Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Țara cu 19 milioane de infractori

Orice relație pe care o ai cu instituțiile statului îți lasă impresia că ești un infractor în devenire. De la primărie, Fisc, poștă, spital, școală pleci cu sentimentul că ăștia știu mai multe despre tine decât știi chiar tu. O cerere este suspectă. Cu siguranță intenționezi să faci ceva fraudulos și te acoperi cu acte.  O întrebare este o ofensă la adresa instituțiilor statului și merită să fie pedepsită. O plată cu cardul e de-a dreptul o provocare. De ce-ai plăti electronic? Ce încerci să faci? Cine te crezi? Examenul de bacalaureat, de exemplu, parcă anchetează suspecți de jaf armat și crimă. Supraveghere video, subiecte trimise cu poșta specială, rămase necunoscute de însuși ministrul Educației, uși sigilate și pază permanentă. Bun venit în viața reală!

Suntem atât de obsedați de cei care fură sau trișează regulile, încât e mai comod pentru întregul sistem să-și considere toți cetățenii criminali latenți.

În consecință, funcționarul de la ghișeu este acolo pentru a-ți spune că nu se poate. Orice ai încerca. Și dacă găsești cumva o cale, e pregătit cu 100 de acte care cu siguranță te vor bloca. Legea se poate interpreta și de regulă nu te ajută la nimic. Sunt un milion de articole în lege care spun că nu se poate. Și unul singur care spune ce e permis.

Dacă ai nevoie de o hârtie de la stat, trebuie să te pregătești temeinic. Așa cum ai fost învățat când ai fost copil că adulții au întotdeauna dreptate, și acum trebuie să știi că un funcționar are ultimul cuvânt. Statul vede în orice cetățean un posibil infractor. Și încerc să înțeleg de ce.

Pe de altă parte, e nevoie de o scrupulozitate extraordinară pentru a prinde un criminal în serie. Adevăratul criminal își vede liniștit de treabă.

E și mai sinistru să vezi apoi un întreg spectacol cu diferiți politicieni care-și fac trasa electorală profitând de un moment absolut jenant pentru instituțiile statului. Toate.

După Colectiv a picat un guvern care n-a reușit să facă totul pentru copiii prinși într-o capcană în care focul, alături de legi inepte, prostie și incompetență, a distrus vieți. De atunci nu s-a întâmplat absolut nimic. Niciun spital nou, nicio lege care să preîntâmpine astfel de tragedii.

Acum se încearcă schimbarea unui guvern invocând aceleași motive. Sunt un miliard de alte argumente pentru care Guvernul Dăncilă e un dezastru național, dar nu e singurul vinovat că trăim într-un sistem anchilozat în incompetență.

Ce fac acum cei din opoziție, în frunte cu președintele Iohannis e pură ipocrizie. Au avut doar norocul să fie acum alții la putere. Tragediile din Caracal s-ar fi întâmplat la fel, indiferent de culoarea guvernului.

Întregul sistem e profund greșit. De la școală, până cu trei zile înainte de cimitir învățăm în fiecare zi că statul e cu ochii pe tine. Dar când ai cu adevărat nevoie de el, te lasă baltă și face ce știe el mai bine: inventează o nouă procedură.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 2 ani

Dacă și cu parca. S-a întâmplat în perioada guvernului PSD-ALDE și a majorității PSD-alde. Acuma sa filozofam și sa zicem ca cu oricine ar fi fost la fel? Oricine ar fi dat legile și ordonantele din ultimii 2 ani jumate?
Raspunde

onemedia

Acum 2 ani

Si care-s legile si ordonantele care ar avea legatura cu cazul de fata?
Raspunde

PSD Scursurile Societatii Distruse

Acum 2 ani

Tot ce a atins acest PSD s-a transformat in Caracal ! Au caracalizat tot ce au atins, caracalizat, valcovizat, dragnizat, culita taratizat, toni greblizat, taricenizat, ghitizat si asa mai departe ! Bravo romani, multi dintre voi care ati votat acest PSD v-ati semnat efectiv condamnarile la moarte a voastra si a copiilor vostrii.
Raspunde

Albis

Acum 2 ani

Scuza-ma ca intervin, dar la lista ta de nume ai uitat: Basificarea, Iohanizarea, Turcanizarea, Orbanizarea, Udrizarea, Brandelizarea, Blagalizarea....mai continuui sau ajunge? De astia ai uitat intentionat sau ai sindrom bipolar si nu sti, ca in cazul acesta chiar te inteleg. Asa doar asa sa nu uitam de cei ce au fost saraci peste un deceniu la putere si acum sunt calugarite sfinte!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 2 ani

@onemedia PSD a sesizat CCR, prin intermediul camerei deputaților, pe care o controleaza, cu privire la neconstituționalitatea protocoalelor cu sri. Dar nu ca să mute tipul acela de supraveghere de la SRI la alt serviciu, ci ca sa-l elimine. Fapt dovedit de efectul sesizării, care a fost anularea protocoalelor și de modificările la codul penal, ambele făcute înainte de o înzestrare a altui serviciu cu mijloacele de urmărire ale sri. Vina lui ponta la colectiv e nimic fata de vina pesedeului de acum. Psd e o grupare terorista, dar nu de genul isis, eta, ira, al qaeda etc ci de genul cartelurilor mexicane. Noroc ca numărul de morți este infim fata de cel de acolo. Dar asta pt ca e prea devreme.
Raspunde

onemedia

Acum 2 ani

O! daca esti un adept al protocoalelor cu serviciile secrete si al supravegherii totale poate vrei sa te orientezi catre o tara mai putin (pretinsa) democratica.. In plus, modificarile codului penal? Care sunt alea? Sunt in vigoare? Te-ai intrebat daca era nevoie de SRI pt. localizare? Sau cum s-ar fi desfasurat lucrurile daca aveam politisti, procuror si judecator competenti? In speta de fata ma refer, nu generalizez.. Astia oare erau mai destepti daca era la putere orice alt partid? Daca vrei, intereseaza-te daca astia erau in functie si in timpul altei guvernari.... Ne place sa politizam totul pe cand cel putin trei sferturi (aproximarea mea) din angajatii la stat sunt praf! Indiferent de domeniu...
Raspunde

twomedia

Acum 2 ani

Numai protocoale secrete si mizerii pesediste ai in cap... tu esti om serios ?
Raspunde

S

Acum 2 ani

@onemedia Eu vorbesc de tehnologie. Sri avea tehnologia, era folosita și pt cazuri penale obisnuite, iar după ce s-a dat decizia CCR, cei care se ocupau de respectivele cazuri nu au mai beneficiat de tehnologia aceea. Foarte bine ca nu au mai lăsat sri sa se ocupe de asta, dar înainte de sesizarea la CCR trebuiau sa doteze la fel de bine pe ceilalți, care au dreptul sa se ocupe de respectivele cazuri. Nu i-a interesat. Problema constituțională nu era ce și cum se asculta, ci de către cine.
Raspunde

onemedia

Acum 2 ani

Bun! hai sa iti dau un exemplu de acum 2-3 ani, prin urmare pe vremea cand protocoalele erau cam FOARTE FUNCTIONALE: biciclist accidentat in munti, destul de nasol... sun la 112, le descriu problema, le dau toate detaliile despre locatie, suna si un amic de-al meu si le comunica exact coordonatele gps, un altul coboara pana la un drum rutier ca sa poata sa ii directioneze pe cei de la ambulanta, dupa care se desfasoara urmatoarele evenimente: 1. Prima ambulanta se defecteaza pe drum.. 2. A doua ambulanta constata ca nu poate sa ajunga la locatie; sunt trimisi cei de la salvamont cu o Toyota Hylux, intr-o LOCATIE GRESITA!!! 4. Dupa aproximativ +2 ore ajutoarele ajung la locul indicat (repet, cu coordonate GPS). Desigur, in perioada respectiva exista tehnologia si protocoalele erau de functionale si necontestate... prin urmare, ne lipsesc protocoale si tehnologia sau oamenii competenti?
Raspunde

S

Acum 2 ani

@onemedia Ne lipsesc oamenii competenți, prin urmare hai sa facem praf și tehnologia, cata era. Ca în caz de oameni competenți, sa nu se descurce nici ei.
Raspunde

Pesedismul Primitivilor

Acum 2 ani

Ba...onemedia, tu numai tampenii ai in capu ala. Stai si indrugi toate balivernele dictate pe la antena 3.... cu "motive", "scheme" truncheate si care iti convin tie. Incompetenta PSD-ului a omorat copila aia unde psd-ul castiga cu peste 80% si a acaparat zona aia prin clanurile mafiote de "primari" care "conduc" spre dezastru toate zonele alea. Si tu vii aici cu Toyota Hylux si alte abrambureli..... Ca sistemul e incompetent, stim asta dar mai stim si ca PSD-ul conduce in Romania cu foarte putine intreruperi, din 90... ca au omorat oameni la mineriade si manaria aia de revolutie, ca au impanzit tara cu mafii de tot felul.... ca am ajuns sa ne puna la conducere nulitati criminale gen "culita tarata"...sau condrin stefanescu, toni grebla, mazare, turodel toader si alte scursuri ale cele mai corupte societati din UE, opera lor. Si tu vii aici cu povesti.... esti penibil. Diferenta e ca acolo era vorba despre padure, munti, etc, nu oras. In Caracal, politia aia plina de inconstienti ingamfati duce oamenii la vot cu loganul sa voteze "cum trebuie" ! Ei ar trebui sa isi cunoasca orasul, sa stie cine duce oameni la ocazie si asa mai departe...dar problemele lor se rezuma la a pazi casele primarilor baroni si a plimba loganele sa consume motorina in scopuri personale. N-au ei treaba... las sa moara prostii, sa stea criminalii liberi, ca doar si ei sunt tot criminali si pentru criminali lucreaza. Tu ai capacitatea mentala de a face diferenta dintre aceste situatii ? Sau stai acolo si tastezi de la partid ce ti-a dictat codrin stefanescu sau vreun alt primitiv de-asta pesedist.
Raspunde

onemedia

Acum 2 ani

Prietene (vorba vine...) tu ai o problema politica, prin urmare mergi si voteaza cu cine vei crede tu ca va schimba lucrurile. Ca idee, pe cand eu aveam de-a face nasoale cu PSD-ul, probabil ca tu inca nu stiai sa aprinzi lumina.. in fine! Daca iti functiona si celalalt neuron, realizai ca daca esti in posesia COORDONATELOR GPS, nu conteza ca esti in oras, munte, in mijlocul oceanului sau pe scaunul de unde tastezi tu diverse ineptii: LOCALIZAREA SE FACE LA METRU cu orice smartphone! Fa si tu un efort si da-i o cautare pe google sa vezi ce inseamna fiecare litera din GPS, dar intr-o zi cand esti mai liber ca sa nu te soliciti prea tare.. In fine, tu continua sa fii isteric... e cam tot ce poti sa faci, in afara de umbra Pamantului.
Raspunde

S

Acum 2 ani

@onemedia Ce amuzant ești când zici ca localizarea pe GPS se face la metru. De parca oricine are acces la smartphone-ul oricui.
Raspunde

onemedia

Acum 2 ani

Nu, maestre, nu oricine are acces la smarphoneul oricui! Nici nu am sugerat asta... Dar daca ai coordonatele GPS si le introduci in smartphoneul TAU (nu al altuia), acel smartphone te va duce exact la locul indicat. Da, LA METRU!!! Si, DA, cam toate smartphoneurile au capabilitati GPS... Pot fi si ceva exceptii, dar prea putine ca sa ne batem capul cu ele. Chiar nu ai utilizat niciodata sistemul GPS?! Ia de-aci si documenteza-te: https://ro.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System Prin urmare, mai usor cu amuzatul ca doar stii cine se amuza din orice...
Raspunde

S

Acum 2 ani

@onemedia Citeste încă o data ce am scris. Problema e ca nu aveau de unde sa primească coordonatele alea, nu aveau aparatura cu care sa localizeze telefonul. Frumos era dacă le trecea prin cap sa o roage frumos pe fata sa se uite dacă mobilul avea GPS-ul pornit și sa le dicteze exact, la secunda, longitudinea și latitudinea. poate scăpa fata. Dar na, după logica unora o fi ea de vina ca nu s-a gândit, asa violata și legata și speriata.
Raspunde

Onemedia

Acum 2 ani

@S Si tu citeste si realizeaza faptul ca subiectul coordonatelor GPS a fost abordat in alt context.. nicidecum in cazul de la Caracal ...
Raspunde

Onemedia

Acum 2 ani

... si, da, era frumos ca cei de la 112 sa o invete pe fata sa afle coordonatele gps, dar aici ajungem DIN NOU la competenta angajatilor respectivului serviciu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus