Vineri,
07.10.2022
Partial Noros
Acum
20°C

Câți sibieni aleg să-și economisească banii la stat. Cea mai mare sumă - 5 milioane de lei

Câți sibieni aleg să-și economisească banii la stat. Cea mai mare sumă - 5 milioane de lei

Sute de sibieni aleg să-și investească banii, cumpărând titluri de stat, adică să împrumute banii lor Ministerului Finanțelor Publice, ca peste un timp să-i poată lua la o dobândă de până la 5%. Cu alte cuvinte, aceștia aleg să-și economisească banii nu într-o bancă, ci în haznaua statului, având una dintre cele mai mari garanții că nu-și vor pierde banii - statul nu poate să falimenteze.

În luna iunie Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că a decis să continue emisiunile de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% și, respectiv, 5%, precizând că veniturile aferente sunt neimpozabile. Ministrul Eugen Teodorovici a transmis că în primele 5 luni ale anului 2019 peste 33.000 de români au investit mai mult de 1,7 miliarde de lei în titluri de stat, fiind „o dovadă evidentă a succesului Programului Tezaur”. „Prin emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv persoanelor fizice, Ministerul Finanțelor Publice oferă o alternativă sigură de economisire cu dobânzi și maturități atractive, pe care românii o pot accesa și pe viitor", a precizat Teodorovici.

Ce înseamnă titluri de stat

Titlurile de stat reprezintă obligațiuni care atestă datoria publică și reprezintă împrumuturi ale statului în lei ori în valută, pe termen scurt, mediu sau lung. Riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scăzute, aproape egale cu zero, deoarece statul nu poate da faliment, și au un randament puțin mai ridicat decât rata inflației.

Acestea pot fi cumpărate de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale sau la oiciile Poștei Române. Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

5.000.000 lei - cea mai mare sumă pe care un sibian a împrumutat-o statului

Reprezentanții statului spun că această „alternativă de economisire” se bucură de un interes crescut al românilor. În primele 4 luni ale anului 2019 peste 26.000 de români au investit în titluri de stat mai mult de 1,4 miliarde de lei. Cele mai multe subscrieri au fost făcute în București, Prahova, Cluj şi Argeş. Turnul Sfatului a solicitat de la ANAF informații cu privire la datele din județul Sibiu.

Astfel, dacă în anul 2018 un număr de 532 de locuitori din județul Sibiu au cumpărat titluri de stat, suma totală investită fiind de 22.288.325 lei, atunci numai în primele 5 luni ale acestui an peste 300 de sibieni au decis să-și economisească banii investind în titlurile de stat - mai exact, 325. Iar suma a depășit-o cu câteva sute de mii de lei, ajungând la 22.605.992 lei. Potrivit Adminsitrației Județene a Finanțelor Publice Sibiu, cea mai mare sumă investită de un sibian în titlurile de stat în acest an a fost de 5.000.000 lei.

Precizîm că veniturile obținute din investirea în acest instrument sunt neimpozabile, comparativ cu impozitul de 10% în cazul depozitelor bancare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

S

Acum 3 ani

Sunteți de pe alta lume? Nu mai dezinformați, normal ca statul poate sa falimenteze. De ce credeți ca se chinuiau toti sa salveze statul grec? De faliment! Dar nu s-ar întâmpla fără veste, exista note date evaluatori de risc, făcute publice. Și poți sa vezi din timp cum creste riscul de faliment.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus