Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Un scuipat de politică

N-am înțeles niciodată de ce scuipă oamenii pe stradă. Nu par să se spele pe dinți în timp ce merg și nici nu-i văd cu probleme la gât, să-i irite ceva. Aproape iritat de năravul ăsta, am observat de-a lungul timpului mai multe forme de a-ți scoate saliva pe gură în mod public.

Stilul religios. Cel mai pașnic mod de a scuipa. Cei care scuipă în sân atunci când cred că le aduce gestul ceva har divin sau cei care prin acest mod sperie orice pericol. Practicat îndeosebi de femei, eventual cu batic, dar nu e o regulă. Se scuipă de trei ori, sec, de cele mai multe ori doar mimând.

Stilul sportiv. Cei care se cred sportivi de performanță, scuipă frecvent, oarecum nervoși și cu un ton preocupat, concentrat. De regulă sunt chiar preocupați să vadă spre ce se îndreaptă jetul de salivă. Este, după părerea mea, cel mai frecvent scuipat.

Stilul agresiv. Ați văzut pisici pregătite de atac? Pe același principiu scuipă și bărbații gata să se încaiere. Ținta predilectă: fața, în special ochii. Probabil e vorba de vreun fetiș, ceva.

Stilul zgomotos. Folosit cu precădere de fumători. E ăla hârșâit, scos din străfundurile gâtului. Îl auzi de la câțiva metri buni, iar dacă ești atent, poți asculta pleoscăitul sec pe asfalt. Acest scuipat, mult mai dens ca și consistență, poartă numele popular de flegmă.

De mult timp, scena publică a Sibiului e inundată de găleți întregi din această flegmă. Sunt acele comunicate de presă emise de social-democrați și asumate, cele mai multe, de liderul organizației, Bogdan Trif.

Hârșâitul din gât este asimilabil cu SMS-ul trimis de către purtătorul de cuvânt al organizației, prin care alertează că vine un comunicat de presă. E acel scotocit prin gât cu toată puterea, urmând să fie scos vulcanic pe gură, cu forță. Ăsta e mailul. Flegma scursă pe asfalt a aterizat.

De vreo câteva săptămâni s-au cam rărit. Dar piața este plină din nou, pentru că ALDE Sibiu a ținut morțiș să ia locul flegmei aspre, guturale, a social-democraților.

Mai tineri, mai neexperimentați, cei de la ALDE au început cu niște mici scuipați. Ca aceia eliberați din greșeală de cei care vorbesc prea repede. Substanța a căpătat consistență până când a ajuns mult mai groasă decât cea a social-democraților. Atacul la Dan Barna venit în week-end e tipul de flegmă care s-ar fi lipit și de tavan. Greu. ”Dar cine este Dan Barna? Un susţinător al cauzei LGBT şi a căsătoriilor (sic!) între persoane de acelaşi sex. De preferat şi cu adopţii de copii. Barna este cel care anul trecut a fost contra referendumului pro-familia. Un individ şters, care nu a realizat nimic în administraţie, ci vine din mediul privat. Şi nu orice mediu privat, ci cel al consultanţei pentru mari corporaţii cum singur se laudă. Omul corporatiştilor se doreşte acum un apropiat al tuturor românilor. Când tai facturi de mii de euro este uşor să priveşti detaşat viaţa şi să dai sfaturi românilor”, scrie în flegma transmisă cu viteza luminii de ALDE.

La fel ca în societate, și în politică sunt oameni de toate tipurile. Unii își respectă semenii, alții, nu. Unii își fac prezență simțita cu argumente, alții cu flegme. Ține de educație, de modele.

Pentru cei care se vor grăbi să ne admonesteze că publicăm aceste flegme, le spun încă o dată: pe stradă e interzis să scuipi, să înjuri, să te bați. Sunt legi care reglementează asta, există instituții abilitate să o facă, iar societatea e datoare să condamne aceste gesturi. Atunci când cei care scuipă, înjură și se bat sunt chiar cei care cred că pot conduce o societate și candidează permanent la acest rol, cred că e absolut necesar ca această societate să-i cunoască în toată splendoarea lor.

P.S.

E cu atât mai ineptă decizia celor de la ALDE de a comunica prin flegme, cu cât exemplele anterioare arată că strategia duce la eșec electoral. Unul din promotorii genului, Corneliu Vadim Tudor, nu a câștigat nimic în afara unor locuri în parlament într-o întreagă carieră politică. Sau ce-o fi fost. PSD, la alegerile prezidențiale din 2014, a pierdut, deși s-a stafidit de la cât lichid a ejectat furtunos. PSD Sibiu, în frunte cu Bogdan Trif, a ajuns la cel mai slab scor electoral în urma alegerilor europarlamentare din acest an, cu toată triada de flegme. Și să continui cu asta? Riscând să îmbolnăvești și ce-a mai rămas sănătos în societate? Pentru ce? Pentru 2%?

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

orecare

Acum 2 ani

Aia macar scuipa. Dar tu ziarisu lu peste dai flegme
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu

Acum 2 ani

Dar e fascinant cum continuați să publicați toate aceste flegme, ca și cum nimic n-ar fi în neregulă cu ele.
Raspunde

Shobo

Acum 2 ani

Suntem deja obisnuiti cu acest ministru fantoma care de fapt nu da flecme ci pur si simplu besini cu stropi. Scuze.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus