Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Cel mai nonconformist pavilion al Sibiului, ascuns într-o curte din Piața Mică. “Atragem atenția asupra locurilor ascunse“

Cel mai nonconformist pavilion al Sibiului, ascuns într-o curte din Piața Mică. “Atragem atenția asupra locurilor ascunse“

Un pavilion care, deocamdată, nu are nume a fost donat Sibiului de către cei de la Therme Group în cadrul colaborării din acest an de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Inedita structură a fost amplasată, temporar, în cea mai nou-amenajată - și extrem de puțin cunoscută - curte interioară a orașului.

Therme Forum este proiectul prezent de doi ani în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul acestui proiect devenit parte a FITS, cei de la Therme Group organizează o serie de conferințe pe teme de arhitectură, la care sunt invitate nume relevante la nivel mondial. În urma ediției din acest an a FITS, Therme Group a donat Sibiului un pavilion creat de biroul de arhitectură Mâna de lucru, fondat de arhitectul Dorin Ștefan Adam. Condus de cisnădianul Robert Hanea, Therme Group este recunoscut la nivel internațional, printre multe alte proiecte, și drept compania care a creat cel mai are centru de relaxare și wellness din centru Europei, cel de lângă București.

Pavilionul donat Sibiului, sub forma unei oglinzi imense sprijinită pe mai multe coloane, a fost amplasat în cea de-a doua curte interioară a clădirii din Piața Mică nr. 22, acolo unde funcționează deja Casa căsătoriilor și unde s-au mutat recent și birourile Serviciului de administrare a domeniului public al orașului. Clădirea respectivă a trecut în ultimii ani printr-un complex proces de reabilitare și reamenajare, în urma căruia au fost puse în valoare și curțile interioare, dar și “cele din spate“. În acestea din urmă a fost amplasat pavilionul, la momentul donației.

pavilion therme 1

Locuri ascunse, dar foarte valoroase

Dorin Ștefan Adam spune că structura creată de el are rolul de a atrage atenția asupra spațiilor ascunse ale orașului. “Dacă arhitectul înțelege nevoia elementară a unui loc, nevoia naște o soluție. Și nu una prefabricată și nici una scoasă cu forcepsul, ci un răspuns natural la un loc. Intervenția în context înseamnă o atitudine față de un loc. Atitudinea noastră, a celor de la Mâna de lucru, a tot ceea ce am gândit aici a fost descrierea unui spațiu public. Sibiul are spații publice care sunt nu numai în piețe, ci și în curțile din spate. E un oraș, un organism mult mai complex decât pare la prima vedere: portice, ganguri, porți adânci, grosimi de ziduri, descoperi lumea din spate a unui oraș ascuns. Am vrut să atragem atenția asupra locurilor ascunse ale Sibiului, dar foarte valoroase“, detaliază arhitectul, pentru Turnul Sfatului.

pavilion therme 8

Structura care oglindește are, din perspectiva arhitectului, și alte înțelesuri. “Am construit cu elemente subțiri de metal, niște coloane de metal, ca fiind prezența omului în locul din spate. Fiecare coloană de aici reprezintă, pentru mine, un om pus lângă un alt om. Oglinda care este și dedesubt, dar și deasupra, multiplică imaginea unei comunități care este și sudată. Oamenii sunt foarte diferiți, etnii și formări culturale diverse, dar cu toate acestea, împreună, ei sunt o mărturie de Transilvanie culturală. De români, maghiari, sași, toate etniile, până la urmă. Și cred că asta face diversitatea. Dar cu o singură imagine, una proiectată: nu poți să te uiți în ochii unui sas fără să știi cine ești tu. Nici în ochii unui maghiar fără să știi cine este el și cine ești tu. Și atunci este un gest nu numai de political correctness, ci de asumare a celuilalt. Asta înseamnă pentru mine acest pavilion, descoperirea spațiilor urbane, conformarea spațiilor urbane care sunt la limita privatului și a publicului. Asta este arhitectura anti-obiect, arhitectura unui spațiu fluid, care lasă spațiul să circule printre toate celelalte case, care nu în îngrădește și care, prin oglindă, reflectă spațiul: cerul, acoperișurile, ochii Sibiului“, mai explică Ștefan Dorian Adam.

Primăria: structura va fi depozitată

Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, în acest moment se lucrează la documentele necesare preluării donației pe care o reprezintă pavilionul donat de Therme Group. “Pavilionul a fost realizat în cadrul conferinței Therme Forum, organizată în programul Festivalului Internațional de Teatru. Un moment al conferinței a fost găzduit de imobilul din Piața Mică nr. 22, ocazie cu care a fost amplasată temporar această structură ușoară pe care realizatorii au donat-o Primăriei Sibiu, urmând să fie întocmite documentele necesare. Structura va fi demontată și depozitată. În cazul în care se decide utilizarea acesteia pentru anumite acțiuni, în funcție de locația aleasă pentru utilizare, se vor solicita avizele și autorizațiile necesare și se va remonta“, precizează, la solicitarea Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu.

pavilion therme 6 pavilion therme 4 pavilion therme 3 pavilion therme 2 pavilion 9 curte interioara piata mica 22

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

mioritza

Acum 2 ani

Așa. Și?
Raspunde

Dracu

Acum 2 ani

E interesanta si atat. In sensul de ciudata. In rest, e ca nuca-n perete acolo
Raspunde

Baba-Cloanța

Acum 2 ani

Au donat pavilionul pentru că nu au ce face cu el, pun pariu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus