Luni,
16.09.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Epopeea stadionului municipal, etapa gazonului: să nu fie contestații și să țină vremea

Epopeea stadionului municipal, etapa gazonului: să nu fie contestații și să țină vremea

Dacă autoritățile locale nu vor reuși să semneze contractul de realizare a suprafeței de joc a stadionului municipal până la începutul lunii septembrie, șansele ca FC Hermannstadt să mai joace anul acesta în Liga I, la Sibiu, țin exclusiv de vreme. Asta spun specialiștii români în amenajarea și întreținerea de gazon pentru competiții sportive. Deocamdată, veștile sunt bune.

Doar cinci meciuri a mai apucat FC Hermannstadt să joace la Sibiu sezonul trecut, din cauza bâlbâielilor în execuția lucrărilor de demolare a tribunelor și refacere a tribunei oficiale. În noul sezon, deoarece gazonul nu corespunde cerințelor Federației Române de Fotbal – care a acordat Sibiului o perioadă de clemență de un an pentru a-și amenaja stadionul, termen deja depășit -, echipa locală de fotbal este nevoită, din nou, să joace în alte orașe meciurile ”de acasă”.

Iar contractul de amenajare a unui nou gazon – cu un nou sistem de drenaj, un nou sistem de irigare și unul de încălzire – nu a fost deocamdată semnat. În acest moment este în derulare procedura de atribuire a contractului care a fost evaluat la 4,01 milioane de lei, fără TVA.

Turnul Sfatului a discutat cu specialiștii unor firme cu nume relevante în România în domeniul amenajării terenurilor de fotbal – firme care au lucrat sau lucrează la Arena Națională, la stadionul celor de la CFR Cluj, Farul Constanța (fost ”Gheorghe Hagi”), al celor de la Dinamo și așa mai departe. Scopul discuțiilor: cât de târziu poate fi semnat contractul de execuție a noului gazon, astfel încât să fie cert faptul că anul acesta FC Hermannstadt va mai apuca să joace vreun meci la Sibiu.

Procedura

Licitația pentru atribuirea contractului de refacere a gazonului a fost lansată în 7 mai 2019, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru 18 iunie 2019. Au depus oferte, în total, cinci firme și asocieri de firme, cărora reprezentanții Primăriei Sibiu le analizează în prezent propunerile tehnice. Potrivit datelor publicate de administrația locală prin intermediul Sistemului electronic de achiziții publice (SICAP), evaluarea ofertelor tehnice din cele cinci oferte a fost finalizată rapid, pe 17 iulie. Săptămâna trecută, pe 26 iulie, a fost finalizată și evaluarea ofertelor financiare, astfel încât tot atunci a fost desemnată și cea mai bună ofertă. Potrivit legislației în vigoare, ceilalți patru ofertanți care au participat la licitație au termen zece zile să formuleze eventualele contestații. În alte cel mult trei zile, Primăria ar trebui să răspundă eventualelor contestații care, dacă nu convin contestatarilor, ajung pe masa judecătorilor din cadrul Consiliului național de soluționare a contestațiilor. Care, dacă nu apar situații excepționale, ar trebui să se pronunțe în termen de 15 zile. În funcție de decizie, se poate ajunge și la proces care – chiar dacă se judecă definitiv la Curtea de Apel – poate prelungi.
Firmele care vor să refacă suprafața de joc a stadionului din Sibiu 1. Asocierea Gama Verde SRL (Vrancea) – Elio Industrial SRL (Alba) – Hobbit Integral RO SRL (București) 2. Eco Garden Construct SRL (Cluj) 3. Asocierea Rulouri de gazon SRL (Giurgiu) – Energo Proiect SRL (București) - Hobbit Integral RO SRL (București) 4. Asocierea Terra Building SRL (Sibiu) – Sports Fields SRL (București) – Repcons SRL (Sibiu) 5. Gazonul SRL (Brașov)

Sursa: SICAP

 ”Depinde de vreme”

Dacă atribuirea contractului de refacere a gazonului nu va fi contestată, lucrările vor fi finalizate fără probleme în cursul acestei toamne, apreciază specialiștii consultați de Turnul Sfatului. O parte din aceștia lucrează pentru societăți care s-au înscris la licitația de la Sibiu, motiv pentru care numele lor nu vor fi făcute publice.

”Lucrez de 20 de ani în domeniul acesta și fac și lucrări publice. În septembrie cel târziu ar trebui dat drumul la lucrare, pentru ca aceasta să fie finalizată anul acesta”, spune unul dintre specialiști. Potrivit caietului de sarcini, termenul de execuție este de 75 de zile de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. ”Și dacă ar fi la 1 septembrie să înceapă firma să lucreze, în noiembrie ar trebui să fie terminată lucrare. Dacă nu îngheață până pe 30 octombrie, gazonul ar putea fi finalizat și dacă s-ar începe în septembrie”.

Alți specialiști în gazon de stadioane de fotbal atrag atenția asupra cantităților mari de nisip care vor fi necesare. ”Este nevoie de foarte mult nisip. Este un nisip special, cu o granulație de 0,2. Un astfel de nisip este produs doar pe comandă. Dacă vine înghețul, șansele să mai găsești cariere care să funcționeze sunt extrem de mici. Îngheață apa și atunci tu nu mai pot produce nisip. Deci una e să începi să lucrezi în august, când vremea este mai predictibilă, și alta este să începi în toamnă, când este mult mai dificil, lucrând afară”.

stadion (6)

Discuții despre proiect

Unii din inginerii cu care a discutat Turnul Sfatului au pus în discuție și calitatea proiectului. Caz în care, părerile sunt împărțite. ”Proiectantul care a realizat această documentație mă îndoiesc că are mare experiență. Căci, în lumea aceasta a amenajărilor de terenuri, suntem foarte-foarte puțini. Nu știu cine este în acest caz proiectantul, ceea ce din punctul meu de vedere ridică un semn de întrebare. Adică noi, cei din domeniu, dacă nu știm firma...”.

Proiectul tehnic a fost realizat de Eurocerad International din București, firmă de proiectare înființată acum zece ani. Potrivit portofoliului publicat pe site-ul propriu, societatea din Capitală a lucrat în special la proiecte de drumuri și poduri pentru diferite autorități publice, mai puțin spații verzi și parcuri. ”Cele mai bune terenuri din țară, Faurul din Constanța, CFR Cluj sau Craiova (unde din păcate a lucrat o firmă fără experiență) au straturi mari de nisip. Și acestea sunt, în acest moment, cele mai moderne stadioane din acest punct de vedere, au un substrat de nisip mare. Din punctul meu de vedere au ales foarte bine proiectanții această soluție. Dar și acolo trebuie ales cu grijă nisipul. Firma care va fi desemnată câștigătoare va trebui să aibă specialiști buni și la drenaje și la irigații, căci toate sunt legate. Eu lucrez, mai nou, după tot felul de constructori de stadioane, care fac greșeli după greșeli. Fac împrejmuirea, construcția și așa mai departe, dar greșesc la drenaje, de exemplu. Sunt niște chestiuni tehnice nu foarte complicate, dar dacă nu le stăpânești se pot face greșeli. Din păcate, majoritatea licitațiilor de la noi au drept criteriu de atribuire prețul cel mai mic, nu pe experiență și specialiștii din firme. E dreptul legal al fiecăruia să participe la licitație, dacă astfel sunt impuse condițiile”.

Contractul de la Sibiu, are două criterii de atribuire: garanția acordată (care are o proporție de 20% în punctajul final și care este cerut a fi cuprins între trei și cinci ani) și prețul cel mai mic (care are o pondere de 80%).

stadion municipal sibiu aprilie 2019 (1)

”Soluția adoptată la Sibiu este una scumpă. Peste stratul de nisip de 10 de cm și peste stratul de înrădăcinare trebuie așternute rulouri de patru centimetri lățime, care vor rezista. Singura cerință a UEFA și FIFA – căci ei nu impun condiții de genul semințelor de gazon care trebuie folosite sau așa mai departe – este ca gazonul să nu se rupă. Să nu se întâmple, de exemplu, precum la meciul în care pe Arena Națională a jucat echipa României cu Franța, parcă, și s-a rupt gazonul. Sau ca la Craiova, când la meciul inaugural s-a rupt, iarăși, gazonul. Pentru că un gazon rupt generează riscuri serioase de accidentare”, apreciază un alt inginer în domeniu.

Ce lucrări trebuie realizate

”Prin prezentul proiect se vor implementa următoarele soluții: sistem de irigare și drenaj și sistem electric de încălzire a suprafeței de joc”, se arată în documentația de atribuire a contractului. Sistemul de drenaj va asigura direcționarea surplusului de apă de pe suprafața de joc într-un bazin de retenție temporară, iar cel de irigație va asigura cantitatea optimă de apă necesară gazonului, când condițiile climatice sunt de așa natură încât această cantitate nu este asigurată. ”Sistemul de încălzire a gazonului pe perioada rece va asigura viabilitatea gazonului când temperaturile sunt scăzute”, se mai arată în caietul de sarcini.

Pentru realizarea obiectivelor mai sus descrise, lucrările implică decopertarea suprafeței de joc pe o adâncime de 40 de cm și compactarea terenului. Apoi vor fi amenajate sistemele de irigație și, respectiv de drenaj, care vor fi acoperite cu un strat de nisip de zece centimetri pentru care este solicitată ”nivelarea cu laser”. Apoi va fi așternut și sistemul de încălzire cu materialele specifice, care va fi acoperit cu stratul pentru înrădăcinarea gazonului, strat ce ar trebui să aibă o grosime de 28,5 cm. Peste acest strat va fi așternut gazonul.

”Durata totală a execuției nu trebuie să depășească 75 de zile. Încălcarea termenelor de execuție, inclusiv a celor intermediare, atrage aplicarea de penalități potrivit contractului. Prin depunerea unei oferte ca răspuns la cerințele din prezentul caiet de sarcini , se prezumă că executantul are cunoștințe și are în vedere toate și orice reglementări aplicabile și că le-a luat în considerare la momentul depunerii ofertei sale pentru atribuirea contractului”, caietul de sarcini al lucrării
Gazonul existent va trebui balotat și predat, alături de pământul vegetal, Serviciului de administrare a spațiilor verzi din subordinea Primăriei Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

iulia

Acum 5 ani

"Peste stratul de nisip de 10 de cm și peste stratul de înrădăcinare trebuie așternute rulouri de patru centimetri lățime" o schita face cat un articol de cate mii de cuvinte, nu? peste apartine spatiului vetical, latime apartine spatiului orizontal... oare gresesc?
Raspunde

Me

Acum 5 ani

E o greșeală in articol? Cum poate o firma (hobbit) is a să participe la o licitație în cadrul a doua asocieri?
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 5 ani

Terra cei mai buni,nu au rival!
Raspunde

McD

Acum 5 ani

...la vara e gata...in 2020!!!
Raspunde

McD

Acum 5 ani

De ce nu au pornit procedurile in luna februarie sau martie, asa ca la Targoviste???
Raspunde

Hermanndorf

Acum 5 ani

Este strigator la cer cate bete in roate poate sa puna PSD-ul primariei Sibiu, ne blocheaza de ani de zile constructia stadionului!
Raspunde

Miezuina Corhâz

Acum 5 ani

Pacat ca echipa actuala nu se ridica la nivelul stadionului! Of, doar bani sifonati, ar fi bine sa vina DNA si sa faca ceva! Primaria ar trebui sa se implice la echipa sa se aduca jucatori buni, poate mai multi romani.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 5 ani

Dumnezeus, voi chiar ganditi cand scrieti chestiile astea?!? La ce nivel nu se ridica echipa, ca stadion, practic nu avem... iar, care este treaba DNA-ului, chiar nu inteleg!?! Primaria nu prea are cum sa se implice la un club privat, iar banii pe care ii poate da prin agenda sportiva - deocamdata, anul acesta inca nu, poate acum, la a doua alocare de fonduri pentru sport -, NU pot fi folositi pentru transferuri, salarii, etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

echipa buna suporteri supre primarie si altii de k...t bunica fodoro jucat macat fotbal de masa?bambilici? cum se zice la fdgr bambilici? M..e?
Raspunde

Cetățean

Acum 5 ani

Primăria da 1 mi-l euro pentru gazon ca să funcționeze o afacere privata. Pentru Palatul copiilor, unde nu e o afacere privata și e vorba de educație, nu a dat un ban. Cinste primăriei, care ne cheltuiește banii cu folos-privat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus