptul că mai ești oprit pe stradă de poliție pentru verificări... eu îi înțeleg că trebuie să își facă și ei treaba. Eu personal nu avut probleme cu absolut nimeni, nici din cauza dreadurilor, nici din cauza tatuajelor. În primăvară, de exemplu, am organizat <<Good Vibes>>, un eveniment care a strâns aproximativ 30-40 de oameni, chiar dacă a plouat. Iar autoritățile au fost prompte, ne-au accept cerea de pe o zi pe alta”, povestește DJ-ul.

60304348_2126310494084123_5733361120559759360_n

Muzica reggae a luat naștere din ska și rocksteady. Ulterior s-a concretizat subgenul Reggae Roots al cărui tempo este unul mai lent, pe care l-a promovat Bod Marley, care este reprezentatul culturii reggae. Apoi s-au dezvoltat și noile subgenuri, New Roots, Dancehall, Ragga sau DnB. Din ragga se trage și muzica Hip-Hop “Din muzica reggae se trag foarte multe genuri muzicale printre ele și un anumit gen de Hip-Hop”, spune Natty Ned.

Pe viitor Natty Ned o să lucreze la o nouă identitate a Do the Reggae România, se va numi Traveldread.com. Acest site va fi un blog de călătorie, va conține interviuri cu diverși artiști și vor fi făcute mici postări despre artă și muzică în general. Între timp sîmbătă la Psylocibin Natty Ned o să fie prezent cu un set de trei ore, la zona de chillout.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

13 comentarii

Julian

Acum 2 ani

#lasatiprajeala.
Raspunde

Sib

Acum 2 ani

Stimata doamna, spuneti-mi, va rog, ce legatura are un DJ cu acceptarea marijuanei ca produs MEDICINAL? Sunt cumva toti consumatorii de "iarba" pe care ii cunoaste bolnavi in stadiu terminal sau ce sa inteleg? Altfel... nu stie nimeni nimic, domnii citati in titlu se abtin, nu stiu, n-au informatii. Si unde e stirea, ca nu pricep?
Raspunde

Belzebuth

Acum 2 ani

@Sib si astia care dati cu hate "drogatilor", de ce cereti date cat mai exacte stiintifice cand e vorba de legalizarea canabisului, dar cand e vorba de vaccine, 5G, incalzirea globala, atunci Olivia Steer sau parintele Nustiucare sunt surse credibile? dar sa zicem ca e pur nociv. atata vreme cat e nociv doar pt utilizator e strict trebea lui. nu daunez cu absolut nimic societatii ca dupa lucru fumez un cui la mine pe balcon si dupa mananc biscuiti si ma uit la animeuri. poate ma f*t si-n cur dupa si ma inchin la satan, daca nu afecteaza pe nimeni din jur e strict problema mea. orice fiinta umana are dreptul la un vicu auto distructiv. e vb despre validarea unor drepturi umane. daca intram la tine in casa si-ti spargeam televizorul ca e nociv, va invata doar tampenii si societatea noastra nu are nevoie de asemenea toxicitate cum tea-ai fi simtit? unii isi prajesc creierul cu iarba, altii cu antena3.
Raspunde

Belzebuth

Acum 2 ani

2. nu tot ce scoate o publicatie media, trebuie sa fie "stire", pot exista si articole si reportaje cu pareri ale oamenilor de rand
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Drogaților ne lipsesc noua?

Acum 2 ani

De parca nu erau destule alcooliste depresive si bolnave inchipuit,acum drogații ne mai lipsesc!
Raspunde

???

Acum 2 ani

De ce n-ar fi alcoolisti depresivi si bolnavi inchipuiti? De ce la feminin?
Raspunde

Dr B

Acum 2 ani

In planta numita Cannabis sativa exista sute de substante. Doua sunt, cu adevarat, mai importante si mai mediatizate. Este o mare confuzie ( a nespecialistilor) intre Cannabidiol (CBD), cu proprietati antiepileptice sau in hiperalgii ( dureri de intensitate mare, ce nu cedeaza la antialgicele obisnuite) si delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), care este substanta psihoactiva, nociva pentru organism, dar preferata ca drog asa-zis recreational. Chiar daca substantele au aceeasi "origine", in aceeasi planta, efectele sunt total diferite. E ca la cartof, unde mancam tuberculii, dar nu si planta de cartof, care e otravitoare, deoarece contine solanina; sau brandusele de toamna, pe care nici animalele nu le consuma, deoarece au colchicina, utila, in schimb, ca medicament in anumite forme de cancer sau in guta; sau rubarba, de la care se consuma tulpina, dar nu si frunzele, al caror consum poate fi mortal... Ca o scurta concluzie: a nu se confunda o substanta din Cannabis ce poate ameliora- in situatii atent selectionate- anumite afectiuni, cu restul substantelor nocive din Cannabis ce pot determina/declansa psihoze ( de exemplu schizofrenie) al caror tratament cauzal inca nu s-a descoperit. Atentie celor ce utilizeaza "in doze mici, la alegerea fiecaruia" asa cum afirma titlul articolului! Ca medic, nu va recomand sa o faceti, nici macar din curiozitate! E de preferat sa traiesti in realitate, mai putin "fericit", decat temporar " fericit" in lumea drogurilor, de unde ai doua variante: sa te trezesti in realitatea dureroasa sau sa nu te mai trezesti...
Raspunde

Cori

Acum 2 ani

Bravo doamna doctor Dr B, mare dreptate aveți, sa spunem Nu Drogurilor !!!
Raspunde

Liviu Andrei

Acum 1 an

Cand fumezi cannabis traiesti in realitate.Esti un om foarte vechi care nu a mai invatat nimic.
Raspunde

Tardel

Acum 2 ani

Ideea e ca prosti sunt destui...care sa se refugieze intr-o planta, in alcool sau alte aiureli. Sa-i zicem selectie naturala....
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 2 ani

Visati frumos, copii! "Singurii beneficiari ai incetarii prohibiției vor fi companiile farmaceutice", in special aia de la Bayer, care au cumparat Monsanto.
Raspunde

Hipsterul pe trotineta

Acum 2 ani

Vrem legalizarea si in scop recreational, nu doar medicinal. Este strict treaba mea daca fumez si pe urma ma urc pe trotineta.
Raspunde

tudor

Acum 2 ani

Cel mai probabil, toti cei care au pareri negative despre cannabis si ii denumesc pe consumatori "drogati", acum isi aprind o tigara de tutun si dau pe gat un pahar de alcool. Ipocrizia si dezinformarea fac ravagii in tara asta plina de idioti. Inainte sa vorbiti documentati-va in legatura cu definitia drogurilor, statistici privind supradozarea si cat de usor provoaca dependenta, istoria legislativa (cannabisul a fost legal pana in perioada interbelica), procesul de productie, beneficii, riscuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus