Festivalul Internațional de Street Art aduce în Sibiu un proiect inedit de conștientizare în trafic prin mesaje sugestive amplasate la trei treceri de pietoni. Radu Paraschiv, cunoscut ca Para, este artistul care se va ocupa de acest proiect, primul care îi va purta semnătura.
Radu Paraschiv, cunoscut sub numele de Para, este un artist sibian, are 17 ani iar lucrările la care el a ajutat împânzesc orașul. Anul acesta a primit un proiect unic de Street Art din partea Festivalului Internațional de Street Art prin care să atenționeze oamenii la trecerile de pietoni despre posibile accidente. “Lucrarea acesta este prima mea lucrare oficială, în care îmi expun și numele. Prin proiect vrem să avertizăm oamenii, prin artă, să scoată nasul din telefon în cei 10-15 metri pentru a se asigura și a trece strada. Stencil-urile o să fie foarte colorate și simple pentru a ieși în evidență, vreau ca mesajul să fie expus direct într-un mod artistic”, explică Para.
Proiectul are la bază trecerile de pietoni mai problematice. Două dintre acestea sunt în jurul parcurilor, de la Parcul Tineretului înspre spital, strada Lungă numărul 63, care se află în vecinătatea parcului din Terezian. Cea de-a treia vizată este pe bulevardul Victoriei în dreptul Facultății de Litere, arie cu trafic ridicat, atât din punctul de vedere al pietonilor cât și al mașinilor.
“Trecerile de pietoni sunt puțin mai periculoase. Două dintre trecerile de pietoni alese pentru proiect sunt lângă parcuri iar cea de-a treia este la Facultatea de Litere unde traficul de pietoni este destul de ridicat”, declară Radu Paraschiv.Picturile o să fie amplasate direct pe asfalt, ele fiind de fapt două șabloane (stencil – n.r.). Mesajele sunt sugestive și se adresează direct cititorilor, acestea atenționând trecătorii asupra faptului că există pericolul unui accident. Proiectul dorește ca oamenii să renunțe la telefon și să acorde atenție mașinilor pentru a trece în siguranță. ”Prima dată va trebui să mătur, se va da un fundal negru pentru a scoate în evidență mai bine desenul, o să pun șabloanele și apoi o să vin cu detalii. În timp există posibilitatea ca el să dispară deși materialele pe care le folosim sunt făcute pentru așa ceva. Dar ne asumăm că probabil albul o să devină gri”, spune Para.
Picturile care au apărut deja au fost teste pentru viitoarele stencil-uri. “Am vrut să văd cum e asfaltul, o vin să dau peste pentru că asfaltul este foarte murdar, iar după două ore de muncă rezultatul nu arată tocmai cum speram, din cauza prafului. O să curăț mai bine și sper să arate bine”, explică artistul sibian.
“Eu desenez dintotdeauna”
Para studiază la Colegiul Economic “George Barițiu” din Sibiu și în restul timpului lucrează la Vlara Concept by Elena Trif, un salon de îngrijire a părului, unde este colorist. “Eu desenez de ceva vreme, de fapt desenez dintotdeauna. De Street Art m-am apucat în urmă cu doi ani când m-am apucat să fac și eu schițe pe acasă. De pictura murală m-am apucat anul trecut când am fost voluntar la Festivalul Internațional de Street Art. Acolo am cunoscut anumiți oameni care mi-au deschis anumite porți. La început le dădeam apă artiștilor, dar m-am oferit să îi ajut”, subliniază Radu Paraschiv.Radu Paraschiv nu are studii în artă, la 15 ani s-a apucat de schițe pentru posibile picturi murale dar la început s-a ocupat de graffitiul clasic, adică desenele pe pereți. “Chestia asta nu e de mine, eu nu sunt nebunul acela care să umble pe stradă la 12 noaptea ca să deseneze pe garduri. Eu sunt mai precaut de fel și vreau să duc totul în artă. Deși unii spun că Street Art-ul este fals, pentru că în anii 1970 graffitiul era o metodă de comunicare între găștile din New York, fie își delimitau teritoriile, fie își trimiteau mesaje pe trenuri. Așadar oamenii spun că arta nu este un mural, arta constă în vandalism. Deși pot înțelege de unde vine această mentalitate, eu nu consider asta. Chiar și la vandalizare, dacă o faci, măcar să faci bine. Îmi doresc ca oamenii să accepte mai ușor Street Art-ul”, explică Para.
Para, care avea doar 16 ani, a ajuns să cunoască oameni care lucrează la Festivalul Internațional de Street Art începând cu anul 2018, când acesta a lucrat împreună cu John.S la mai multe lucrări importante. Una dintre acestea este cea de pe punctul de transformare electrică de pe strada Cetății. Lucrurile au continuat să apară iar Para a ajuns să fie implicat în alte lucrări ca cea din Piața Habermann. Pe Calea Poplăcii artistul sibian a fost mai mult decât un ajutor pentru că artistul trebuia să fie prezent în altă parte, iar Para a terminat lucrarea. Fiindu-i confirmate talentele, el a fost rugat să ajusteze fundalul unei lucrări de la Sala Transilvania, pictură murală de 300 de metri, care a fost finalizată în aproximativ trei săptămâni. Radu Paraschiv a fost implicat și în lucrarea de pe centrala de pe strada Mihai Viteazul, ajutându-l pe Lost Optics.
“Anul trecut, cu o săptămână înainte de festival am văzut un băiat care desena pe punctul de transformare electrică din Parcul Cetății. M-am panicat, am crezut că începuse festivalul fără mine. De fapt era John.S care a venit cu o săptămână mai repede pentru că avea de făcut mai multe lucrări. M-am așezat să văd ce desenează și am început să vorbesc cu oamenii din jur, unul dintre ei a fost Andrei, organizatorul festivalului. Așa am devenit prieteni. M-am oferit să merg să îl ajut pe John începând cu ziua următoare”, povestește artistul.Tot anul trecut, după Festivalul Internațional de Street Art, Radu a fost invitat să se implice și în alte proiecte. Astfel a ajuns să lucreze la Feeric Fashion Week, Ford, care aveau nevoie de un panou publicitar și acum este implicat într-un proiect cu alți doi artiști sibieni, Trif Alin și Claudiu Peța. “Băieții pictează cu acrilice și lavabilă. Acum vrem să pictăm Centrul UCOS din Cireșica. Ne-am gândit să nu facem ceva pentru noi, să facem pentru ei. Vrem să le pictăm copiilor ceva fain”, spune Para.
Partea a doua a proiectului va continua la Street Delivery Sibiu.
credit foto principal: Sarafie Robert
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mihai Viteazul , Parcul Tineretului , Sala Transilvania , George Barițiu , Colegiul Economic , Festivalul Internațional , Festivalului Internaţional , New York , Pe Calea Poplăcii , Radu Paraschivescu , Claudiu Peța , Street Art , Parcul Cetății , Alexandra Elena Trif , Feeric Fashion Week , Piața Habermann , De Street Art , Street Delivery Sibiu , Vlara Concept , Sarafie Robert , Street Art Sibiu , Lost Optics , Trif Alin
Vizualizari: 7983
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
@Hermannstadter
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Muresan
Acum 3 ore
Amn114