Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
11°C

VIDEO-Pești morți sau amețiți pe Olt. Pescarii semnalează o posibilă poluare

VIDEO-Pești morți sau amețiți pe Olt. Pescarii semnalează o posibilă poluare

Pescarii sibieni au semnalat apariția, marți după-masă, a numeroși pești morți sau într-o stare proastă de sănătate pe râul Olt. În urma unui apel la 112 care sesiza o posibilă poluare de amploare, autoritățile cu atribuții în domeniu s-au deplasat de urgență la fața locului. Analizele de laborator indică o scădere foarte accentuată a nivelului de oxigen în apă.

Unii dintre pescari spun că au văzut pești plutind pe apă în zona barajelor de acumulare de la Scoreiu și Arpașu, inclusiv exemplare de câteva kilograme pe care le-au adunat localnicii pentru uz propriu.

”Cum poți să pui pe masă un crap de 4-5 kilograme pe care l-ai găsit mort la mal? Riști să îmbolnăvești pe toată lumea, chiar dacă nu a murit din cauza poluării. Dar la cum se vede, în diferite locuri ale Oltului, e clar poluare. Nu poți să spui că n-au peștii oxigen lângă baraj, unde apa curge”, a transmis un pescar sibian.

Foto: Liviu Horia Napeu Foto: Liviu Horia Napeu

De altfel, întreaga conducere a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu s-a alarmat aseară, mai multe echipaje deplasându-se la fața locului și luând legătura cu autoritățile. Semnalele primite din diferite locuri de pe Olt sugerau o posibilă poluare.

”Atât paznicii asociației cât și membrii pescari ne-au anunțat încă de aseară că se pot observa pești înotând letargici pe la mal, dând semne de boală sau otrăvire. Ne-am deplasat cât de repede am putut și am putut constata că multe dintre cele relatate se confirmă. Am filmat pești amețiți, unii chiar de mari dimensiuni, pe care poți pur și simplu să-i mângâi de pe mal, atât de gravă este situația. Alți pescari ne-au comunicat că la Scoreiu există crapi, somni și șalăi morți. La Cârța mulți localnici au adunat peștii morți și vor să-i consume sau să-i vândă, deși este evident pericolul”, a declarat directorul AJVPS Sibiu, Romeo Stoicescu.

Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Comisariatului Gărzii de Mediu Sibiu spun că au fost informați încă de la prima sesizare și au ținut legătura permanent cu colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, care dispun de un laborator mobil modern pentru analiza apei. Primele rezultate nu confirmă existența unei poluări, ci doar lipsa oxigenului la parametri normali.

Inginerul Liviu Tudor, de la SGA Sibiu, a explicat pentru Turnul Sfatului că o echipă operativă a mers pe râul Olt marți seara și a colectat atât probe de apă cât și de pește.

”Am fost în amonte de Cârța și pe lacul de acumulare de la Arpaș unde am luat mai multe probe. Într-adevăr, se puteau vedea peștișori pe la mal, dar nu aș putea spune că erau cantități uriașe. Rezultatele analizelor arată doar o lipsă a oxigenului în apă, fenomen care explică starea de sănătate a peștilor. De altfel, întâmplarea face că noi și luni am făcut o analiză a calității apei în zona Arpașu și Scoreiu, datele indicând același lucru, valori foarte mici de oxigen”, a explicat ing. Liviu Tudor din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

mihai

Acum 3 ani

Daca domnul Stoicescu a fost la fata locului totul se rezolva. Fiti linistiti.
Raspunde

si EU

Acum 3 ani

Nu cred ca au nimic peștii încât sa fie toxici ptr consum....Doar zice clar la analize ca apa e ok,doar lipsa de oxigen,cauza din care au si murit peștii.
Raspunde

Fritz

Acum 3 ani

Fiți serioși domnilor, a plouat destul în aceasta perioada, nu are cum ca apa sa fie slab oxigenata, problema este ca și în ani trecuți și tot aici pe aceleași zone Arpașu Scoreiu Avrig, au fost poluat în ani trecuți 2006 2009 și mai mult ca probabil vinovatul se face Combinatul de la Victoria, sunt pescar și am văzut mici schimbări în comportamentul de hrănire a peștilor atunci când a fost poluat, deci nu prinzi nimic timp de 5/10 zile după care spare știrea aceasta. Scz da ar trebui sa plătească cineva prețul adus ecosistemului,
Raspunde

Johnny

Acum 3 ani

Este foarte trist , am pescuit acum două săptămâni pe barajul din imagine si nimic nu se compara . E clar ca este vorba de poluare iar comportamentul peștilor o confirma .Este foarte trist din pacate ca din "cauza lipsei de oxigen "au murit atatia pești, am si eu cateva clipuri in care se vad o multime de platici destul de mari moarte , puiet de somn si alte specii, si nu se spune ceea ce este adevarat .
Raspunde

Anonim

Acum 3 ani

Poluarea provine de la Victoria, substanțe chimice, ajung în Olt, aceste substanțe fac ca oxigenul să dispară, atât din aer cât și din apă, depinde unde sunt deversate substanțele
Raspunde

Anonim

Acum 3 ani

Purolite SRL este o companie româno-americană, înfiinţată în 1995, în Victoria. Principalul domeniu de activitate îl reprezintă producerea răşinilor schimbătoare de ioni, fiind producător unic al acestor produse pe piaţa românească. Ei bine, când substanțele cu care lucrează ajung in Olt sau în aer, schimbă structura oxigenului, în America au fost dați în judecată și au închis fabrica, mai au prin China, la noi, noi suntem țara lui Păcală.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus