Pescarii sibieni au semnalat apariția, marți după-masă, a numeroși pești morți sau într-o stare proastă de sănătate pe râul Olt. În urma unui apel la 112 care sesiza o posibilă poluare de amploare, autoritățile cu atribuții în domeniu s-au deplasat de urgență la fața locului. Analizele de laborator indică o scădere foarte accentuată a nivelului de oxigen în apă.
Unii dintre pescari spun că au văzut pești plutind pe apă în zona barajelor de acumulare de la Scoreiu și Arpașu, inclusiv exemplare de câteva kilograme pe care le-au adunat localnicii pentru uz propriu.
”Cum poți să pui pe masă un crap de 4-5 kilograme pe care l-ai găsit mort la mal? Riști să îmbolnăvești pe toată lumea, chiar dacă nu a murit din cauza poluării. Dar la cum se vede, în diferite locuri ale Oltului, e clar poluare. Nu poți să spui că n-au peștii oxigen lângă baraj, unde apa curge”, a transmis un pescar sibian.
Foto: Liviu Horia Napeu
De altfel, întreaga conducere a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu s-a alarmat aseară, mai multe echipaje deplasându-se la fața locului și luând legătura cu autoritățile. Semnalele primite din diferite locuri de pe Olt sugerau o posibilă poluare.
”Atât paznicii asociației cât și membrii pescari ne-au anunțat încă de aseară că se pot observa pești înotând letargici pe la mal, dând semne de boală sau otrăvire. Ne-am deplasat cât de repede am putut și am putut constata că multe dintre cele relatate se confirmă. Am filmat pești amețiți, unii chiar de mari dimensiuni, pe care poți pur și simplu să-i mângâi de pe mal, atât de gravă este situația. Alți pescari ne-au comunicat că la Scoreiu există crapi, somni și șalăi morți. La Cârța mulți localnici au adunat peștii morți și vor să-i consume sau să-i vândă, deși este evident pericolul”, a declarat directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu.
Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Comisariatului Gărzii de Mediu Sibiu spun că au fost informați încă de la prima sesizare și au ținut legătura permanent cu colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, care dispun de un laborator mobil modern pentru analiza apei. Primele rezultate nu confirmă existența unei poluări, ci doar lipsa oxigenului la parametri normali.
Inginerul Liviu Tudor, de la SGA Sibiu, a explicat pentru Turnul Sfatului că o echipă operativă a mers pe râul Olt marți seara și a colectat atât probe de apă cât și de pește.
”Am fost în amonte de Cârța și pe lacul de acumulare de la Arpaș unde am luat mai multe probe. Într-adevăr, se puteau vedea peștișori pe la mal, dar nu aș putea spune că erau cantități uriașe. Rezultatele analizelor arată doar o lipsă a oxigenului în apă, fenomen care explică starea de sănătate a peștilor. De altfel, întâmplarea face că noi și luni am făcut o analiză a calității apei în zona Arpașu și Scoreiu, datele indicând același lucru, valori foarte mici de oxigen”, a explicat ing. Liviu Tudor din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociației Județene , Gura Râului , Turnul Sfatului , poluare , Mediu Sibiu , Liviu Tudoran Ciungan , Apelor Sibiu , Dezvoltare Centru , La Cârța , Pescarilor Sportivi Sibiu , 50 de morți , Comisariatului Gărzii , Analizei Multicriteriale , Romeo Stoicescu , specii de pesti , Inginerul Liviu Tudor , Liviu Horia Napeu
Vizualizari: 11370
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Sibian