Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

Prima școală de vară de neurochirurgie, la ULBS: cursanți din trei țări vor experimenta viața reală a unui medic

Prima școală de vară de neurochirurgie, la ULBS: cursanți din trei țări vor experimenta viața reală a unui medic

La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost lansată luni dimineața prima școală de vară în domeniile neurochirurgie și bioinginerie, care se va desfășura inclusiv la Spitalul județean. Astfel, până pe 28 iulie tineri din trei țări - România, Spania și Italia - vor avea oportunitatea de a experimenta viața reală a unui medic pe întregul parcurs de diagnostiare și tratare.

Școala de vară are loc în cadrul proiectului „Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study: BrainIT”, demarat în noiembrie 2018 de către Vicențiu Seceleanu, neurochirurg sibian, și finanțat de programul Erasmus+. Programul se va desfășura timp de 3 ani, până în 2021.

În această perioadă proiectul BrainIT va urmări să îndeplinească mai multe obiective printre care implementarea tehnologiei ICT în activitățile de predare și instruire prin utilizarea de telemedicină sub forma de transmisii live din sala de operații; crerea de materiale interactive de predare prin utilizarea de tehnologii 3D pentru reconstrucția fidelă a craniului pe diverse patologii: tumori, traume; organizarea a trei școli de vară; publicarea unei cărți și crearea unei platforme online cu acces gratuit la materialele educative inovative și de actualitate în domeniul neurochirurgiei și al bioingineriei. De fapt, pentru a convinge publicul prezent la lansarea proeictului, în sala Senatului din cadrul Facultății de Medicină, au fost amenajate două ecrane mari pe care erau proiectate intervenții live din sala de operații. Managerul programului, V. Seceleanu, a remarcat că acest lucru va aduce schimbări în modul de înțelegere a chirurgiei moderne în rândul tinerilor.

În program participă patru instituții cu profile complementare, de neurochirurgie și bioinginerie - ULBS, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universita degli Studi Niccolo Cusano din Italia și Universidad de las Palmas de Gran Canaria din Spania. Stundeți din aceste instituții vor realiza operații simulate pe cranii artificiale 3D și vor asista la cursuri și workshopuri organizate de profesori și medici de renume din România și din străinătate.

De altfel, la conferința de deschidere au fost prezentați profesorul AV Ciurea, de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București, profesorul Iulian Antoniac, de la Universitatea Politehnice București și profesorul Florian Ștefan de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, dar și profesorii Juan Ruiz din Spania și Ilaria Cacciotti din Italia.

În cadrul Școlii de vară de la Sibiu au fost seletați studenți din anii 3, 4, 5 și 6 de studiu: 11 de la ULBS, șapte din Spania și doi din Italia.

Proiectul „Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study: BrainIT” a fost lansat cu implicarea Departamentului de Relații Internaționale a ULBS.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus