Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Interviu cu Andrei Bitu, Școala de Fotbal ,,CS Sion'': Copiii talentați trebuie promovați și sprijiniți

Interviu cu Andrei Bitu, Școala de Fotbal ,,CS Sion'': Copiii talentați trebuie promovați și sprijiniți

Copiii trebuie să aibă de unde alege atunci când vine vorba de clubul la care vor să practice un sport, spune Andrei Bitu, reprezentantul școlii de fotbal ,,CS Sion''. Acesta ne-a povestit cum este sprijinit sportul în Sibiu, ce performanțe fac copiii de la CS Sion și ce perspective există.

Câți copii aveți înscriși în acest moment?

În sezoanele 2016-2019 am făcut un protocol de colaborare cu primăria Saliște unde ei ne-au pus bazele sportive la dispoziție și noi am format mai multe grupe de copii, la un moment dat am ajuns la peste 100 de jucători legitimați și în curs de legitimare. În momentul de față avem circa 30 de copii și la Sibiu cu vârste între 4 și 9 ani.

De când s-a înființat și care sunt cele mai mari performanțe pe care le-a avut școala?

Clubul nostru a luat naștere din dorința de a ajuta copiii care nu își permit să practice acest sport. În 2014 am început cu o generație de juniori născuți 96-97 din Gușterița, împreună cu ei am obținut și o performanță notabilă în sezonul 2015-2016 câștigând campionatul județean Liga 5 seria vest.

Ce taxe trebuie plătite de aceștia și cât sunt de mari?

Timp de 3 ani nu am perceput nici un fel de taxă, ci ne-am descurcat din sponsorizări private, dar în prezent avem o taxă de 60 de lei.

În cazul copiilor foarte talentați, dar fără un potențial financiar se fac excepții de la aceste taxe?

Copiii talentați trebuie promovați și sprijiniți să ajungă cât mai sus indiferent de clasa socială, iar noi susținem asta.

Echipamentul este inclus? Faceți stagii de pregătire?

Banii merg în cea mai mare parte la materiale de antrenament, echipamente și plata bazelor.17218672_1883606668560675_8928459375044298440_o

Aveți jucători antrenați aici în ultimii ani care au ajuns cunoscuți?

Am reușit să ducem copii talentați din cadrul clubului la FCSB, Craiova, Academia ,,Gheorghe Hagi'', preselecții Națională și CFR Cluj. Pe Raul Elisei au vrut sa îl țină și la școală în Cluj, dar din motive personale nu s-a putut, Remus Cirgea a făcut o impresie foarte bună și a avut o rată de deposedări reușite de 90%, doar că în perioada aceea FCSB s-a despărțit de dl. Pedrazzini și au sistat selecțiile pentru cei din afară. Îi primeau doar pe cei născuți înainte de 2004, iar Remus e născut în 2005. Acum și el și Raul joacă la Șoimii Sibiu. Leo Suhani a participat la preselecțiile naționalei, iar Bogdan Toparcean, Raul Marin și Coarfa Alex au fost în practică la Academia ,,Gheorghe Hagi’’.

Cum ați caracteriza starea stadioanelor din zona Sibiului, sunteți mulțumiți de condițiile pe care le oferă orașul?

În momentul de față avem la Săliște două grupe formate de noi care cel mai probabil de anul acesta vor trece pe clubul din Săliște, tocmai pentru că ne gândim la copii și nu la interesele noastre. Noi am ales să plecăm de la Săliște după ce nu am reușit să obținem un protocol și o stabilitate pe termen mai îndelungat, facem la Cireșica cu ei și pe ,,Cutiuța’’ de la Municipal. Majoritatea suntem implicați și în proiecte de scouting și promovarea juniorilor talentați, iar cel mai probabil la anul vom candida la preșidinția Asociației Județene de Fotbal (AJF) pentru a remedia problemele existente.

Ce părere aveți despre facilitățile sportive în Sibiu? Sunt copiii îndrumați să facă sport, au îndeajuns de multe locuri amenajate pentru asta?

Locurile amenajate sunt supraaglomerate și vă dau un exemplu: am dorit să închiriem sala de sport de la liceul Noica o dată pe săptămână și am primit răspuns că nu este nici o poziție liberă. La Municipal pe sintetic poziții libere găsești la sfârșit de săptămână după ora 20, iar de terenurile sintetice private nu mai vorbim că nu găsești nimic liber după ora 17:00.

Sportul în școală, cum îl catalogați?

Sportul în școală este benefic, dar prea puțini profesori de sport colaborează cu cluburi private, ei sunt primii care observă un copil talentat și sunt primii care ar trebui să-i îndrume și să-i promoveze spre un sport de performanță.

Am încercat să ne implicăm și pe plan social și să ajutăm jucătorii clubului cu nevoi speciale și după cum probabil știți cazul lui Ilie căruia apa i-a luat casa sau a lui Adi a cărui casă a fost mistuită de flăcări. Ne-am implicat activ și în strângerea de fonduri pentru Sonia, bolnavă de leucemie și nu numai.

Andrei Bitu Andrei Bitu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bianca Laura Lăpădat

de Bianca Laura Lăpădat

Sport, Sănătate Telefon: 0769 28 1942 E-mail: bianca[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

zexe

Acum 5 ani

Bă, voi ați căpiat toți? După FC Hermannstadt, acum avem și CS Sion în fotbal? Ce nume e ăsta, e o echipă care activează în Tel Aviv sau e finanțată de Israel?
Raspunde

cristian

Acum 5 ani

Dar "zexe" e nume, stimabile? Daca echipa ar fi finantata de Israel, ar fi vreo problema?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus