Joi,
01.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Cazul celor 80 de telefoane și aproape 500 de abonamente “inexistente“ la CJ, dar plătite.  “A profitat de încrederea acordată“

Cazul celor 80 de telefoane și aproape 500 de abonamente “inexistente“ la CJ, dar plătite.  “A profitat de încrederea acordată“

La 30.000 de lei pe lună a urcat valoarea abonamentelor de telefonie și transmisii date, plătite de Consiliul Județean Sibiu în 2016. Tocmai aleasă, la acea vreme, președintă a instituției, Daniela Cîmpean descrie cum a încercat să limiteze această scurgere de bani.

Potrivit președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, nivelul ridicat al facturilor plătite pentru serviciile de telefonie mobilă și date a fost unul dintre primele lucruri care i-au atras atenția în vara lui 2016. “Valoarea facturilor era suspect de mare. Prin urmare am cerut o analiză a cauzelor pentru care s-a ajuns la facturi de 30.000 de lei pe lună“, descrie Cîmpean. Așa s-a descoperit că în numele instituției județene nu erau contractate doar cele 36 de abonamente de telefonie mobilă utilizate în realitate, ci 484 (302 încheiate cu Vodafone și restul cu Telekom). Rezilierea acestor contracte s-a dovedit a fi o versiune și mai păguboasă pentru instituția județeană: taxele de reziliere prevăzute în contracte și actele adiționale erau de peste 62.000 de euro, iar dacă acele contracte ar mai fi rămas în vigoare ar fi trebuit achitate facturi de aproximativ 32.000 de euro.

O procură generală

Potrivit Danielei Cîmpean, s-a ajuns la aceste contracte după ce fostul președinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, i-a semnat șefei Serviciului Administrativ, Ana Kraus, o procură generală prin care putea încheia orice fel de contracte de telefonie mobilă și de date. Prin urmare, după semnarea contractelor inițiale – în 2015 – Ana Kraus a semnat o serie de noi acte adiționale, pe baza procurii, fără ca aceste acte adiționale să mai fie văzute și de alți angajați ai CJ. “A profitat de încrederea acordată de fosta conducere a CJ“, apreciază Daniela Cîmpean. “Ulterior încetării contractului de muncă al șefei Serviciului Administrativ s-a constatat livrarea către Consiliul Județean Sibiu a unui număr mare de telefoane care nu au fost recepționate și înregistrate în evidențele contabile ale instituției. Facturile care însoțeau aceste terminale nu au fost prezentate pentru înregistrare în contabilitate. Faptul că nu s-a constatat lipsa acestora se datorează împrejurării că livrarea acestor telefoane nu necesita efectuarea de plăți, fiind acordate ca bonus conform prevederilor contractuale“, o completează un comunicat al CJ Sibiu. În total, reprezentanții CJ au calculat că în baza actelor adiționale au fost livrate 80 de telefoane mobile din categoria “smartphone“ (de genul Iphone). Contractele în discuție aveau termen de încheiere finalul anului 2017. Până atunci, Daniela Cîmpean spune că a încercat să negocieze cu reprezentanții Vodafone și Telekom redimensionarea contractelor, însă doar cei din urmă au fost de acord să întrerupă, etapizat, o parte din abonamentele aflate în plată, dar în realitate neutilizate. Noile contracte pentru servicii de telefonie mobilă și transfer de date au fost achiziționate prin licitație publică (Ana Kraus a negociat direct), iar acum valoarea facturii lunare emisă pe numele CJ Sibiu este de aproximativ 4.700 de lei pe lună.
“Este nedrept ca asupra Consiliului Județean Sibiu să planeze suspiciunea că nu a încercat să stopeze această scurgere de bani publici. Colegii mei din Consiliul Județean au făcut tot ceea ce au putut pentru a opri ceea ce a făcut o persoană care a dăunat imaginii instituției și nu numai“, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu

Pașii următori

În timpul acestor demersuri a venit și un control al Camerei de conturi Sibiu, care a dispus calcularea prejudiciului și recuperarea acestuia. După cum arăta Turnul Sfatului într-un articol recent, paguba a fost estimată la 633.000 de lei, iar pentru recuperarea prejudiciului a fost acționată în instanță Ana Kraus, fosta șefă a Serviciului administrativ, care mai are pe rol un dosar, deschis în urma unei anchete a DNA. “Consiliul Județean Sibiu a realizat până la acest moment demersuri în materie civilă pentru recuperarea prejudiciului, însă ca urmare a finalizării dosarului prin Hotărâre definitivă, instanțele de dreptul muncii au apreciat că probele pe care le-a putut administra Consiliul Județean Sibiu în cadrul procesului civil nu sunt suficiente pentru a dovedi vinovăția fostei șefe a Serviciului Administrativ. Pe cale de consecință s-au început demersurile pentru fundamentarea unei plângeri penală, în cadrul cercetării penale putându-se administra cu ajutorul organelor de anchetă și probe pe care Consiliul Județean Sibiu nu le deține și nu le-a putut prezenta în cadrul acțiunii civile“, precizează reprezentanții CJ Sibiu. Ei speră că organele de cercetare penală vor putea strânge mai ușor probele necesare pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de producerea prejudiciului. Printre probele la care, pe cale civilă, reprezentanții CJ nu au ajuns se numără și facturile cu valoare zero emise de unii dintre furnizorii de servicii de telefonie mobilă la momentul predării unor telefoane oferite “bonus“ pentru numărul mare de abonamente contractate, de exemplu.

Iar pentru a preveni astfel de scenarii, Daniela Cîmpean arată că a impus funcționarilor instituției județene un plafon de maxim 4.500 de lei pentru achizițiile directe. Care, însă, pot fi realizate doar după întocmirea și aprobarea unui referat de necesitate.

Citește și Din Consiliul Județean au dispărut telefoane iPhone de peste 12.000 de euro. Și abonamente de peste 500.000 de lei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Ion ionescu

Acum 3 ani

Oras liber de corupție. Haha, ce gluma. Iar bonus, atat la primarie, cât si la CJ Sibiu putem constata ca dupa 3 ani de mandat nu exista nici măcar o realizare notabilă. Trist.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bai Ion ! ... scuze Marian :)

Acum 3 ani

Ion, nu trebuie să stau sa te cunosc 3 ani !!! ... mi-am dat seama din cele câteva rânduri cat de frustrat și obosit ești ! Încă unul care după ce și -a schimbat numărul de la mașină din VL in SB se crede ardelean .
Raspunde

noi2

Acum 3 ani

aici sunt banii dumneavoastra! Romania trezeste-te!
Raspunde

unu

Acum 3 ani

Vai de capul vostru, coruptie ardeleneasca cu angajati cu nume german! Sau incompetenta grosolana! Atata prostie nu mi-a fost dat sa vad! Noi cetatenii ar trebui sa va dam in judecata si sa aduceti cei 62000 euro de-acasa, tot consiliul judetean! Cate locuri de joaca puteti face cu 62.000 euro? Cati copii pot fi ajutati cu banii astia pt o perioada anume? cati batrani ? Cati tineri ?
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

sefu de la Valcea...las-o jos ca macane...primarul din Valcea a fost ani buni in puscarie...nu are sens sa deschizi o astfel de discutie!!!
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

corect da cine-i doamna de pe vremea guv colosi? nu e voie sa e spuna?bani sibieni pentru HOTI si CORUPTI!neamuri,pile,trelatii fost PCR? sa vad DNA ce face?sau tace?
Raspunde

Ciuciu

Acum 3 ani

da tu tare destept est prostovane ANA e nume romanesc Anne, Annemarie ar fi german, adica e romanca cu genele romanesti probail casatorita sau divortata cu/de un German cu numel Krauss, da la voi in Valahia e prea greu de priceput
Raspunde

HOP

Acum 3 ani

unu scrie rautacios (altfel nu poate ) ca nume german pagubeste Sibiul,ce mai zici tu de ungurii din Teleorman?de hotiile din tara asta ,? toti au nume germane ? incearca sa fi obiectiv ...daca poti
Raspunde

marius

Acum 3 ani

Cine o sa fie tras la raspundere acum. cum se recupereaza prejudiciul?.( din taxe si impozite) platim sa tinem oameni incapabili in functii de conducere.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Daca nici o institutie a statului nu poate birui intr-o divergenta comerciala cu o firma privata(nu-i spun multinationala dar ar putea fi) ce poate face ,intr-o situatie similara,magarul meu ?
Raspunde

Mariana Hentz

Acum 3 ani

Cindrea a plecat de la Cj în martie 2016. De atunci Consiliul Județean este condus de Daniela Câmpean, care de profesie este jurist. Ar fi trebuit să știe că încă din 2015 se pot rezilia pe cale amiabilă contractele cu Vodafone. Iata articolul din lege : Tribunalul Bucuresti a actionat in consecinta admitand cererea formulata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Prin intermediul aceleiasi hotarari(nr. 8254/2015) emise de catre Tribunalul Bucuresti vor fi eliminate din contracte si paragrafele referitoare la durata minima contractuala si calculul prejudiciul ce ar fi fost cauzat ca urmare a rezilierii contractului inainte de termen. Mai mult, nu o apăr pe Ana Kraus, dar toată lumea știe că nu ea facea plati. Orice plata este semnată si de un Vicepreședinte Cj si de un intreg aparat contabil. Deci principala vinovată este conducerea Cj, care nu a negociat rezilierea contractelor si a aprobat plati, desigur si Ana Kraus are o vina, dar e interesant cine folosea abonamentele.
Raspunde

Intre Bare

Acum 3 ani

Pai asa fac HOTII, fataaaa... Sau ai uitat de increderea acordata la vot unor tepari cu nume gen toni grebla, dragnea, mantog si altii ?! Le-au acordat fraierii incredere iar ei le-au dat teapa... pe ce planeta traiti, naivilor ?! Daca nu aveti nici un fel de regula, mergeti pe incredere ca incomuna primitiva ! Ar trebui sa stiti ca in comuna primitiva se mergea pe incredere, pentru ca altfel, daca se insela increderea, era probabil ultimul lucru pe care il facea ..inselatorul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus